LEESTIPS ZOMERVAKANTIE LERAAR ROMANS

LEESTIPS LERAAR ROMANS

Mijn favoriete activiteit in de vakantie? Lezen! Het liefst zit ik met mijn gat op een hippiecamping en lees ik terwijl onze kinderen spelen met vakantievriendjes, heerlijk! Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb wel wat tips voor je met boeken die lezen als een roman, maar toch ook wel raakvlakken hebben met het onderwijs. Verschillende leestips leraar roman dus.

Het is me deze zomervakantie gelukt om acht boeken uit lezen, inclusief kinderboeken (geen prentenboeken ;)). Ik ga drie weken offline, dan lukt het wel ;). Het had nog wel meer kunnen zijn, maar nu lees ik (eindelijk) Jane Eyre en Regie in de klas (vakliteratuur zomervakantie) en die duren net wat langer. Ik heb dus ook kinderboeken gelezen, sowieso vind ik dat belangrijk om op de hoogte te blijven van de kinderboeken die er zijn, maar natuurlijk doe ik zelf ook mee aan de DE RELAXTE-LERAAR-ZOMER-LEES-BINGO (je kan nog steeds meedoen).

LEESTIPS LERAAR ROMANS

Ik heb ook wat boeken gelezen waarvan ik meteen dacht: dit moet elke leraar lezen! Boeken die lezen als een roman, maar zoveel raakvlakken hebben met het onderwijs, dat het goed is om te lezen. Bijvoorbeeld over kinderen die uit een gebroken gezin komen of op moeten klimmen op de sociale ladder.

De romans die ik deze zomervakantie las met raakvlakken met het onderwijs

Dat beloof ik – Roxane van Iperen

Dat beloof ik

Roxane van Iperen schrijft over de twaalfjarige M., ze noemt haar naam verder niet. Het meisje groeit op in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan, maar wordt ze helaas desondanks veel gepest. Ze heeft een broertje met een achterstand. Haar ouders maken enorm veel ruzie en vluchten regelmatig naar een andere plaats. Ze sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school. Ze zoekt rust in de natuur en probeer vrienden te maken, zoals met de bewoners van een vakantiepark, en jongen in een woonwagenkamp, een groep kunstenaars in het bos. Maar ze kan nergens lang blijven vanwege haar ouders. Dat beloof ik is het verhaal van een meisje dat keihard moet knokken om overeind te blijven.

Ik vond het vooral een heel heftig boek om te lezen, het is niet spannend en soms ook best pittig geschreven waardoor ik er niet makkelijk doorheen kwam. Maar ik vond het wel een goed boek om bewust te worden wat helaas nog veel kinderen meemaken en dat er maar een volwassene hoeft te zijn die het doorheeft en extra zijn of haar best doet om het kind te helpen.

Bekijk het boek hier

Misschien moet je iets lager mikken – Milio van de Kamp

Misschien moet je iets lager mikken

Milio van de Kamp schrijft over zijn jeugd in armoede. De buurt waarin hij opgroeit is er veel criminaliteit en regelmatig is er geen licht en warm water in zijn huis. Zijn docenten geven vaak aan dat hij beter wat lager kan mikken, maar Milio wil naar de universiteit. In het boek lees je over de vele omzwervingen en hoe moeilijk het is om vanuit armoede op de uni terecht te komen. Hij heeft er vele offers voor moeten brengen: vervreemding van zijn familie, hij voelde zich nergens volledig thuis, kreeg hoge schulden en ook een depressie. Steeds weer loopt hij tegen de stigma’s rondom armoede aan. Dit boek laat de complexiteit van maatschappelijke ongelijkheid duidelijk zien. Hij gaat dan ook aardig tekeer tegen bijvoorbeeld politie, politiek en ook onderwijs. Het laat zien dat het knettermoeilijk is om uit een bepaald sociaal milieu te komen en hoe je hierin wordt tegengewerkt. Het heeft wel wat van de prachtige documentaire Klassen.

