Vakliteratuur per vakgebied

Vakliteratuur per vakgebied

Door Judith. Wist je dat je uren deskundigheidsbevordering ook in kunt zetten om vakliteratuur te lezen waarmee je je eigen onderwijs en dat van je school kunt verbeteren? In dit blog een aantal tips voor vakliteratuur per vakgebied. 

Vakliteratuur per vakgebied

Het is de bedoeling dat je als leerkracht ieder schooljaar naast je lesgevende taken ook werkt aan deskundigheidsbevordering. Aan het einde van het schooljaar hebben we hier vaak niet veel ruimte voor in ons hoofd. Er zijn echter scholen waarin er nu gesprekken plaatsvinden over hoe je je deskundigheidsbevordering volgend schooljaar wilt inzetten. Je kunt er  voor kiezen om tijd te besteden aan het lezen van vakliteratuur om je eigen onderwijs en dat van je school te verbeteren. In dit blog een aantal vakliteratuur tips per vakgebied.

Didactiek

De basis van ons vak is didactiek. Als leerkrachten mogen wij leerlingen nieuwe vaardigheden leren. Het is daarom belangrijk om te starten met een duidelijke lesopbouw met een duidelijk lesmodel. Het boek EDI 2.0 beschrijft een duidelijke lesopbouw volgens vaste stappen. Met EDI werk je aan een kwalitatief goede instructie, betrokken leerlingen en betere resultaten. Daarnaast is de insteek van EDI preventief.

Edi

Bekijk het boek hier

Teach like a champion

Daarnaast is het ook verstandig om als leerkracht andere technieken te kennen en toe te kunnen passen. Teach like a Champion is een boek dat in totaal 62 duidelijke technieken beschrijft. Bij dit boek is het de kunst om de technieken te kiezen die bij jou en jouw manier van lesgeven passen. Zo ben ik zelf enthousiast over drempel, weet niet geldt niet en de afzwaaier.

Bekijk het Engelse boek hier

Gedrag en sociaal-emotioneel leren

Voor de start van een nieuw schooljaar is het iedere leerkracht is het fijn om jaarlijks het boek ‘Gouden Weken 2.0‘ er weer even bij te pakken. Dit boek beschrijft de fases van groepsvorming en geeft heel veel praktische tips en ideeën voor de eerste weken van het schooljaar.

Bekijk ook de Gouden weken lessenGouden weken

Zelf ben ik ook erg enthousiast over SEL, sociaal emotioneel leren. Met behulp van dit boek kun je werken aan een positieve en veilige sfeer op school. Het boek bestaat uit drie delen, namelijk het hoe en wat van SEL, de vijf competenties van SEL en het implementeren van SEL in de school.

Sel

Rekenen

Wanneer je aan de slag wilt gaan met het verbeteren van je rekenonderwijs is ‘Effectief rekenonderwijs op de basisschool’ een aanrader. In dit boek wordt de theorie verbonden aan de praktijk. De theorie is plezierig leesbaar en in het boek staan heel veel tips en ideeën om je rekenonderwijs op verschillende gebieden te verbeteren. Ook is er aandacht voor het omgaan met zowel de zwakke als de sterke rekenaars.

Rekenonderwijs

 

Technisch en begrijpend lezen

Uit Pisa onderzoek van 2018 blijkt dat het aantal jongeren met een leesachterstand toeneemt. Het is van belang dat wij op de basisschool starten met goed leren lezen en het stimuleren van leesplezier. Wij als leerkrachten doen er hierbij toe. Het boek ‘Technisch lezen in een doorlopende lijn’ geeft praktische inzichten om te werken aan een goed technisch leesonderwijs op je school. Er is aandacht voor de verschillende fasen in het proces van leren lezen.

Technisch lezen

Welke vakliteratuur vind jij een aanrader?

Er staan affiliate links in dit blog

 

Vakliteratuur voor leerkrachten per vakgebied