8 Voorleesboeken voor groep 8

8 Voorleesboeken voor groep 8

8 Voorleesboeken voor groep 8 door Manon. We weten allemaal hoe belangrijk voorlezen is. Maar we weten ook allemaal hoe leuk kinderen voorlezen vinden. Zelfs in groep 8! Kinderen houden er van om naar mooie, spannende en grappige verhalen te luisteren. Ik ging op zoek naar de mooiste voorleesboeken voor groep 8.

8 Voorleesboeken voor groep 8

Voorlezen kan erg belangrijk zijn in de ontwikkeling van een kind. Je leert er enorm veel van op gebied van taalontwikkeling. Kinderen leren nieuwe woorden en je stimuleert ze om actief met taal bezig te zijn. Voorlezen prikkelt de fantasie van kinderen en ze leren goed luisteren. Een beetje afhankelijk van het onderwerp, leert een kind veel over dingen om zich heen of over gevoelens die hij of zij herkent. Het is natuurlijk belangrijk om goed te kijken welke voorleesboeken geschikt zijn voor je klas. Welke onderwerpen passen goed? Hoelang mag het verhaal zijn?  Naast het voorlezen kun je natuurlijk ook nog allerlei activiteiten rondom het voorlezen doen, dat vinden kinderen vaak geweldig.

Voorlezen in groep 8

Ook in de hogere groepen blijft voorlezen belangrijk. Allereerst natuurlijk omdat kinderen het ontzettend leuk vinden. Maar ook omdat ze er nog steeds veel van kunnen leren. Ook stimuleert het de kinderen om zelf te gaan lezen. Leesplezier is de basis van lezen. Het is dus onze taak om kinderen enthousiast te maken voor het lezen. Zelf bedenk ik graag activiteiten om kinderen aan het lezen te krijgen. Bijvoorbeeld een Blind date met een boek. De kinderen waren meteen enthousiast! Voor jullie ging ik op zoek naar 10 mooie voorleesboeken voor groep 8, dit is mijn lijstje.

8 voorleesboeken

Hotel de grote L

Hotel De Grote L

Het voorleesboek Hotel de grote L is echt iets voor een groep 8. Het boek is geschreven door Sjoerd Kuyper. Het boek gaat over Kos, die het hotel van zijn vader moet gaan runnen, nadat zijn vader een hart aanval heeft gekregen. Zijn moeder is drie jaar daarvoor al overleden. Samen met zijn zussen probeert hij er alles aan te doen om het hotel van zijn ondergang te redden. Maar dat lijkt natuurlijk in de soep te lopen. Als dan ook nog blijkt dat zijn vader grote schulden heeft moeten ze iets verzinnen. Ondertussen wordt Kos nog verliefd op het allermooiste meisje wat hij ooit gezien heeft. Hoe moet dit ooit goed komen? Het boek lijkt soms wat triest maar er zitten veel hilarische momenten in. Het is een goed voorleesboek om onderwerpen zoals verdriet, dood, ziekte en gevoelens die daarbij komen kijken te bespreken in de klas.

Het geheime weekboek van groep 8

Het geheime weekboek van groep 8

Dit boek van Jacques Vriens past uitermate goed in groep 8.  Het gaat natuurlijk over een groep 8, waarin een paar kinderen besluiten een geheim afscheidscadeau te maken voor de rest van hun klasgenoten. Ze gaan een weekboek bijhouden zodat iedereen kan terug kijken op een bijzonder jaar. Het boek zit vol herkenbare situaties zoals de Eindtoets, seksuele voorlichting en noem maar op. Maar na een tijdje lijken de hoofdpersonen steeds vaker ook persoolijke dingen te vertellen in het weekboek. Het verslag van hun laatste jaar op de basisschool wordt spannender dan ze van tevoren hadden bedacht!

Bekijk het boek hier

De verschrikkelijke badmeester

De verschrikkelijke badmeester

In de verschrikkelijke badmeester neemt Jozua Douglas ons mee in een ontzettend leuk verhaal met veel humor. Wanneer Lev van zijn vader op zwemtraining moet komt hij terecht bij Brulboei. Brulboei is de allerberoemdste zwemkampioen ooit. Iedereen vindt Boris Brulboei geweldig, hij is knap en verzorgt zielige zeehondjes. Maar Lev denkt daar anders over, hij vindt Brulboei de verschrikkelijkste badmeester ooit. Op een dag komt Lev er achter dat Boris gemene plannen heeft. Samen met zijn buurmeisje Lita wil hij er achter komen wat deze plannen zijn. Zou het ze lukken de badmeester te ontmaskeren? Een vrolijk voorleesboek voor een klas die wel van wat humor houdt. Er zitten zelfs ook grapjes voor volwassenen in!

Boy 7

Boy 7

Boy 7 is een voorleesboek voor groepen 8 die wel wat spanning aankunnen. Dit boek is vanaf het eerst moment ontzettend spannend omdat het meteen begint met een vraagstuk. Wie is deze jongen, en wat is er gebeurd? Een jongen wordt wakker in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet helemaal niet hoe hij daar gekomen is, of waar hij vandaan kwam. Ook weet hij niet meer hoe hij heet. Dichtbij hem vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Als hij deze afluistert hoort hij: wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij weet een ding zeker: dat is zijn eigen stem. Met behulp van de spullen in zijn rugzak gaat hij verbeten op zoek naar zijn verleden. Hij durft niemand te vertrouwen, zelfs het meisje wat hem helpt niet. Steeds verder in het boek kom je achter de waarheid. Super spannend!

Bekijk het boek hier. 

Operatie zeer ernstige ramp

Operatie zeer ernstige ramp

Dit leuke voorleesboek van Tosca Menten is leuk om voor te lezen maar ook leuk voor kinderen om zelf te lezen. Het boek gaat over Sam Veterklep. Sam is alleen maar bezig met andere mensen pesten of het eten van krentenbrood met roomboter en pindakaas. Iedereen wordt wanhopig van hem en weten niet meer wat ze aan moeten. Juffrouw Van der Toorn ropet op een gegeven moment zelfs;  ‘Ik zou wel van alles met Sam Veterklep willen doen! Insmeren met poep en veren! Ik ga hem keilhalen! IK HAAT HEM!’ . Zo erg is het. Wanneer er een nieuw meisje in de klas komt, ziet Sam hierin een nieuw slachtoffer. Maar je raadt het al. Dit meisje pikt het niet! Samen met de juf verzinnen ze een plan om voorgoed met Sam af te rekenen.

Bekijk het luisterboek hier

Briefgeheim

Briefgeheim

Briefgeheim van Jan Terlouw is een boek wat ik al geweldig vond toen ik zelf in groep 7 of 8 zat. Ik denk dat ik het wel 10 keer gelezen heb. Nu nog steeds vinden kinderen het een bijzonder mooi verhaal. Het verhaal gaat over Eva. Eva’s ouders hebben vaak ruzie thuis en daarom besluit ze weg te lopen, om hen eens flink te laten schrikken. Als ze eenmaal in haar schuilplaats is, komt ze tot een verschrikkelijke ontdekking. Ze komt een spionage netwerk op het spoor. Het boek wordt erg spannend beschreven en de kinderen zitten meteen helemaal in het verhaal. Een succesvol voorleesboek dus.

Bekijk het boek hier.

Ravelijn

Ravelijn

Wanneer je klas wel houdt van een beetje fantasie en vooral van spanning dan is dit boek van Paul van Loon uitermate geschikt. Ravelijn is bekender geworden door de show in de Efteling en door de serie die op tv kwam. Vele kinderen kennen (delen van) het verhaal maar vinden het heerlijk om er naar te luisteren. In Ravelijn maak je kennis met Thomas, Joost, hun broer Maurits en tweelingzussen Emma en Lisa. Ze lijken heel gewone kinderen,  totdat Joost ze voorgaat, onder de poort door van de magische stad Raveleijn. Tot hun verbijstering groeien ze uit tot ruiters te paard . Volgens oude voorspellingen hebben zij een belangrijke opdracht. Ze moeten Raveleijn en haar bewoners bevrijden van hun overheerser: graaf Olaf Grafhart. De vraag is natuurlijk of hen dat gaat lukken…

Bekijk het boek hier.

Klem

Klem

Mirjam Oldenhave schreef het leuke en fantasierijke boek Klem. Een paar jaar geleden was het, het favoriete voorleesboek van mijn groep. Het boek gaat over Rik en Rik gaat naar een nieuwe school. Maar op deze school is iets heel geks aan de hand. De kinderen vinden het hier leuk om huiswerk te maken…Deze kinderen drinken liever melk dan cola, ze voetballen niet en houden niet van skaten . Het gekke is, ze houden wel van topo en roepen ‘Yes, staartdelingen!’ als de rekenles begint. Dat is toch niet gewoon? Rik is bang dat hij straks zelf ook zo wordt.
Dus gaat hij op onderzoek uit. Als hij ontdekt wat er met de kinderen gebeurd is, wordt hij bang, dóódsbang…

Bekijk het boek hier.

Tips

Hierboven staan mijn tips voor leuke voorleesboeken in groep 8. Hopelijk dragen ze bij aan het leesplezier in je klas. Hier vind je nog meer tips voor leesbevordering. Heb jij nog tips voor mij? Ik hoor ze graag!

Gerelateerde berichten