Ik had even nodig om in het boek te komen, het begin leek wat te makkelijk opgeschreven, alsof er geen redacteur aan de pas was gekomen. Later vloog ik door het boek en vond ik het naast verschrikkelijk interessant ook behoorlijk schrijnend. Het legde ook aardig wat vooroordelen bij mezelf bloot die ik graag verder onderzoek.

Bekijk het boek hier

Boeken die ik eerder las

Natuurlijk heb ik in mijn lezende carrière ;) al aardig wat boeken gelezen. Een aantal hiervan, die aansluiten bij het onderwijs, zet ik hieronder.

Het warmtefort – Marieke Lucas Rijneveld

Het warmtefort

Het warmtefort is eigenlijk een prachtige ode aan de juffen en meesters die Marieke Lucas heeft gehad. Dit boekenweekgeschenk gaat dus eigenijk juist wel over leraren. Zijn vroegere basisschool De Regenboog in Nieuwendijk is aan vervanging toe en moet gesloopt worden. Maar er zijn zeldzame vleermuizen in het leegstaande pand, dus mag het niet gesloopt worden.  Marieke Lucas Rijneveld bezoekt de school om er afscheid te nemen en herinneringen op te halen die je in het boek leest. Zoals zijn ‘eerste liefde’, juf Christa uit groep 1. De geur van puntenslijpsel, magnesium in het gymlokaal, de schoolplaten van M.A. Koekkoek. Het ademt een gelukzalige schooltijd en grote liefde voor de juffen en meesters en hun belangrijke taak in het leven van iedereen. Ik vond het dan ook heel fijn om te lezen. Heel fijn ook, omdat leraren het in Nederlandstalige romans meestal niet zo goed vanaf brengen, lees je hier

Bekijk het boek hier. 

Ik blijf bij je – Abbie Chalgoum

Ik blijf bij je

Ik zag Abbie Chalgoum voor het eerst op een AOb congres en werd meteen geraakt door zijn verhaal, daarom kocht ik het boek ook meteen. Abbie is toneelmaker, auteur, maar bovenal docent. Het boek beschrijft zijn jeugd, startend in 1983 wanneer Abbie Chalgoum als peuter van Marokko naar Nederland emigreert. Hij maakt carrière in het onderwijs, is een graag geziene docent, speelt Jezus in de Passiespelen en in Venlo is iedereen dol op hem als hij Prins Carnaval wordt. Maar dan wordt hij zwaar depressies, hij heeft namelijk nogal wat te verwerken uit zijn jeugd en hij werkt altijd knetterhard om erbij te kunnen horen. Hij vertelt over de verstoorde relatie met zijn vader, stemmen in zijn hoofd en zijn alcoholverslaving. Het deed me denken aan het boek Eus, bekijk het hier, maar dan fijner om te lezen, want minder grof.

Bekijk het boek hier

Zondagskind – Judith Visser

Zondagskind

De boeken van Judith Visser verslind ik ook als een malle en vind ik ook heel waardevol voor het onderwijs! Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje, Jasmijn, dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig. In deze tijd was er veel minder bekend was over autisme dan nu. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met Asperger (wat nu niet meer als aparte stoornis wordt benoemd). Ik vind het heel fijn hoe helder Judith beschrijft waar kinderen met autisme tegenaan kunnen lopen.

Bekijk het boek hier

Het gym – Karin Amatmoekrim

Het gym

Het boek Het gym lijkt wel wat op het boek van Milio van de Kamp. De Surinaamse Sandra woont in een achterstandswijk. Ze gaat dan ook als enige uit haar buurt naar het zelfstandig gymnasium. Dit is een andere wereld voor haar en ze moet uiteraard enorm wennen. Haar klasgenoten zitten op hockey, praten onverstaanbaar bekakt en hebben belachelijke namen als Jojanneke en Liselotte. Hoe moet Sandra omgaan met ze en vrienden worden? En wat moet ze doen met die ene klasgenoot die vastberaden is haar het leven zuur te maken? Sandra vecht voor een plek in een wereld waarin ze totaal andere regels moet volgen. Het boek is vol humor geschreven, daarom leest het vlot en vloog ik er doorheen.

Bekijk het boek hier

Wat zijn jouw tips voor romans? 

Er staan affiliate links in dit blog.