Prentenboeken over faalangst

Prentenboeken over faalangst

“Ik kan het niet!” “Ik durf niet!” Termen die je regelmatig kan horen bij kinderen, zeker als ze iets spannend vinden. Er zijn verschillende prentenboeken over faalangst op de markt, ik zet ze op een rij.

Faalangst bij kinderen kan ontzettend vervelend zijn en het leren in de weg zitten. In de onderstaande boeken zitten veel helpende gedachten die de kinderen ondersteunen bij het oplossen van hun problemen, zoals “Ik weet zeker dat je het kunt.” “Je zet je ene been voor de andere, de rest zal vanzelf gaan.”

Onze eigen kleuter thuis vond de zwemles bijvoorbeeld vervelend en ook wel eng. Vooral het zwemmen in het diepe vond hij spannend. We hebben er veel gesprekken over gevoerd, ik heb extra met hem geoefend en hem telkens juist wel naar zwemles gestuurd. En hij haalde het in zeven maanden met anderhalf uur per week. Wellicht dat deze prentenboeken over faalangst hem ook wat hadden kunnen helpen.

Prentenboeken over faalangst

1. Coco kan het

Coco kan het

Coco is flink gegroeid, het wordt tijd dat hij leert vliegen. Maar Coco durft niet. Ze is bang dat ze valt of dat een kat haar grijpt. Haar moeder is heel lief en geduldig, maar helpt haar uiteindelijk wel over het randje heen. En dan merkt ze dat ze het kan! En dat het ontzettend leuk en handig is om te vliegen.

Een leuk boek over niet durven, maar toch doen en ontdekken voor peuters en kleuters.

Bekijk het boek hier

2. Het meisje dat nooit fouten maakte

Het meisje dat nooit fouten maakte

Het meisje dat nooit fouten maakte is een mooi prentenboek voor wat oudere kinderen, geschikt vanaf 5 jaar.
Isabella is perfect, ze maakt nooit fouten en vergeet ook nooit iets. Maar dan maakt ze bijna een fout en is ze bang dat ze ook tijdens de toneelvoorstelling een fout zal maken. Je leert met het boek dat fouten maken ook mag en dat het heel ingewikkeld is om altijd alles meteen goed te willen doen.

Bekijk het boek hier

3. Laat maar los koala

Laat maar los koala

Koala zit heerlijk veilig in haar boom. Hij komt niet naar beneden, veel te eng… Beneden is het te druk en te lawaaiig. Koala houdt niet van nieuwe dingen en komt daarom niet naar beneden, ook niet als de andere dieren het lief vragen. Maar door toedoen van een specht valt toch de boom om. Koala ontdekt dat het eigenlijk juist heel leuk is op de grond.

Bekijk het boek hier

4. De stip

De stip

De stip gaat niet alleen over iets niet durven, maar ook over kunst maken, creëren en knutselen. Floor zegt dat ze niet kan tekenen, ze durft er niet aan te beginnen. Haar juf weet daar wel raad mee, ze vraagt Floor om een stip te zetten op het papier. De volgende dag zit haar papier ineens in een gouden krullenlijst. Ze vindt wel dat de stip beter kan. Dat is het begin van een reeks stippenschilderijen van Floor. Iedereen vindt ze geweldig! Ook het jongetje dat zegt niet te kunnen tekenen. Maar daar weet Floor dan wel raad mee.

Bekijk het boek hier

5. Bang mannetje

Bang mannetje

Dit prentenboek over faalangst mag natuurlijk niet ontbreken. Bang mannetje is werkelijk overal bang voor. Voor rare geluiden in de nacht, dat anderen hem uitlachen en mensen die voordringen bij de bakker waar hij niks van durft te zeggen. Hij wil niet meer bang zijn en gaat naar de toverboom die hem kan helpen. De toverboom waarschuwt hem wel voordat hij komt voor monsters onderweg, maar die zijn niet eng, ze zijn namelijk niet gevaarlijk. Daardoor trotseert hij draken, spinnen en zelfs heksen. Bij de toverboom aangekomen blijkt Bang mannetje dus eigenlijk een Best wel dapper mannetje. Tevreden gaat hij weer naar huis.

Bekijk het boek hier

In dit blog staan affiliate links. 

Prentenboeken over faalangst bij en voor kinderen