Win houten onderwijsmateriaal

Win houten onderwijsmateriaal

Houten onderwijsmateriaal is prachtig zelfgemaakt. Motorische en rekenoefeningen wat veelal zelfcorrigerend is. Ik testte het uit en vind het geweldig! Je kunt een pakket winnen. 

Pasgeleden kreeg ik een berichtje van Yannick van Driessche uit België. Hij verkoopt (heel goedkoop!) houten onderwijsmateriaal, of ik dat wilde reviewen. Toen ik een kijkje nam op zijn website werd ik heel enthousiast! Wat een mooi materiaal en het meeste is door de opdrachtkaarten ook nog zelf corrigerend.

Hij maakt al het materiaal zelf. De motorische en rekenopdrachten zijn geschikt voor groep 1/2 en 3, in België de kleuterklas en eerste leerjaar. Bij het materiaal kreeg ik pdf’s met opdrachtkaarten via de mail.

Ik testte het materiaal thuis, vooral de motorische oefeningen vielen in de smaak bij mijn kleuter. En ik testte het natuurlijk in de klas. Het viel me op dat de kinderen er heel snel zelf mee aan de slag konden. Ze hadden maar heel kort uitleg nodig, of gingen zelfs zonder uitleg aan het werk.

Het pakket

Win houten onderwijsmateriaal

Ik ontving een enorm pakket thuis, keer twee, want ik mag het ook weggeven! Wat me opviel was de zorg waarmee alles was ingepakt. Elk houten onderdeel in bubbelplastic ingepakt en de onderdelen die erop horen met zorg in plastic zakjes. Het maakte dan ook een hele reis, maar het kwam goed aan. Er staat op welk spel het is, dus keek ik op zijn site welke onderdelen erbij hoorden.

Ruimtelijke oriëntatie en motoriek

Bij mij in de klas gingen de jongens meteen aan de slag met de bouten en moeren. Toevallig ook de jongens die wat moeite hebben met schrijven. Heel handig materiaal om de fijne motoriek te oefenen! Ik heb de jongens het materiaal eerst laten ontdekken. Later wil ik ook de opdrachtkaarten voor differentiatie aanbieden.

Moeren en bouten

De kinderen plaatsen de vleugelmoeren en kleinere moeren op de schroeven. Er zitten veel opdrachtkaarten bij die je kunt uitprinten en na”bouwen”. Daarmee kun je de opdrachten ook steeds moeilijker maken. De moeren gaan er makkelijk op, maar het duurt wel even voordat het naar beneden is natuurlijk, goed om te oefenen.

Boutenmuur

De kinderen plaatsen de bouten in de gaten en draaien aan de achterkant de juiste moer op de bout volgens bijhorende opdrachtkaarten. De gaten en dus ook de bouten verschillen van grootte. Daarom heb je meteen differentiatie voor de fijne motoriek. Zeker als je de opdrachtkaarten gebruikt waarbij je verschillende voorbeelden moet naschroeven.
Het viel me op dat de jongens de schroeven erin probeerden te duwen, wat niet de bedoeling is. Ze moeten het echt schroeven, dus handig om dat er vooraf bij te vertellen.

Wasknijperspel

Bij het wasknijperspel moeten de kinderen de wasknijpers op de houten pinnen zetten. Ze moeten hierbij de opdrachtkaarten namaken. Best pittig, want je moet van vakjes in het platte vlak naar de wasknijpers, ruimtelijk dus. Voor groep 3 is ook dit weer een goede oefening om de vingers te stimuleren. Kleuters kunnen ook oefenen met bijvoorbeeld patronen maken.

Rekenen

Rekkelspel

Met het rekkelspel leggen de kinderen het elastiek van de som naar het juiste antwoord. Hier gingen een paar meiden in mijn klas heel fanatiek mee aan de slag. Ik vind het heel handig dat het cijfer bovenaan de opdrachtkaarten heel duidelijk is. De kinderen van mijn groep 3 konden er snel zelf mee aan de slag. Ze pakken het nu elke dag erbij, ze vinden het echt leuk om het rekenen te oefenen! Ze dagen zichzelf ook uit met de verschillende opdrachtkaarten die erbij horen.

Parelspel

Bij het parelspel krijg je opdrachtkaarten met een antwoordkaart. De kinderen lossen de som op, kijken welke kleur het antwoord heeft en kijken vervolgens alle kleuren met de pinnen na. Ook hier is heel duidelijk aangegeven welke antwoordkaart bij de opdrachtkaart hoort. Grappig dat ook hier weer vooral de meiden mee aan de slag gaan. Maar wellicht verandert dit nog.

Wat vind ik?

Ik denk dat in het verhaal over de producten mijn enthousiasme wel al doorschemert. Ik vind het in groep 3 ook nog steeds belangrijk om spelend te leren. Ik zie mogelijkheden om de motoriek voor het schrijven te oefenen, maar ook te rekenen met kinderen die wat meer instructie nodig hebben als kinderen die juist wel wat uitdaging kunnen gebruiken. Ook zet ik dit soort materiaal graag in bij de inloop. De kinderen gaan meteen aan het werk als ze binnenkomen, vind ik fijn! Hier kunnen ze snel zelfstandig mee aan de slag. Het staat ook bij ons in de rekenkast voor als ze klaar zijn met hun werk in het werkboekje.

Maar ook in de kleuterklas zal dit materiaal heel goed werken! Natuurlijk de motorische opdrachten, maar ook de rekenopdrachten voor kleuters die al wat meer kunnen.

Win

Ik heb dus een pakket thuis om aan een van jullie te verloten. Tof cadeau voor de kerst toch? Ik ga het wel pas aan het einde van de kerstvakantie opsturen, dus je moet even wachten tot je het in je klas kunt gebruiken.

Wat moet je doen?

Like de Facebookpagina van Houten onderwijsmateriaal. Laat hieronder een reactie achter voor welke klas je mee doet en waarom. Donderdag 27 december mail ik de winnaar.