Structuur thuis met dagritmekaarten

Structuur thuis met dagritmekaarten

We zijn weer voor een lange tijd thuis. Maak een goede structuur thuis met dagritmekaarten zodat de kinderen weten wat ze gaan doen op een dag. Maar ook voor vakanties is het voor sommige kinderen fijn om dagritmekaarten te hebben voor thuis. Ik leg uit waarom een structuur handig is en hoe je dagritmekaarten zelf kunt maken of kopen. 

Structuur thuis met dagritmekaarten

Onze oudste is 6 en zit in groep 3. Op vrije dagen is hij vaak moe van zijn schoolweek, want groep 3 is hard werken. Maar na een aantal dagen slaat de verveling toe, hij weet niet meer wat hij moet doen. Dan maak ik vaak een schema voor hem. Zonder dagritme komt hij vaak niet tot spelen. Dan vraagt hij veel aandacht van ons, of wordt heel druk. Soms heb ik ook een chagrijnig kind thuis, omdat hij niet weet wat hij moet doen. Structuur is voor hem belangrijk, zodat hij weet wat hij wanneer moet doen, zo weet hij waar hij aan toe is. Lees hier meer over structuur bieden.

Ook in de klas merk ik dat structuur heel belangrijk is. De leerlingen in mijn klas zijn het meest gebaat bij een programma dat elke dag nagenoeg hetzelfde is. Zoals beginnen met rekenen, dan spelling, pauze, taal, etc.

Dagritme

Ik maak regelmatig een planning voor mijn zoon, zodat hij weet wanneer wij met hem spelen en wanneer hij een moment voor zichzelf moet nemen. Dan hebben wij zelf ook een moment rust en leert hij ook om zelf activiteiten te bedenken.

Zeker als hij thuisonderwijs krijgt, is een planning fijn voor hem. Zo weet hij precies wanneer hij aan het werk moet, wanneer hij even buiten gaat spelen en ook wanneer hij pauze heeft. Ik merk bijvoorbeeld dat hij het in deze koude tijden niet fijn vindt om buiten te spelen en dan ook niet graag gaat. Maar het is wel heel belangrijk voor de ontwikkeling, dus met een planning gaat hij wel.

Dagplanning

Ik maakte al een dagplanning kind thuis met pictogrammen, picto’s dus.

Dagritmekaarten

Je kunt ook zelf dagritmekaarten maken die je vervolgens elke dag, of wannee rj het nodig hebt, kunt gebruiken. Het klinkt alsof je de hele dag op een kaart zit, maar je laat per dagritmekaart zien welke activiteit er gebeurt. Onze zoon kan klokkijken, dus bij hem kan ik er tijden bij zetten, maar je kunt ook alleen pictogrammen (duidelijke illustraties) gebruiken om de activiteiten te laten zien. Bekijk hier gratis dagritmekaarten.

Dagritmekaarten kopen

Je kunt online allerlei dagritmekaarten kopen. Deze zijn stevig en je kunt het vaak als magneet kopen met een magneetbord. Kijk goed wat bij je kind past. Bekijk ze hier

Dagritmekaarten maken

Ik maak zelf vaak de dagritmekaarten, zodat ik ook nog eens kan wisselen. Je kunt de dagritmekaarten namelijk goed met je kind samen maken. Pak allerlei vellen papier, het handigste is A5, dus een A4 door midden knippen, of zelfs die nog door de helft doen. Vervolgens teken je per papiertje een activiteit. Bijvoorbeeld:

  • Eten
  • Pauze spelen
  • Zelf spelen
  • Een spelletje doen
  • Lezen
  • Rekenen
  • Taalactiviteit
  • Muziek maken
  • Knutselen

Dagritmekaarten downloaden

Ik heb ook een aantal dagritmekaarten gemaakt die je uit kunt printen. Ik heb ze expres heel eenvoudig gehouden, zodat ze duidelijk zijn. En in zwart wit, zodat het fijn is voor de printer.

Dagritme opstaan en eten

dagritme opstaan

download

Dagritmekaarten activiteiten

Dagritmekaarten activiteiten

download