Thema winter en sneeuw

Het is winter! En als je geluk hebt ligt er ook nog sneeuw op het plein. Hier vind je lestips en werkbladen voor het thema winter. 

Taal

Laat de kinderen allemaal woorden met sneeuw maken. Laat ze bedenken wat er achter sneeuw kan komen: sneeuwpop, sneeuwman, sneeuwster, sneeuwbal, etc. Misschien kunnen ze ook zelf leuke woordjes bedenken waar sneeuw voor komt te staan?

Je kunt die zelf verzonnen sneeuwwoorden dan samen met de klas tekenen. Hoe moet zo’n sneeuwding eruit zien?

Rekenen

Als er sneeuw ligt buiten, kun je verschillende activiteiten buiten ondernemen

 • Je kunt een sneeuwpop maken uit verschillende lagen. Bedenk met je klas hoeveel lagen de sneeuwpop krijgt.
 • De sneeuwpop kan een mond krijgen van verschillende steentjes. Tel met de kinderen het aantal steentjes dat je gebruikt, of bepaal samen het aantal.
 • Maak allerlei sneeuwballen en sorteer deze met de kinderen: wie heeft de grootste? Leg de sneeuwballen van klein naar groot.
 • Neem een weegschaal mee naar buiten en weeg sneeuwballen van verschillende groottes.
 • Maak een iglo: hoeveel sneeuw is daar voor nodig?
 • Maak verschillende bergen sneeuw met de kinderen. Wie maakt de grootste? En wie de dikste?

foto (59)

foto2

Creatief

 • Zoek een praatplaat over de winter. Een leuk voorbeeld vind je op Kleuterportaal.
  Laat de kinderen zonder te praten een minuut kijken naar de plaat. Zo kunnen ze zelf alles in zich opnemen en goed kijken wat er allemaal gebeurd.
  Geef dan de kinderen in tweetallen een zwart papiertje en witte kleurpotloden. Laat ze samen een mooie wintertekening maken. Ze zijn geïnspireerd door de praatplaat en zullen er samen over gaan praten.foto4  foto5

 

 

 

 

 

 

 

 • Sneeuwpop maken(Bedacht door stagiaire Jasmijne)
Wat heb je nodig?
* Een witte (oude) sok.
* Plastic bekertjes of plastic bloempotjes
* Watten
* Elastiekjes
* chenille draad
* Sterretjes (versiersels) of spijkers
* Takjes
* Stiften
* Stukjes stof
* IJzerdraad
Hoe maak je de sneeuwpop? 

Neem een witte sok en vul de sok met watten, de bovenkant knoop je dicht door er een elastiekje er omheen te doen. Nu maken we het hoofd. Ook nu vul je de sok met watten en knoop je de bovenkant dicht. Als je nog veel sok overhoud, knip dit er dan af, net boven de knoop.

Knip het witte, plastic bekertje dor midden en zet dit bovenop de sok dan heeft hij meteen een leuke hoed op en zie je het samengeknoopte stukje sok niet meer.

Nu de sjaal. Pak een stukje stof of een chenille draad en knoop dit om de nek van de sneeuwpop. HHMMM het wordt al lekker warm!

Pak de stiften en teken een leuk gezichtje. De Neus maak je van een chenille draadje. De knoopjes maak je van sterretjes of een anders versierseltje. Je kan er ook voor kiezen om hier spijkers voor te gebruiken. Tip: Gebruik wel sterke lijm voor de sterretjes.

De bezem maak je van takjes. Bind de takjes bij elkaar door ijzerdraad eromheen te wikkelen. Vervolgens schuif je de takjes onder de sjaal door.

En dan is de sneeuwpop klaar.

foto6

Werkbladen

Hier vind je een stempelblad over de winter en de sneeuw

Zoek het woord bij het plaatje

Simpel verhaaltje om zelf te lezen met vragen