Koken met kikker

Koken met kikker

Houd je van koken met je kinderen of je groep? Dan is Koken met Kikker zeker een aanrader! Kikker en zijn vriendjes delen hun favoriete recepten in een mooi boek, passend bij elk seizoen. Je kunt een exemplaar winnen!

Koken met Kikker

Kikker en zijn vriendjes, een prachtige kinderboekenreeks, waarvan de eerste al verscheen in 1989. De meeste (onderbouw)leerkrachten en ouders kennen de boeken wel en hebben er waarschijnlijk wel één of meer in de boekenkast staan. De avonturen spelen zich voornamelijk buiten in de natuur af, zo ook dit boek ‘Koken met Kikker’, bekijk het hier, waarmee je koken met kinderen een beleving maakt.

Seizoenen in Koken met Kikker

Het boek ‘Koken met Kikker’ is opgebouwd in seizoenen. Elk seizoen heeft een korte introductie van twee pagina’s. Hierin maken kinderen kennis met wat er in die periode groeit, bloeit en geplukt kan worden. Daarna komen er een aantal passende recepten aan bod. Elk recept heeft één bladzijde met een verhaal en één met het daadwerkelijke recept. In de korte verhalen gaat Kikker onder andere op zoek naar eieren, vissen met zijn vriend Rat en appels plukken.  

Verhalen en recepten

De recepten zijn verhalend verteld, zodat je ze kunt voorlezen aan de mini-chef. De recepten variëren heel simpel tot simpel. Hierdoor hoef je als ouder alleen maar toezicht te houden en hier en daar een helpende hand te bieden, afhankelijk van de leeftijd. Mijn dochter is 4 (bijna 5) en kon, na wat oefenen, eigenlijk alle gerechten zelf maken. Al moest ik het wel stap voor stap voorlezen. Alleen bij het gasfornuis heb ik echt geholpen.  

De recepten 

De recepten in het boek ‘Koken met Kikker’ zijn dus simpel te maken. Dit doet uiteraard ook wat met de smaken. Deze zijn vrij basic en niet heel verrassend. Bij ons thuis is dat juist positief, want de kinderen houden van smaken die ze herkennen. We hebben nog niet alles kunnen testen, maar vooral het gevulde ei en de smoothie vallen hier in de smaak. Ben je op zoek naar vernieuwende recepten, dan is dit niet jouw boek. Zoek je een boek dat jouw kind enthousiast maakt voor gezonde producten en het maken van gerechten, dan is ‘Koken met Kikker’ een musthave, bekijk het boek hier.  

Koken met kinderen

Koken met kinderen heeft veel voordelen.

 • Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen (in de keuken).
 • Ontwikkeling van de motoriek.
 • Draagt bij aan gezond eetgedrag.
 • Kinderen proeven sneller iets wat ze zelf hebben gemaakt.

Houd wel altijd rekening met wat je kind al aan kan. Belangrijk zijn de scherpe voorwerpen (messen, dunschillers etc.) en warmtebronnen. Let goed op en schat goed in waar je bij moet helpen. Laat nooit kinderen zonder toezicht met messen en gasfornuizen werken.

Wat vinden wij?  

Onze ervaring met ‘Koken met Kikker’ is geweldig. Mijn dochter is sowieso gek op de verhalen van Kikker en op helpen in de keuken. Dat ze nu met hulp van Kikker, Haas, Rat en Varken zelf heeft leren koken maakt haar enorm trots. We hebben veel gelachen, rommel gemaakt en vooral veel geleerd. Het boek was voor ons dus ook een recept voor een paar onvergetelijke ouder-kind momenten in de vakantie. Dit boek blijft voorlopig nog in de keuken staan, tot we alle recepten een keer hebben getest. De volgende halte is ‘bananencake’.   

Overzicht 

 • Leeftijd: 4 – 8 jaar 
 • Type book: Prentenboek en kookboek 
 • Aantal recepten: 16 
 • Personages: Kikker, Haas, Rat, Varken 
 • Auteur: Max Velthuijs 
 • 1e druk: 2019 
 • Prijs: € 15,50 
 • Beoordeling: 9/10 

Winnen

We mogen van de uitgever, Leopold, twee exemplaren weggeven. Laat hieronder een reactie achter als je mee wilt doen. Maandag 27 januari mail ik de winnaars.

 

Koken met Kikker; Kookboek voor kinderen van 4-8 jaar van uitgeverij Leopold