Laatst gelezen boeken

Laatst gelezen boeken

Ik lees weer veel boeken en houdt ze bij op Hebban. Ik deel graag mijn laatst gelezen boeken met je, wellicht word je er door geïnspireerd voor de zomervakantie.

Ik lees zowel kinderboeken, als literatuur en natuurlijk vakliteratuur voor mijn bedrijf en over het onderwijs. Als je wilt weten wat ik van plan ben om in de zomervakantie te lezen, kun je het blog bekijken op Ik vind lezen leuk. Ik heb daarnaast nog een enorme stapel liggen, ik zal zien hoe ver ik kom ;).

Laatst gelezen boeken

Literatuur

De laatste boeken die ik las waren echt voor mezelf, omdat ik zin had om ze te lezen.

De heks van Limbricht

De heks van Limbricht vind ik een enorm aangrijpend boek. Het is afgeleid van een waargebeurd verhaal en dat maakt het nog heftiger. Je leest wat er met vrouwen die net iets meer durfden te zeggen werd gedaan in die tijd. Feministen werden als heks bestempeld en gemarteld voor een bekentenis, gruwelijk. Ik vond het wel prettig dat de martelingen zelf niet uitgebreid beschreven werden, want daar kan ik niet zo goed tegen. Alhoewel er wel verteld mocht worden wat er precies was gedaan, want dat was me niet duidelijk na het lezen van de verwondingen. Wel een prachtig verhaal en het leest fijn.

Bekijk het hier

Lichter dan ik

Door de protesten rond George Floyd ben ik nog meer geïnteresseerd geraakt in ons koloniale verleden. Je hoort wellicht wat minder over ons verleden in Indonesië, daar wilde ik graag meer over lezen! Zeker ook omdat onze huwelijksreis naar Bali was. Lichter dan ik is een prachtig boek om te lezen hoe het eraan toe ging in die tijd, rond 1850 en hoe Indonesische vrouwen werden “gebruikt” door Nederlandse mannen. Uiteindelijk moet ze, heel schrijnend, haar kinderen opgeven. Zij hebben immers gemengd bloed en dat werd door de blanken gezien als inferieur. Aangrijpend om te lezen en goed om je wat meer te verdiepen in onze geschiedenis.

Bekijk het hier.

Niets is zwart

Het zal je na deze boeken niet verbazen dat ik ervan houd om over sterke vrouwen te lezen en in de geschiedenis te duiken. Het verhaal van Frida intrigeert me enorm, ik lees nu het boek Wat zou Frida doen, bekijk het hier. Het boek Niets is zwart leest als een roman, een liefdesverhaal, maar vertelt ondertussen de levensloop van Frida en die is al intrigerend! Ze heeft zoveel moeten doorstaan in haar leven en hoewel haar man overspelig is, kiest ze toch telkens weer voor hem en de eindeloze liefde die ze voor hem voelt. Ik vond het een prachtig boek, het leest van nog fijner weg aan een kabbelend meertje of de zee.

Bekijk het hier

De gelukkigste man ter wereld

Oké, ik stop er ook een man tussen, maar dan wel weer over de geschiedenis. Ik las rond 5 mei meer van dit soort boeken, zoals van Viktor Frankl en Edith Eva Eger. Eddie Jaku van De gelukkigste man ter wereld leeft nog en vertelt zijn eigen verhaal in het boek. Hij laat de ontberingen van WOII zien waarin hij onder andere naar Auschwitz werd vervoerd en een dodenmars moest ondergaan. Hij vertelt je hoe hij hoop vond in de meest donkere tijden en nam zichzelf voor om de rest van zijn leven enkel te glimlachen. Een enorme les in dankbaarheid voor ons allemaal.

Bekijk het hier

Vakliteratuur

In de vakantie wil ik een aantal vakliteraire boeken lezen over het onderwijs. De laatsten die ik heb gelezen heb ik gerecenseerd, hiervan deel ik de links.

Waarom je de boeken van Naomi Smits en van mijzelf moet lezen

Mindgym journal om met jezelf bezig te gaan in de vakantie.

Leraar durf te claimen! 

Er staan affiliate links in dit blog.