Boeken Kinderboekenweek 2021

Boeken Kinderboekenweek 2021

Je hebt natuurlijk de kerntitels/thematitels voor de Kinderboekenweek – Worden wat je wil. Maar er zijn nog zoveel andere leuke boeken in thema beroepen. Die zet ik graag voor je op een rij. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet vaak de thematitels gebruik, maar andere boeken inzet tijdens de Kinderboekenweek. Boeken Kinderboekenweek 2021 beroepen is een alternatief lijstje dus eigenlijk.

Boeken Kinderboekenweek 2021 beroepen

Een tip: denk ook aan boeken over socialisatie. Want worden wat je wil gaat ook over zijn wie je wil zijn en doen wat je wil doen (binnen de maatschappij waarin je leeft). Je kunt het veel breder trekken. Heel vaak weten kinderen ook nog niet wat ze willen worden en dat hoeft ook niet. Daar kun je ook het gesprek over aangaan.

GROEP 1-2

Rik en de beroepen

Ik vind de zoekboeken van Rik altijd erg leuk voor kleuters (en peuters). Rik maakt kennis met allerlei beroepen, zoals de kapper, piloot en astronaut. Zijn poes Sam heeft zich (net als bij andere boeken over Rik) op elke pagina verstopt. Prentenboek met elf zoekplaten met korte informatie, vragen en eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 3 t/m 5 jaar.

Bekijk het hier

Agent en Boef

Agent en Boef staat eigenlijk bij de kerntitels van groep 3/4. Maar het verzamelboek, of dit eerste deel is juist zo leuk voor kleuters! Ze zullen smullen van de humor in het boek en de fantastische illustraties. Boef woont in de gevangenis bij Agent. Dat vindt Agent gezellig. Er is maar één probleem. Soms ontsnapt Boef. En dan haalt hij boevenstreken uit…

Bekijk het hier

Boer Boris

Boer Boris blijf ik zo fantastisch vinden! Natuurlijk kun je alle delen gebruiken, want in alle boeken komt het boerderijleven terug. Maar in dit boek zie je het helemaal goed terug. Voor veel kinderen helemaal nieuw, zeker niet iedereen weet hoe het leven van een boer is.

Bekijk het hier

GROEP 3-4

Aadje Piraatje

Ik ben dol op Aadje Piraatje! Zeker voor begin groep 3 is dit boek fantastisch, de kinderen kunnen het zelf (deels) lezen. Aadje Piraatje vaart mee op het schip van zijn vader, dus is eigenlijk al piraat. Het is een voorleesverhaal met wat korte verhaaltjes voor beginnende lezers. Leuk om met de hele klas te lezen!

Bekijk het hier

GROEP 5-6

De verschrikkelijke badmeester

Ja natuurlijk ben ik bevooroordeeld! Maar toch hoort deze van Jozua Douglas er echt tussen. Het boek gaat namelijk over een vader die per se wil dat zijn zoon een supertalent wordt, terwijl hij dat zelf helemaal niet wil! De jongen wil zelf gewoon doen waar hij zin in heeft, zonder dat hij iets hoeft te worden. Juist zo’n mooi gesprek, vind ik. Het nieuwe deel: Bureau Speurneus en de boekenmaffia past ook goed bij de Kinderboekenweek.

Bekijk het hier

GROEP 7-8

Jij mag alles zijn

Ik heb het boek niet zelf gelezen, maar voor de beschrijving loop ik wel warm. Natuurlijk kent bijna iedereen de schrijfster wel, dit is haar eerste kinderboek. Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Niet specifiek over beroepen dus, maar meer over hoe je wil zijn als persoon. Zie ook de introductie van dit blog, mooi om ook over te praten.

Bekijk het hier. 

Er staan affiliate links in dit blog.

Wat zijn jouw tips?