Voorlezen met een druk leven

Voorlezen met een druk leven

Nederlandse kinderen lezen steeds minder en ook met minder plezier, blijkt uit het PISA onderzoek. Liefde voor lezen begint bij voorlezen. Maar hoe kun je voorlezen met een druk leven?

We werken hard in onze maatschappij. Ondertussen proberen we alle ballen omhoog te houden en onze kinderen zoveel mogelijk mee te geven. Zeker in deze tijd een lastige klus. Voorlezen is wat mij betreft het belangrijkste. Maar hoe doe je dat?

Voorlezen is de basis

Als ik één ding heb geleerd in mijn carrière als leerkracht, is dat voorlezen en zelf lezen de basis is van alles. Taal is overal! Je moet kunnen lezen om alle papieren van bijvoorbeeld de belasting te kunnen begrijpen. Handleidingen lezen, plaatsnaamborden, het internet, e-mails, noem het maar op. Maar we lezen steeds minder en er komen ook steeds meer analfabeten bij.

Maar ook leren rekenen start bij het voorlezen van prentenboeken. Denk maar eens aan de speciale telboeken, maar eigenlijk uit elk prentenboek is wel een rekenles te halen.

Of de wereld leren kennen? Sociale vaardigheden oefenen? Ik kan wel zeggen dat al het leren start met voorlezen. Eigenlijk is dit al een tip, want (voor)lezen kan wat mij betreft zelfs andere zaken, zoals huiswerk vervangen.

Voorlezen met een druk leven

Maar dan? Je hebt het eigenlijk te druk om tijd te maken om voor te lezen. Met deze slimme tips lukt het je wel!

1. Ritueel

Bedenk een ritueel waardoor het voorlezen toch elke dag langskomt. Wij lezen thuis altijd voor als onze kinderen naar bed gaan. Een verhaaltje voor het slapen gaan hoort er in onze ogen bij en de kinderen moeten toch naar bed. We nemen hier tien minuten tot een kwartier voor. Inmiddels laten we onze oudste, hij zit in groep 3, ook lezen voordat hij gaat slapen. Hij leest eerst en dan lezen wij nog voor. Elke avond, dus geen discussie mogelijk. En onze kinderen genieten enorm van het voorleesmoment. Een ander moment kiezen op de dag kan natuurlijk ook. Wellicht meteen na het uit school komen als rustmoment? Of tijdens het eten? Doe wat voor jullie werkt, maar door er een vast moment van te maken, vergeet je het niet.

2. Maak het niet te lang

Zie je er als een berg tegenop? Voorlezen hoeft niet lang. Elke dag tien minuten is ook oké! Onze kinderen willen het liefst een uur of nog langer voorgelezen worden, maar daar hebben wij ook niet de tijd voor. In het weekend lezen we wat langer voor, maar op werkdagen tien minuten tot een kwartier per dag.

3. Kies iets dat bij de belevingswereld past

Niet alle kinderen vinden boeken leuk. Al ben ik van mening dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen, zo wordt de liefde voor lezen vanzelf geboren. Kies boeken die kinderen leuk vinden en voor jonge kinderen die dicht bij de belevingswereld passen. Mijn kinderen kijken thuis graag Peppa big en vinden de boeken ook leuk. Ze zijn namelijk in dezelfde stijl geschreven. En het past bij de belevingswereld; je ziet Peppa op school, in het ziekenhuis of de politie komt op bezoek. Spannende en herkenbare situaties voor kinderen. Volg de #lezenmetpeppa om verder geïnspireerd te raken voor voorlezen.

Bekijk hier Peppa Big boeken. 

4. Zorg voor afwisseling

Jonge kinderen kunnen eindeloos hetzelfde boek lezen. Herhaling is belangrijk en fijn voor ze. Maar na tien keer hetzelfde boek achter elkaar houd ik het ook wel voor gezien. Ga naar de bibliotheek met je kind en haal verschillende prentenboeken, zodat je weer een tijdje vooruit kan. Pak dan ook zelf boeken die je leuk lijken om voor te lezen. Krijg je er zelf meteen meer zin in.

Wat is jouw voorleestip? 

Dit is een #jufmaikeadd