Wad film, leren over de Wadden

Wad film, leren over de Wadden

Tijdens het weekend in Landal Esonstad vertelde Ruben Smit van alles over zijn nieuwe film Wad – overleven op de grens van water en land die op 1 oktober in premiere gaat. Het Wad gaat hem aan zijn hart en hij doet er van alles aan om de prachtige natuur te behouden. Door de film te maken, maar ook gratis educatief materiaal aan te bieden. 

Wad – overleven op de grens van water en land

Ik mocht een preview bekijken van de film Wad – overleven op de grens van water en land en wat is die rauw, puur, prachtig, maar ook zeker humoristisch. Je ziet hoe zeehonden echte roofdieren zijn en zeker niet knuffelbaar, de duizenden vogels die op het Wad leven, maar ook de ellenlange tochten die de dieren afleggen. Ruben Smit vertelt er vol vuur over en kosten noch moeite  zijn gespaard om de film te maken.

 

De film lijkt me prachtig en ook zeker educatief voor iedereen, ook voor mezelf. Door de kracht van de film en het feit dat er niks verhuld wordt, is de film niet geschikt voor jonge kijkers. Ik denk geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Ruben Smit

Ruben Smit

Ruben Smit is ecoloog, fotograaf en filmmaker. Hij ontving voor zijn film De Nieuwe Wildernis de Rembrandt waar en een Gouden Kalf publieksprijs voor beste film. Binnen een week bezochten 100.000 mensen de film. Ik had de eer om met hem in gesprek te mogen gaan tijdens een vaartocht op de Waddenzee. We hadden het over de film, zijn werk, maar ook zeker over onze gezinnen. Want tijdens het maken van de film kregen zijn vrouw en hij er een baby bij en hij maakte regelmatig filmdagen van 20 uur. Slopend lijkt me zo.

Wad film, leren over de Wadden

Educatie over de Wadden

Naast de film is Ruben Smit ook de initiator van wereldwad.nl. Met gratis lesmateriaal in het speciale leerkrachtdeel dat aansluit bij de zaakvakken, zoals biologie en aardrijkskunde. Bijvoorbeeld lessen over  kwelder, het duin, maar ook dieren, zoals de lepelaar. De lessen zijn geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Zeehond wereldwad.nl

Ik ben vooral onder de indruk door de prachtige filmpjes van goede kwaliteit die op de website staan. In de speciale juniormode is de uitleg simpeler, dus kunnen kinderen ook fijn zelf surfen over de site. Prachtige filmpjes om je natuurlessen te ondersteunen. Er zijn zelfs ook 360 graden films die je met een VR bril kunt bekijken.

Varen op de Waddenzee

Ter promotie van de film en om de pracht van de Wadden te zien, mochten we varen vanaf Landal Esonstad naar het Lauwersmeer en van daaruit naar de Wadden. Helaas was het net hoog water, dus konden we niet veel van de Wadden zien, maar desondanks was het er prachtig. Die luchten, wow!

Ik vond het een prachtige ervaring en wil zeker de film zien! 

Bekijk ook: GELEZEN KINDERBOEK: DE BODEMSCHAT