Werkdruk op school aanpakken

Werkdruk op school aanpakken, besteding van het geld

Elke school krijgt een bedrag van de overheid om de werkdruk op school aan te pakken. Ik ben gaan brainstormen waar je het geld aan zou kunnen besteden en kwam met dit lijstje. Ik ben zelf thuis met ouderschapsverlof, dus maak het overleg op mijn eigen school helaas niet mee. Wel heb ik ideeën over de inzet van het geld.

Werkdruk op school aanpakken, besteding van het geld

Bespreek als allereerste waar de werkdruk het meest wordt gevoeld. Goed om te onderzoeken waar de werkdruk op jouw school precies vandaan komt. Daarna kun je pas overgaan tot oplossingen om de werkdruk aan te pakken.

1. Assistent

Het eerste dat in mij opkomt is een assistent voor de klas. Vooral de zorgdruk is groot. Veel kinderen met problemen die goed geholpen kunnen worden door bijvoorbeeld een klassenassistent. Deze assistent zou je natuurlijk op verschillende plekken in kunnen zetten, maak hier een duidelijk rooster voor. Maar dat er iemand “los loopt” in het geval van nood lijkt me ook al heel fijn.

2. Concierge

Bij sommige scholen is deze weg bezuinigd, maar het zal veel werkdruk schelen om deze weer aan te stellen. Kopiëren, koffie zetten, spullen repareren, een likje verf in je klas of andere diensten. Fijn als de leerkracht dat niet meer zelf hoeft te doen.

3. Vakleerkrachten

Hoe fijn is het voor de leerkracht als hij of zij geen gym meer hoeft te geven. In die tijd kan er wat gedaan worden aan de werkdruk in de klas. Maar ook vakleerkrachten voor muziek, beeldende vorming en drama zijn heel welkom.

Lees ook: WERKDRUK IN HET ONDERWIJS

4. Uitroosteren

Gebruik het geld om collega’s op regelmatige basis uit te roosteren. Bijvoorbeeld in top-drukte-tijden rond het rapport. In deze tijd kan dan de administratie worden gedaan.

5. ICT

Je kunt het geld inzetten om trage computers te vervangen of om over te gaan op een digitaal systeem, zodat de kinderen online kunnen werken, in plaats van in hun werkboek. Hierdoor zie je veel sneller resultaat, werken ze op hun niveau en hoef je niet meer na te kijken. Wel volg je de ontwikkeling in het systeem natuurlijk.

6. Remedial teacher

Ook veelal wegbezuinigd, maar wellicht weer aan te stellen. Dan hoeft de leerkracht niet meer extra hulp in de klas aan te bieden (of minder) waardoor er meer tijd overblijft voor de basisgroep in de klas.

7. Vaste invaller

De werkdruk komt ook door grote klassen en al helemaal als andere klassen ook nog eens verdeeld worden bij ziekte. Zorg met het geld voor een vaste invaller, zodat er altijd iemand rondloopt op school die je klas kan overnemen. Deze kan ook ingezet worden bij nood in de klas, of voor het begeleiden van kleine groepjes kinderen.

8. Kleinere klassen

Wellicht kan er een extra leerkracht aangesteld worden, zodat je de klassen kunt verkleinen.

Ga in ieder geval samen met je team in gesprek. Jullie als leerkrachten zijn aan zet en mogen beslissen over het geld. Lees er meer over op de site van de overheid.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Lees ook: HOE IK MIJN WERKDRUK LAAG HOUD

BewarenBewaren