Quote voor een collega, teambuilding

Quote voor een collega, teambuilding

Quote voor een collega, teambuilding door Sharona. Eerder gaf ik jullie in anonieme collega, al een tip hoe je zou kunnen werken aan teambuilding. Want een gelukkig, goed samenwerkend team komt de sfeer in de school en daarbij de kinderen alleen maar ten goede!
Dit keer een idee om  tijdens de vergadering 5 minuten aan teambuilding te besteden. En dan ook nog eens zonder extra werkdruk! 

Quote voor een collega, teambuilding

Het was de directeur van een school waar ik werkte die hiermee begon. We waren altijd zo bezig met onze groepen, de kinderen, ouders en administratie. Om elkaar niet uit het oog te verliezen en geen eilandjes te creëren bedacht hij een simpel dingetje, waardoor er elke vergadering even tijd was om één collega in het zonnetje te zetten. Het werkt heel simpel!

Werkwijze quote voor een collega

De werkwijze van quote voor een collega is eigenlijk heel simpel. Tijdens de laatste 5 minuten van de vergadering, dus echt als afsluiting wordt er een quote uitgedeeld aan een collega. Eén collega (of in ons geval directeur) start met geven van een quote aan een andere collega. Natuurlijk met een klein woordje erbij, waarom juist deze quote gekozen is voor die persoon. De teamvergadering erop is degene die de quote ontvangen heeft aan de beurt om een quote te geven aan iemand anders, die op haar beurt weer degene wordt die de daaropvolgende vergadering weer een quote uitdeelt. Er ontstaat een soort van kettingreactie van mooie woorden voor elkaar. En omdat je de quote ook op papier (of als je creatief bent op een andere manier krijgt), heb je gelijk een mooie herinnering aan die mooie woorden.

Stappenplan

Ben jij aan de beurt om de quote uit te delen? Met dit korte stappenplan komt het helemaal goed!

Stap 1: Bedenk welke collega je wilt verrassen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je duo of je beste maatje op school te verrassen met een quote. Waarschijnlijk weet je ook al meteen wat je echt passend vindt bij deze persoon. Maar hoe leuk (en hoeveel meer zou het jou en je collega’s brengen) als je eens gaat kijken naar een quote voor een collega waar je wat minder contact mee hebt? Op deze manier neem je echt even de tijd om je te verdiepen in een collega en kan jullie band groeien.

Stap 2: Wat maakt deze collega speciaal?

Natuurlijk kun je op zoek gaan naar een quote over de werksituatie van je collega, maar het is nog leuker als je een quote zoekt die echt gaat over de persoon. Bijvoorbeeld zijn/haar karakter, dromen, verandering in een situatie of hobby’s. Hoe persoonlijker de quote (en je korte woordje) hoe meer waarde de quote zal hebben voor je collega.

Stap 3: Waarom deze quote?

Heb je een quote gevonden voor je collega die echt helemaal bij hem/haar past? Bedenk dan heel even kort, waarom je juist deze zo passend vindt. Je hoeft het woordje niet uit te schrijven, maar het staat in de vergadering natuurlijk beter als je zonder hakkelen kunt vertellen waarom je nu juist voor deze quote hebt gekozen.

Stap 4: Printen

Je kunt ervoor kiezen om de quote kant en klaar vanaf bijvoorbeeld Pinterest te printen, maar heb je zin in een creatieve uitbarsting dan kun je er ook voor kiezen dit op een andere manier te doen. Bijvoorbeeld met het programma Canva of door middel van Handletteren. Wist je trouwens dat je beide ook heel leuk in kunt zetten in de klas?
Maar alleen als je het leuk vindt hè?! Werkdruk is er al genoeg in het onderwijs.

Enkele praktijkvoorbeelden

Een collega die het wat lastig had gehad, kreeg een quote als steuntje in de rug: Geniet, schitter en straal. Kies er niet eentje, maar doe het allemaal!

Een collega die werkelijk waar van alles op de hoogte was, in bijna elke werkgroep meedraait en nog extra taken had, kreeg de quote (vergezeld met gouden toffees) : Jij bent goud waard.

En een collega die binnen de school een nieuwe uitdaging kreeg, kreeg de quote: Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan.

Wat doet het met een team

Je merkte in het team dat de quotes echt wel iets met iemand doen. Het is sowieso al heel leuk om heel even in de aandacht gezet te worden en te horen waarom juist iemand even tijd vrij heeft gemaakt om voor jou iets te verzinnen. En zodra je dan aan de beurt bent werd er ook meteen gekeken naar wie er nog niet aan de beurt geweest waren om die mensen ook een quote te kunnen geven. Hier hadden we overigens geen afspraken over gemaakt, dus ontstond spontaan. Iedereen vond (onafhankelijk van elkaar) dat het hele team een keer in het zonnetje gezet moest worden en dat de beste manier daarvoor was om geen dubbele quotes uit te delen.
Soms werd door de drukte van de dag weleens vergeten om een quote te zoeken, dat was nooit een probleem dan werd het doorgeschoven naar de volgende vergadering.

Enkele quotes voor collega’s

Geïnspireerd en wil je hiermee aan de slag? Wij verzamelden alvast wat leuke quotes voor je!

Voor de collega…….:

–  die werkelijk  altijd overal aan denkt. Heel attent is en met 100den dingen tegelijk bezig kan zijn: My brain has to many tabs open.
–  die start met een nieuwe droom/hobby/bedrijfje: doe dingen waar je hart van gaat zingen.
–  die er altijd voor je is: changes makes us colleagues, fun and laughter made us friends
–  die vol voor zichzelf staat, weet wie ze is en wat ze wil:  I’m not weird, i’m al limited edition.
–  waarmee je eigenlijk wel wat meer contact wil: binnenkort gezellig samen een bakkie (met afbeelding koffiekopje) doen?
– die een steuntje in de rug goed kan gebruiken: wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt.
– waarmee je ontzettend kunt lachen, in goede en slechte tijden:  begin de dag met de slappe lach.
En natuurlijk kun je ook een quote hebben voor je de directeur/leidinggevende die je altijd de kans geeft jouw ding te doen: managen gaat over zeker weten, leiding geven over gaat over vertrouwen.

Deze quotes en nog vele andere kun je terugvinden op het Pinterestbord.
En neem ook eens een kijkje op:  onderwijsmaakjesamen.nl

Ik ben wel benieuwd, welke quote heb jij aan een collega geven en waarom?

 

Quote voor een collega; Teambuilding

Uitgelichte Afbeelding van Aysezgicmeli/Shutterstock