Tuinvogeltelling met je klas-2

Tuinvogeltelling met je klas

Vrijdag 28 januari start de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Door 30 minuten te turven met je klas help je mee aan het grootste burgeronderzoek van Nederland. Dit kan ook met leuke gratis lessen waarbij je aan verschillende kerndoelen werkt, zoals meten en rekenen met maten en kerndoelen van natuur. 

Tuinvogeltelling met je klas

Wat is de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland? 

Tel op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. De vogels die alleen maar overvliegen tellen niet mee, alleen de vogels die je ook echt in de tuin of op het schoolplein ziet. Scholen kunnen ook eventueel al van tevoren tellen op een moment dat het je schikt.

Tuinvogeltelling met je klas

Je noteert alle waarnemingen van een soort op het schoolplein. Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.

Bekijk ook de mooie lessen rond de weidevogels  of het boek Kom erbij in mijn wei

De telling geef je dan op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan voor je klaar. Maar het leukste is natuurlijk om dit samen met de klas via het Digibord in te vullen.

Zeker voor de lagere groepen een mooie activiteit: tellen. Je kunt er ook andere rekensommen mee maken, zoals we zagen drie keer vijf koolmezen. Hoewel zijn dat er in totaal? En dan wel alleen het hoogste aantal van één keer doorgeven ;).

Je kunt het telformulier ook uitprinten om met de klas in te vullen. Leuk om samen de vogelnamen te oefenen. Ik ken ze nog lang niet allemaal, jij?

Bekijk ook het voorleesboek Uilen zijn cool.

Wij deden vorig jaar mee

Landal Elsgraven

Vorig jaar zaten we in lockdown en deden er veel scholen mee via het thuisonderwijs, leuk om te zien! Wij telden dat weekend vanuit het huisje waar we toen zaten voor mijn verjaardag. Daar hadden we een grote tuin waar we goed zicht op hadden. Maar het vroor toen wel enorm en dus zagen we maar weinig vogels neerstrijken.

Ik denk dat we er vier hebben geteld. Hopelijk zijn we dit jaar op school en kun je samen met de klas tellen. Het is vorig jaar wel veel mee gegeven aan kinderen als thuiswerkopdracht, mooie activiteit over natuur én rekenen natuurlijk.

Gratis lessen Tuinvogeltelling

Er zijn twee gratis lessen gemaakt voor het basisonderwijs (vanaf groep 3). Er zijn lessen over het herkennen van vogels, is er een quiz om de vogelkennis te testen en zijn er lessen over het maken van vogelvoer. Deze lessen staan op LessonUp, zodat de lessen gratis en digitaal gegeven kunnen worden.

Tuinvogeltelling met je klas

Ik vind de les om een voederplank te bouwen heel erg leuk! Hiermee heb je ook meteen techniek te pakken en het is een creatieve activiteit. Wel slim om wat handige ouders te vragen om het hout vast voor te zagen. Wellicht kun je het ook vragen aan de doe-het-zelf-winkel in de buurt als je aangeeft dat het voor school is.

Ik heb goede herinneringen aan het hout bewerken door mezelf in groep 8, ik vond dat fantastisch en veel kinderen met mij! Als je het wat spannend vindt, staat er ook een leuke opdracht in voor het snel maken van een voederhuisje van een pak (melk bijvoorbeeld).

Doe je ook mee?

Dit is een #jufmaikead. Afbeelding: Pixabay