Relaxt blijven, ook na je vakantie

Relaxt blijven, ook na je vakantie

Heerlijk hè, vakantie… Maar straks beginnen de schoolweken weer en kom je middenin de ratrace terecht. Hoe zorg je ervoor dat je dat relaxte gevoel dat je in de vakantie hebt, ook tijdens de schoolweken houdt? Relaxt blijven, ook na je vakantie kan echt.

Relaxt blijven, ook na je vakantie

Pak genoeg rust

Urenlang luieren, boeken lezen, soms een middagdutje en de ontspanning opzoeken? Dat moet je ook na de vakantie doen! Natuurlijk weet ik ook wel dat je dan geen tijd hebt om urenlang niks te doen. Maar in het weekend laad je op en rust je uit. Ik zorg voor een lege agenda na de eerste schoolweek, want dan ben ik vaak total loss van alle prikkels en omdat ik weer moet wennen. Wat zeg ik, ik ben na de laatste vakantieweek vaak al moe, omdat het voorbereiden van het nieuwe schooljaar ook veel tijd kost. En ik ga maar door. Als ik eenmaal begonnen ben met mijn checklist voor de klas, kan ik niet meer stoppen.

Zorg voor pauzes

Dit heb ik de laatste jaren wel aangepast, want was ik dan efficiënt bezig? Echt niet! Een praatje hier en daar over de vakantie met collega’s, alles tegelijk willen doen en rennen als een kip zonder kop. Herkenbaar? Vaak wist ik aan het einde van de dag niet wat ik nou allemaal gedaan had en was mijn to do lijst alleen maar groter. Bergen werk lagen voor me klaar voor de volgende dag.

Ik ontdekte pauzes. Huh? Wat is dat, pauze? Tja, als leerkrachten krijgen we het niet vaak óf we gunnen het onszelf niet. We gaan maar door, want dan is het af. Terwijl ons werk nooit af is toch? Maar direct na je vakantie is het belang van pauze misschien nog wel groter dan later in het schooljaar. Al die prikkels! Daar moet je weer aan wennen.

De laatste jaren ben ik degene die mijn collega’s meesleept in het pauzegebeuren. Even de boel de boel, bakkie koffie erbij (voor wie in de ochtend naar radio 2 luistert ;)). Samen een wandeling maken, kopje thee drinken, even niets doen en het liefst kletsen over koetjes en kalfjes. Niet te lang natuurlijk, anders zit je nog tot laat op school. Maar het werkt echt om erna weer opgeladen veel efficiënter te werken. Ik merk in ieder geval dat ik daarna stapsgewijs mijn to do lijst afwerk in plaats van kriskras door elkaar.

Verwenweekend

Om dat relaxte gevoel van de vakantie vast te kunnen houden in je werk, organiseren Marjolein en ik van 24 tot en met 26 september een verwenweekend voor leerkrachten. Hierin leer je werk loslaten en efficiënter werken waardoor je meer tijd overhoudt voor privé. Een volledig verzorgd weekend met lekker biologisch eten, een privékamer, genoeg tijd voor verbinding. En workshops in mindfulness, yoga en werkdrukverlichting

Wat zijn jouw tips om relaxt te blijven, ook na je vakantie?