Juf Maike

Tag #iteachtoo over mijn werk en passie voor lesgeven

Voor het eerst gaat er een tag rond in onderwijsland. Tags zijn al bekend bij onder andere mamabloggers. Lisanne van You nailed it vertaalde een tag voor het onderwijs en ik werd erin getagd. Tag #iteachtoo over mijn werk en passie voor lesgeven

Tag #iteachtoo over mijn werk en passie voor lesgeven

1. Welk vak geef je en op welke school?

Ik ben kleuterleerkracht op een basisschool in de buurt van Utrecht. Ik geef dus eigenlijk alle vakken :).

2. Hoe lang geef nu je les?

In 2009 heb ik mijn PABO diploma gehaald. Ik deed toen de verkorte opleiding, omdat ik ook afgestudeerd ben in Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Ik werkte toen een jaar in groep 3 en vervolgens ben ik vier maanden vrijwilligerswerk in Ghana gaan doen. Lesgeven doe ik nu dus ongeveer acht jaar.

Lees ook: HET LEVEN ALS KLEUTER IN GHANA

3. Wist je altijd al dat je leerkracht wilde worden?

Nou nee dus. Als kind wilde ik wel graag leerkracht worden, maar later wilde ik heel graag met mensen met een beperking werken. Omdat toneel spelen ook een grote liefhebberij van me was, ben ik eerst een jaar Creatieve therapie gaan studeren richting drama. Dat bleek niet de studie te zijn die bij me paste, dus stapte ik over naar SPH. Na mijn diploma voelde ik dat ik nog niet klaar was. Het leek me fantastisch om in het speciaal onderwijs te werken, dus koos ik voor de verkorte opleiding van de PABO. Die kon ik in twee jaar volgen, omdat ik al een HBO opleiding had. Dit is me ook gelukt, maar ik had in die tijd ook nog geen partner en/of kinderen ;). Ik viel wel in bij het speciaal onderwijs, maar koos toch voor een vast contract. Zodoende rolde ik het regulier onderwijs in, waar ik ook met veel plezier in werk.

4. Wat is jouw typische #teacherootd (werk outfit)?

Ik heb altijd een jurkje aan! Tijdens mijn zwangerschap droeg ik ook graag zwangerschapsbroeken in de klas, maar kreeg al snel de vraag van de kinderen waar mijn jurkjes toch waren. Een jurkje met sneakers eronder is mijn favoriete outfit. Het liefste draag ik een jurkje van Tante Betsy, die zitten zo fijn!

Lees ook: JURKENJUF

5. Wat neem je mee als lunch?

Ik ben van de salades tussen de middag. Vooral om wat af te vallen, mijn figuur te behouden en gewoon gezond bezig te zijn. Ook in mijn zwangerschap nam ik salades mee en at er dan voor de koolhydraten een cracker of broodje bij. De salade maak ik van geschrapte worteltjes, biologische gerookte kip, avocado en cashewnoten. Soms ook met wat Hüttenkäse.

6. Wat is je favoriete boek over lesgeven?

Ik ben fan van de mogelijkheden van Teach like a Champion. Al heb ik nog niet eens het hele boek gelezen moet ik eerlijk bekennen. Verder heb ik het boek Edi proberen te vertalen naar mijn kleuteronderwijspraktijk. Zo gebruik ik er wel wat technieken uit.

Lees ook: HOE IK EXPLICIETE DIRECTE INSTRUCTIE INZET IN DE KLEUTERKLAS

7. Wat is je favoriete film over lesgeven?

Ik geloof dat ik niet zoveel films heb gezien over lesgeven, of ik weet het niet meer ;). In mijn verlof heb ik wel de hele serie van When calls the heart op Netflix gekeken.

8. Wie was jouw favoriete leerkracht?

Ik heb niet echt een favoriet. Ik deed wel het meest mijn best als een docent of leerkracht heel goed kon uitleggen en daarnaast ook creatief was. Dus liedjes zingen, aan toneel doen of juist heel goed in techniek. En dan dat net een beetje extra ook zoveel mogelijk inzetten in de lessen. Dat probeer ik zelf ook te doen.

9. Wie zijn je favoriete leerkrachten op YouTube/Instagram/Snapchat etc?

Ik volg Meester Bart heel graag. Hij heeft de meest mooie uitspraken verzameld van zijn leerlingen en zegt zelf ook vaak rake en warme woorden over zijn vak. Verder volg ik graag de blogs van Juf Inger en Klas van juf Linda.

10. Wat is jouw tip wat betreft klassenmanagement?

Duidelijk zijn! Vooral zeggen welk gedrag je van de kinderen wil zien en wat je van ze verwacht. En dat ook blijven herhalen. Daar heb je al minstens de helft van je klassenmanagement mee behaald.

Lees ook: TIPS VOOR DE STARTENDE LEERKRACHT

11. Waarom wilde je leerkracht worden?

Eigenlijk heb ik hier al antwoord op gegeven bij vraag 3. En vind het nu een fijn vak!

Ik tag Juf Inger en Juf Linda om de tag ook in te vullen, maar neem ‘m ook gerust over als je in het onderwijs werkt! 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren