Het grote beroepenspel

Het grote beroepenspel

Door Marjan. Met het oog op de Kinderboekenweek staat ons thema in teken van beroepen. Vaak kunnen we met wat kleine aanpassingen heel veel zaken oefenen en toch bij een thema laten horen. Zo ook bij Het grote beroepenspel waar we extra lezen. Dit spel is geschikt voor alle groepen. De opdrachtkaartjes die ik erbij gemaakt heb zijn gericht op eind groep 3 tot met midden groep 5.

Het grote beroepenspel

Het spel bestaat uit een spelbord met daarop afbeeldingen van diverse beroepen. Dit bord heb ik op A3 formaat geprint en gelamineerd. Dit is de basis waarmee verschillende vakken kunnen worden geoefend. Vorig schooljaar maakte ik al het grote dinosaurusspel met daarbij opdrachten met rekenen voor de middenbouw.  Plus- en minsommen tot 10, boven 10 en over het tiental en ook de tafels werkte ik uit. Uiteraard kunnen er nog veel meer zaken geoefend worden tijdens dit spel, dus deze keer zette ik in op technisch lezen.

Het grote beroepenspel

Download het spel

Woordleeskaartjes

Bij het spelbord ‘Het grote beroepenspel’ heb ik woordleeskaartjes gemaakt op verschillende niveaus: E3, M4, E4 en M5. De opdracht bij het spel blijft precies hetzelfde. Kom je op een afbeelding, moet je een kaartje trekken en in dit geval de woorden lezen die daar staan. Doe je dat goed, is de volgende aan de beurt, maar ben je daarna wel weer gewoon aan de beurt. Maak je een foutje, moet je een beurt overslaan. Het gaat dus niet om wie het snelste het rijtje leest, maar om zorgvuldigheid. Ik heb de diverse onderdelen van onze leesmethode Estafette aangehouden.

Woordleeskaartjes E3 bij spel

Woordleeskaartjes E4 bij spel

Woordleeskaartjes M4 bij spel

Woordleeskaartjes M5 bij spel

Breed inzetbaar

Het is even werk om al die kaartjes te kopiëren, lamineren en knippen, maar je kunt er nog veel meer mee. Zo kun je ze ook bij andere spellen gebruiken of bij coöperatieve werkvormen. De kaartjes met de woorden kun je ook gebruiken met level lezen: het eerst woord lees je liggend op de grond, het tweede woord als je op je hurken zit, het derde woord zittend op de stoel. Het vierde woord lees je zittend op je hurken op je stoel en het laatste woord staand op de stoel. Zoals ik al eerder schreef, kan het spel op veel gebieden worden ingezet. Kaartjes voor het rekenen en voor lezen heb ik al gemaakt. Ik heb nog plannen met kaartjes voor klokken en geld.

Hebben jullie nog onderdelen die je graag zou willen toevoegen aan het grote beroepenspel? En van welke thema’s zou je graag nog een spelbord zien?