kerst leesbingo

Kerst leesbingo

(door Suzanne) Kerst leesbingo! Wekenlang hebben we als leerkracht ons best gedaan om alle kinderen te leren lezen. En dan breken er twee weken kerstvakantie aan… Met dit leesbingo stimuleer je de kinderen om ook in de vakantie te blijven lezen.

Kerst leesbingo in de vakantie

Na ongeveer vier maanden leesonderwijs kunnen de kinderen al aardig wat lezen. Op school wordt er elke dag geoefend met lezen. We hopen natuurlijk dat dat thuis ook gebeurd, maar in de vakantie schiet dat er nogal eens bij in.
Deze leesbingo geeft de kinderen een stimulans om toch elke dag 10 minuutjes te oefenen met lezen. Met als doel dat het leesniveau van de kinderen na de vakantie in ieder geval niet achteruit is gegaan én dat de kinderen meer leesplezier ontwikkelen.

Waarom een kerst leesbingo?

Wanneer er twee weken lang niet geoefend wordt met lezen, kan een kind zomaar terug zakken in leesniveau. We noemen dat een leesdip.
Vaak zien we dat als leerkracht na de zomervakantie, maar ook tijdens de twee weken kerstvakantie is het dus belangrijk om het lezen op peil te houden.

Ik merk dat de kinderen gevoelig zijn voor dit soort spelletjes. Er hangt een beloning aan vast en dat geeft een extra boost om je best te doen.
Natuurlijk drukken we als leerkracht ouders op het hart om te blijven oefenen met lezen. In de vakantie, met alle feestelijke verplichtingen, denken ouders er niet altijd aan dat er nog geoefend moet worden.
Door de kinderen een leesbingo mee te geven, geef ik ze ook een stukje autonomie mee. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen bingoblad en willen het graag aan de juf kunnen laten zien na de vakantie.

Hoe werkt het?

Op het blad staat precies wat de bedoeling is; de kinderen kiezen een plaatje en lezen 10 minuten. Als ze dat hebben gedaan dan mogen ze dat plaatje op de bingokaart doorstrepen. Als alle plaatjes zijn afgestreept, is de bingokaart vol.
Wij hebben afgesproken dat de bingokaart na de vakantie mee terug komt en dat de kinderen hem in kunnen ruilen voor een mooi kaartje van de juf. Maar je kunt er natuurlijk ook een andere beloning aan koppelen.

In de versie die ik aan mijn groep 3 meegeef, staat ook mijn emailadres. Kinderen kunnen foto’s doormailen van hun leesavonturen. Leuk om in de klas te laten zien!
De bingokaart is ook prima te gebruiken in andere leerjaren. Ook leuk om de beloning volle leesbingo te downloaden. 

Leesbingo groep 3

Kerst leesbingo