Als je kinderen zich vervelen in de vakantie

Als je kinderen zich vervelen in de vakantie

Door Karlien. Hoera, het is vakantie! En toen bleken de kinderen er iets minder zin in te hebben. Ze zijn hangerig, verveeld en moe. Wat doe je als je kinderen zich vervelen? Ik deel tips!

Laat ik bij het begin beginnen: verveling is helemaal niet erg! Het schijnt de creativiteit te ontwikkelen, aldus dit onderzoek. Als ouder ben je snel geneigd om het te willen oplossen (met televisie, iPad of een uitje), want verveelde kinderen hangen en zeuren. Terwijl je vaak zelf ook wel toe bent aan een beetje rust.

Kijk ook eens naar positief opvoeden tijdens de vakantie.

Ga na waar het gedrag vandaan komt: zijn ze heel erg moe, moeten ze bijkomen van heel wat weken school of hebben ze het een beetje gehad in huis? Benoem het gedrag van je kinderen, maar verzin niet direct een oplossing!

Lees ook: MAAK JE EIGEN VERVEELPOT

Als je kinderen zich vervelen in de vakantie

Tips voor als je kinderen zich vervelen

  1. Laat je kinderen zelf iets bedenken. Voor de ontwikkeling van hun creativiteit is dat heel goed.
  2. Een hut bouwen is leuk! Bekijk welke spullen je in huis hebt. Mijn kinderen gebruiken graag dekens, dozen, kussens bij het bouwen van de hut. Hier zijn ze een tijd mee bezig.
  3. De speelgoedmand samen uitzoeken levert je veel op. Ten eerste kan je alles weggooien wat stuk is, dus dat ruimt op. En ten tweede is de kans heel groot dat je kind iets tegenkomt waarmee het wil spelen. Je kan natuurlijk ook een slaapkamer van een kind opruimen.
  4. Wat ik ontzettend leuk vond als kind was collages maken. Op een groot papier plakte ik plaatjes uit tijdschriften, maar soms mochten we ook in oude kleding knippen. Andere creatieve ideeën zijn kleuren, een “boek” maken, schilderen en kleien. Of we verzamelden buiten allerlei spullen en knutselden daarmee.
  5. Ga naar buiten! De tuin in, of naar een park. Als ik een emmer water neerzet, dan zijn de kinderen vaak een hele tijd zoet. Ook in de herfst of de lente trouwens. Of ik haal wat onkruid weg uit de tuin, en zij gooien dit in de biobak. Heel simpel, maar ze vinden het leuk om te helpen.
  6. Samen iets koken of bakken is altijd goed. Koekjes of cake of (gezondere) fruitijsjes of een salade.
  7. Mijn kinderen zijn vaak weer actief te krijgen als we samen een spel of puzzel gaan doen. Zeker een wat ingewikkeldere puzzel is ook voor een volwassene leuk. Ondertussen kletsen we over van alles.
  8. Laat je kinderen een optreden bedenken. Ze zijn hier vaak een tijdje mee bezig. Mijn kids verkleden zich dan ook en soms treden ze aan het eind van de dag, zodra papa ook thuis is, op.
  9. Lees een boek voor. Kan je kind al lezen, dan lees je om en om een stukje voor, of luister naar een luisterboek.
  10. Bouw een mini bioscoop met matras, kussens en dekens en zoek op Netflix een leuke film. (Ik zag dat de GVR nu op Netflix staat!)

Als mijn kinderen zich vervelen ben ik soms geneigd om dan maar de televisie aan te zetten. Of om op een kindvriendelijk uitje te gaan. Maar zeker in vakanties heb ik juist het idee dat de kids rust nodig hebben, en laat ik ze zich gewoon even lekker vervelen.

Lees ook: 16 TIPS OM BINNEN TE DOEN IN DE VAKANTIE

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren