Spelen met zand, waarom

Spelen met zand, waarom

Buitenspelen is al heel goed voor de grove motoriek, maar spelen met zand is ook heel goed voor de  fijne motoriek. En kinderen leren er nog veel meer van!

In de speeltuin voor ons huis lag eerst veel zand waar de kinderen eindeloos in konden spelen. Later werd dat zand vervangen voor steentjes en gras. Maar op elk droog plekje zijn de kinderen weer aan het werk met scheppen, harken en water. Ze kunnen gewoon niet zonder het zand! Onze peuter speelt ook heel graag in de zandbak in onze achtertuin. En als ik haar van het kinderdagverblijf ophaal, zit ze ook altijd onder het zand.

Spelen met zand, waarom

Fijne motoriek

Ik raad iedereen aan om de kinderen zoveel mogelijk met zand te laten spelen. Met het voelen en het creëren  met het zand zijn kinderen intensief bezig met hun vingers en dus met de fijne motoriek. Ze voelen het zand tussen hun vingers, kunnen het manipuleren als het wat vochtig is. Ze kloppen erop, maken het plat en creëren door hun vingers te gebruiken.

Grove motoriek

Met het grovere werk, zoals graven, ontwikkelen ze hun grove motoriek. Ze werken vanuit hun schouders, hebben kracht nodig en ze moeten kijken waar ze het zand strooien, dus goed voor de oog-handcoördinatie.

Sociaal-emotionele ontwikkeling en taal

Daarnaast ontstaan er vaak hele gesprekken in de zandbak, goed voor de sociale ontwikkeling en het taalgebruik. Lees er hier meer over.

Zandbak of zandtafel

In de klas vind ik een zandtafel heel fijn om aan te werken, al geeft het wel vaak rommel. We hebben nu de zandtafel op de gang staan, zodat het lokaal niet helemaal onder ligt.

Thuis hebben we een zandbak in de achtertuin staan. Iedereen kent wel de befaamde schelp, bekijk het hier. Maar wij hebben een houten zandbak in de tuin staan met een deksel gemaakt van zitjes, bekijk het hier

Vormpjes

Kinderen zijn dol op vormpjes om met zand te spelen. HEMA heeft nu prachtige strandsets van bioplastic, dus ook goed voor het milieu.

Buitenspeelgoed zand

Ik vind vooral de ijsjes echt helemaal geweldig. Echt een ideaal cadeautje ook voor een verjaardag. Daar gaat onze peuter veel plezier aan beleven.

ijsjes

Bekijk de ijsjes hier

Kinetisch zand

Voor het binnenspelen met zand kan ik vooral kinetisch zand aanraden, dat plakt aan elkaar, bijvoorbeeld deze. Ook dan is het handig om te zorgen voor een grote bak, want er wordt vast geknoeid.

Oefeningen in het zand

  1. Laat de kinderen woorden, letters of cijfers schrijven in het zand. Figuren tekenen, zoals cirkels, golven of stippen kan ook.
  2. Doe wat klein materiaal, zoals knikkers of plastic dieren in het zand die de kinderen op moeten zoeken. 
  3. Stempel met schone stempels letters of cijfers in het zand.
  4. Bedenk en bouw zelf een zandkasteel.
  5. Voeg knopen, diamanten of pasta toe aan het zand om mee te manipuleren.

Er staan affiliate links in dit blog

 

Buiten spelen; Waarom spelen met zand goed is voor de ontwikkeling van een kind