De vakantieleestas

De vakantieleestas

Door Marjan. We zijn ons er allemaal van bewust dat het belangrijk is dat de kinderen tijdens de vakantie blijven lezen. Sinds afgelopen juni hebben wij op onze school de vakantieleestas. Kinderen nemen deze tas voor de vakantie mee naar huis en brengen hem na die tijd weer mee terug.

De vakantieleestas

Het waarom van de vakantieleestas

Wij vinden het belangrijk dat kinderen blijven lezen, ook in de vakantie. Lees er ook hier meer over. Sommige kinderen hebben thuis geen geschikte boeken of ze hebben hun boeken al heel vaak gelezen. Daarom mogen ze in de schoolbibliotheek boeken uitzoeken die ze graag willen lezen. Een andere belangrijke reden is dat we ouders graag bij school betrekken. Door de vakantieleestas zijn ze actief bezig met het leesproces van hun kind. In de lagere groepen laten we bewust ook voorleesboeken uitzoeken.

Vakantieleestas

De vakantieleestas

De leescoördinator van onze school heeft voor elk kind een tas laten bedrukken. Het zijn stevige stoffen tassen. In de week voorafgaand aan de vakantie kiest elk kind één of twee boeken uit in de schoolbibliotheek. Deze boeken gaan in de vakantieleestas. Vaak stoppen we er nog wat informatie voor de ouders bij over het belang van lezen of voorlezen. Ook kiezen we een leuke opdracht om thuis uit te voeren. Zo was er bij de tas voor de zomervakantie een wedstrijd uitgeschreven. De kinderen mochten een tekening maken over het boek dat ze hadden gelezen in de zomervakantie. Per bouw won een kind een boek.

De vakantieleestas van de kerstvakantie

Voor de kerstvakantie mochten alle kinderen van mijn groep 3 een leesboek uitzoeken om zelf te lezen en een voorleesboek. De kinderen namen hun zelfgemaakte nieuwjaarswens ook mee in deze tas. In de vakantieleestas kwam verder een pakketje met woordrijtjes van kern 6 en ook de leesbingo. De kinderen vertelden we dat we het erg leuk zouden vinden als de ouders een foto wilden sturen (via de ouderportaal) van hun lezende kind. Zo werden de ouders nog wat meer actief betrokken bij het lezen van hun kind tijdens de vakantie.

Vakantieleestas

Na de vakantie

Op maandag na de vakantie brengen alle kinderen hun vakantieleestas weer mee terug. Deze maandagochtend beginnen we met het bekijken van alle foto’s en de volle bingokaarten. Ik heb zelf een beloning volle leesbingo gemaakt voor de kinderen die de leesbingo helemaal vol hebben. De boeken worden  ingeleverd bij de schoolbibliotheek. De tassen worden door de leerkracht bewaard tot de volgende vakantie.

 

Vakantieleestas om het lezen van kinderen tijdens de vakantie te stimuleren