Vakantiegevoel: zo houd je het vast op school

Vakantiegevoel: zo houd je het vast op school

Herken je dit ook? Je hebt vakantie gehad, helemaal opgeladen, maar op school sta je weer volop aan. Je werkt je weer over de kop, alsof je nooit bent weggeweest. Dat kan anders, vooral in het werk na schooltijd kun je betere keuzes leren maken, zodat je het vakantiegevoel op school (een beetje) vast kunt houden.

Tips om betere keuzes te maken voor het vakantiegevoel

1. Wat heb je je voorgenomen?

De vakantie is de tijd waarin je creatieve brein aan de slag gaat en je nieuwe ideeën krijgt. Daardoor neem ik me altijd van alles voor, bijvoorbeeld om erna eerder naar huis te gaan aan het einde van de dag. Of om goed aan mijn lijf te voelen wanneer ik moe ben en dan wat eerder vertrekken. Of als ik veel energie heb juist nieuwe dingen creëren. Het is handig als je dit ergens opschrijft, zodat je eraan herinnert wordt. Hang je voornemen op bij de computer of de leerkrachtkast, zodat je het niet vergeet.

2. Beperk je mailgebruik

Meestal is de inbox van mijn mail leeg na een vakantie, omdat collega’s dan ook vakantie houden. Maar soms is het juist ontploft, aaarg werkdruk. Ik scan dan in de ochtend voordat mijn dag op school start of er iets is dat ik echt moet weten. Vaak zie ik aan de onderwerpen van de mails wel of het belangrijk is of niet, zoals een belangrijk weetje over een van de kinderen. Bij twijfel scan ik de mail en is het nu niet belangrijk? Dan gaat de mail weer op ongelezen. Reageren doe ik liever niet meteen, want dat kost ook weer tijd. Meestal is na de schooldag reageren snel genoeg en anders houd ik het zo kort mogelijk. Na de schooldag ruim ik een half uur in voor mijn mail om dan ook weer het belangrijkste weg te werken. Je zal zien dat hoe meer je erover nadenkt, hoe minder mailtjes echt belangrijk zijn.

3. Takenlijstje en prioriteer deze

Maak een takenlijstje, het liefst al voor de hele week (of misschien wel langer). Meestal komt er weer zoveel op je af direct na de vakantie! Schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Dat kan bijvoorbeeld met een braindump. Vervolgens prioriteer je de taken. Wat moet er echt vandaag gebeuren? Je kunt het prioriteren doen door te denken aan Eisenhower, lees er hier meer over. Ik heb altijd het gevoel dat alles nu af moet, maar dat is natuurlijk niet zo.

4. Nee zeggen (of toch iets anders)

Als je hebt geoefend met het prioriteren uit punt 2, weet je ook dat je niet alles hoeft te doen en zeker niet nu. Ik merk dat ik na een vakantie eerst mijn taken weer helder wil hebben. Dus als dan de IB’er of directeur langskomt met een klus, zeg ik al snel nee. Dan geef ik aan dat ik eerst weer alles op een rijtje moet zetten. Tenzij het een twee minuten taak is, die kan ik vaak wel even tussendoor doen. Mits ik niet met een taak bezig ben die al mijn aandacht en focus nodig heeft natuurlijk. Als je het lastig vindt om direct nee te zeggen, kun je jezelf ook wat extra tijd geven. Dat kan met de volgende zin: ik denk er even over na, ik kom erop terug bij je! Je schrijft de taak op en laat het even bezinken.

5. Je eerst volgende stap

Vind je het lastig om te bepalen waar je moet beginnen? Denk dan na over je eerst volgende stap. Je hoeft niet in je einddoel te denken. Denk in kleine stapjes. Wat moet je nu als eerste doen, zodat je weer verder kan op weg naar je doel of de taak die je moet afronden?

6. Tijd nemen voor rust

Ik merk dat dit nogal een ding is in onderwijsland. Nu ik invalleerkracht ben, zie ik het ene team standaard een kopje thee drinken aan het einde van de schooldag, het andere team sluit zich op in zijn of haar lokaal. Wellicht een overblijfsel van de Coronatijd ook. Maar die pauze is zo belangrijk! Praten over koetjes en kalfjes, elkaar beter leren kennen, maar ook tijd voor een korte break. Dat helpt om erna weer meer opgeladen aan de slag te gaan en met meer focus en efficiënter te kunnen werken. En echt, daarmee houd je het vakantiegevoel ook vast.