Afsluitingen Kinderboekenweek 2019

Afsluitingen Kinderboekenweek 2019

Van 2 tot en met 13 oktober is de Kinderboekweek 2019 met als thema Reis mee!, voertuigen. Je kunt het op allerlei manieren afsluiten, ik bedacht een aantal Afsluitingen Kinderboekenweek 2019

Afsluitingen Kinderboekenweek 2019

1. Voorleeschallenge

Maak de voorleeswedstrijd die je tijdens de Kinderboekenweek organiseert eens extra spannend door er een challenge van te maken. Een challenge is niets anders dan een uitdaging. Je kan het zo klein en zo groot maken als je zelf wilt. Voorbeelden van challenges met boeken:

  • Benadruk elke emoties heel duidelijk. Huilen als er verdriet is, schreeuw als dat moet, lach hardop als de hoofdpersoon een grap vertelt, etc.
  • Lees zo langzaam mogelijk voor.
  • Speel een scene uit het boek uit.
  • Herschrijf een stuk (of het einde) van het boek en lees dat voor.
  • Houd de voorleeswedstrijd op een andere plek, bijvoorbeeld in een verzorgingshuis.

2. Kinderboekenbal

Traditiegetrouw start de Kinderboekenweek met een kinderboekenbal voor alle mensen uit het boekenvak. Dit kun je inzetten als leuke afsluiter! Alle kinderen chique gekleed, versiering, zoals de Reis mee! slinger, allemaal hun favoriete kinderboek mee en natuurlijk muziek en drankjes.

3. Boekenmarkt

Dit was op mijn vorige school elk jaar een groot succes! Kinderen mochten boeken meenemen om te verkopen voor €0,50. De kleuters hoefden alleen te “shoppen”. Vanaf groep 3 mocht je ook verkopen. Er was een ronde verkoop en ook een rond koop waarbij de verkopers zelf weer langs de tafels mochten om te kopen. De kinderen regelden de verkoop en het leuk uitstallen op je tafel zelf.

4. Boekenruilmarkt

Dit organiseert de NS elk jaar, maar kun je natuurlijk ook op school organiseren. Laat alle kinderen een boek meenemen (of meerdere) die ze ruilen tegen een ander boek van een andere leerling.

5. De boekenbus

Hoe gaaf zou het zijn als je een bus kunt regelen waarin de kinderen rondgereden worden én ze boeken kunnen lezen? Ook hier kun je kinderen laten ruilen, of je legt er boeken uit je schoolbibliotheek neer.
Hier vind je een boek met dezelfde titel.

6. Secret reader

Laat de kinderen lootjes trekken tijdens de Kinderboekenweek. Ze proberen in die tien dagen te achterhalen wat het kind van hun lootje graag leest. Vervolgens gaan ze op zoek naar het boek voor het kind van hun lootje. Ze kunnen dit kopen op de kleedjesmarkt, kijken in hun eigen boekenkast of kopen het tweedehands, zodat het niet te duur voor ze wordt. Ze gaan hun best doen om het boek ongezien bij het kind van het lootje te brengen.
Deze vorm lijkt op secret santa.

7. Speel een boek uit

Oefen met je klas een scene uit een boek, bijvoorbeeld een van de kerntitels.

8. Landenfeestje

Het thema van de Kinderboekenweek, Reis mee! kun je ook verder trekken door elk klas een land te geven om over te werken. Je kunt dan ook specifiek verhalen van dat land opzoeken om voor te lezen in de klas. Op de laatste dag kun je een lendenfeestje vieren met hapjes en drankjes uit dat land.

9. Vervoersfeest

Elke klas kiest een boek waar een voertuig in voorkomt als thema. Je kunt ook breed denken, zoals een kraan uit Kom uit die kraan! die je hier vindt. Hier werk je in de Kinderboekenweek over en aan het einde mogen de klassen de voertuigen aan elkaar laten zien.

10. Racefeest

Als je dit niet bij de opening hebt gedaan, kun je een racefeest op de laatste dag houden. Laat alle kinderen voor de opening een voertuig meenemen van huis. Bijvoorbeeld loopfietsen, fietsen, steppen. Zet met krijt een parcours op het plein waar de kinderen overheen mogen rijden. Je kunt er ook een race van maken met bijvoorbeeld je klas. Zorg voor de veiligheid wel voor een schema. Of verspreid de groepen over de pleinen.

Je kunt natuurlijk ook race lezen: wie kan zo snel mogelijk lezen, maar wel verstaanbaar? En weet diegene dan ook nog waar het boek over gaat?

Kinderboekenjuf bedacht ook wat afsluitingen Kinderboekenweek 2019.

Afbeelding van Yuganov Konstantin/Shutterstock