Het kartonnen kasteel

Recensie Het kartonnen kasteel

Toen ik hoorde dat er een nieuw boek kwam van Benji Davies, werd ik heel enthousiast. Inmiddels is Het kartonnen kasteel al een tijdje uit, dus werd het tijd voor een recensie. Het past bij Kinderboekenweek 2018 en de schrijver is Linda Sarah. Ben ik net zo enthousiast als over zijn vorige boeken?

Het kartonnen kasteel

Bart en Edo zijn beste vrienden en spelen graag met kartonnen dozen. Op een dag komt er een vriendje bij, Kai. Bart vindt het maar lastig, met z’n drieën in plaats van met z’n tweeën. Kai en Edo bedenken een leuke oplossing om Bart er weer bij te betrekken.

Het kartonnen kasteel

Het kartonnen kasteel

Wat vind ik?

De stijl in de tekst is duidelijk anders dan die van Benji Davies zelf. Ik vond het best pittig om door te lezen en dus ook zeker moeilijke tekst voor kleuters. Ze zullen niet alles begrijpen, dus na het voorlezen is het goed om het boek na te bespreken. Snappen de kinderen de essentie van het verhaal?

De illustraties zijn weer prachtig, zoals we bijvoorbeeld uit De kleine walvis van Benji Davies gewend zijn. Ik vind vooral het monstermaakseldozending leuk geworden. Je ziet dat hij daar goed op los is gegaan, want de rest van het boek is vrij donker, omdat het over dozen gaat.

Bekijk ook: NATIONALE VOORLEESDAGEN 2017 DE KLEINE WALVIS

Tips

Kinderboekenweek

Het thema past wel heel goed bij de Kinderboekenweek van dit jaar. Je kunt het boek gebruiken om kinderen te laten zien hoe je vrienden kunt maken en behouden. Soms verloopt dat stroef. Laat de kinderen benoemen waarom Bart zijn kartonnen doos in elkaar stampt. Laat ze zelf ook situaties benoemen waarin ze boos waren op hun vriend. Wat hebben ze gedaan om dat op te lossen? Een mooi boek voor de sociaal-emotionele ontwikkeling dus.

Bekijk ook: WIN KERNTITEL KINDERBOEKENWEEK 2018

Dozen

Met dozen kun je allerlei kanten op. Laat de kinderen dozen van thuis mee nemen. Laat ze zelf bedenken wat ze ermee willen doen. Denk aan bouwen, beschilderen, knutselen, etc.

Bekijk ook: TIPS OM JE BOUWHOEK TE VERRIJKEN

BewarenBewaren

BewarenBewaren