Werk en privé in balans: tips voor leerkrachten om burn-out te voorkomen

Werk en privé in balans: tips voor leerkrachten om burn-out te voorkomen

Werken in het onderwijs is geweldig, maar dit kan ook behoorlijk veeleisend zijn. Stress zullen we allemaal weleens meemaken. Rondom het vele nakijken, daarbij ook nog de toetsweken en dat naast al je dagelijkse taken. We begrijpen dat het soms moeilijk kan zijn om stress te vermijden. Op de korte termijn is dat niet zo’n probleem, maar op de lange termijn… Daarom delen wij een aantal tips voor leerkrachten om overspannen of burnout te voorkomen. 

Herken jij deze signalen? 

Je lichaam houdt net zoals jij niet van te veel stress en dit zul je dan ook gaan merken. Via signalen geeft jouw lichaam aan dat het deze situatie niet fijn vindt. Er zijn veel verschillende klachten en voor iedereen voelt dit anders, maar er zijn een paar die je echt niet moet negeren: 

  • Moeite met concentreren 

  • Moeite met dingen onthouden

  • Je maakt meer fouten

  • Je bent de hele dag oververmoeid 

  • Je slaapt slecht 

  • Pijn in je schouders en/of nek 

  • Je gaat met tegenzin naar je werk

  • Weinig energie 

  • Hoofdpijn 

Klinkt dit bekend? Dan is dat iets om niet te negeren! Anders raak je dus in een burn-out. Om balans werk prive te behouden, is het belangrijk om dit serieus te nemen en dit met iemand te delen.

Waar komt het vandaan? 

Wanneer je met iemand in gesprek gaat, is het belangrijk om te weten waar de stress vandaan komt. Vraag jezelf af: welke dingen bezorgen je veel stress? Als je de oorzaken erkent, kun je gerichter om hulp vragen. 

Geef je grenzen aan 

Jouw collega’s helpen jou vast graag zoals jij ook voor hen klaarstaat. Maar wanneer je merkt dat je het werk niet afkrijgt en tot de late uurtjes bezig bent, is dat tijd voor hulp. We begrijpen hoe overweldigend het kan zijn om alle taken bij te houden. Communiceer met je collega’s en wees niet bang om hen om hulp te vragen! 

Neem genoeg rust 

Een job in het onderwijs is nu eenmaal druk, waardoor het lastig is om je rust te pakken. De meesten lopen zichzelf voorbij, maar dan is het juist belangrijk om rustmomenten in te plannen. Even een moment nemen om te zitten kan wonderen doen. 

Herken jij deze signalen? Dan is het goed om hier direct mee aan de slag te gaan. Iedereen zou met een glimlach naar zijn werk moeten gaan! 

Dit is een #jufmaikead