Woordzoekers bovenbouw

Woordzoekers bovenbouw

Door Sharona. Wil jij je leerlingen ook op een andere manier even aan het werk zetten met spelling of geschiedenis tijdens het thuisonderwijs? Hiervoor maakte we 3 uitdagende woordzoekers bovenbouw.

Woordzoekers bovenbouw

Onderwerpen

Bij de volgende onderwerpen hebben we een woordzoeker gemaakt:
– WOII
– Kunst
– cht

Digitaal aanbieden woordzoekers bovenbouw

In deze tijden kan het handig zijn om de kinderen de woordzoeker digitaal te laten maken. Doordat we ze als een word document met je delen, kun je ze gemakkelijk in google classroom zetten. Op deze wijze kunnen de kinderen de woorden op de computer inkleuren.  Scheelt weer kopieerkosten en werkdruk!

Download

Woordzoekers zelf maken?

Vinden je leerlingen woordzoekers heel erg leuk? Laat ze dan zelf eens een woordzoeker maken. Dit kan bij de spellingcategorie van deze week, bij de geschiedenis, aardrijkskunde of natuurkundeles.
We hebben daarvoor een lege woordzoeker toegevoegd. Je leerlingen kunnen deze uitprinten en met de hand invullen en vervolgens weer scannen of gewoon via word openen en dan de woorden erin typen.

Lege woordzoeker

Download

Of in pdf: Download

Samenwerken

Laat je leerlingen de woordzoekers eens voor elkaar maken. Geef verschillende leerlingen de opdracht over een bepaald onderwerp een woordzoeker te maken en deel deze vervolgens met de klas. Op deze manier heb je snel een heleboel woordzoekers tot je beschikking, zonder dat het jouw veel tijd kost.
En ja er zijn sites om werkbladen te maken, maar juist de leerlingen zelf de woorden erin laten plaatsen is ook weer goed voor de spelling. Je moet heel goed kijken waar een woord past en hoe je het schrijft. Je wilt natuurlijk geen fouten maken.

Instructie voor de leerlingen

Je gaat je eigen woordzoeker maken! Let daarbij goed op de volgende stappen:

1. Maak eerst een brainstorm lijstje van alle woorden waar je aan denkt bij dit thema. Je mag daarvoor je spellings-/aardrijkskunde/geschiedenis/natuurkunde/taalboek voor gebruiken.

2. Vul eerst de langste woorden in, in je woordzoeker. Kijk ook vast welke woorden je al door elkaar kunt laten lopen, omdat er letters gedeeld kunnen worden.

3. Staan al je lange woorden? Dan is het tijd voor de korte woorden.

4. Lege vakjes waar niks past? Zet er even een rood vraagteken in, dan weet je straks hoeveel vakjes je over hebt voor je verborgen woord.

5. Alles gevuld wat je wilde vullen? Vul dan nu je verborgen woord in en stuur de woordzoeker naar je juf/meester. Kan de rest heerlijk puzzelen!

Bekijk ook de leuke challenges voor de bovenbouw.

Wil je zelf een woordzoeker doen? Kijk dan op de site van Denksport.

 

Woordzoekers bovenbouw, ook leeg om zelf te maken; Thema Tweede Wereldoorlog, kunst en -cht