Leestips zomervakantie leraar vakliteratuur

Leestips zomervakantie leraar vakliteratuur

In de zomervakantie kan ik uren achter elkaar lezen en het liefst dan ook van alles door elkaar. Zo lees ik elke zomer wel vakliteratuur, romans én kinderboeken. Daarom komen er ook allerlei verschillende tips in blogs aan met als eerste: Leestips zomervakantie leraar vakliteratuur, want ik ben zo’n beroepsgek die dat fijn vindt.

Leestips zomervakantie leraar vakliteratuur

Laat ik dan toch beginnen bij de vakliteratuur, want ik ben een beroepsgek. Er staat altijd minstens één boek in vakliteratuur op mijn lijstje, maar meestal lees ik er wel meerdere. En eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat mijn nog-te-lezen-lijstje enorm is! Mijn kast ligt vol, dus die pluis ik voor de zomervakantie nog eens goed uit om te kijken wel boek in de koffer verdwijnt.

Lees ook de tips voor romans of wereldliteratuur

Teach like a champion 3.0

Teach like a champion 3.0

Teach like a champion was een van de eerste boeken in de vakliteratuur die ik na de opleiding zelf koos om te lezen. Daarna volgde al snel Teach like a Champion 2.0, maar die heb ik nog niet in z’n geheel gelezen. Het draait namelijk allemaal om technieken die je bij jezelf moet inslijten. Veel van die technieken zet ik nu wel in bij de klas. Nu is er alweer 3.0! met deze keer vooral ook uitleg waarom iets werkt, ondersteund door onderzoek. En dat maakt het extra fijn natuurlijk, want nu weet je ook waarom je iets doet en kun je het ook met argumenten aan je collega’s vertellen! Er staan enorm veel praktijkvoorbeelden in, heel inspirerend. Dit extra grote deel bevat nu ook goede tips voor je lesvoorbereiding, want daar begint het natuurlijk allemaal mee. Aanrader dus voor elke leraar!

Bekijk het boek hier

Bijna alles wat je moet weten over psychologie

Psychologie

Ik ben een groot fan van het werk van Pedro De Bruyckere, vooral zo fijn genuanceerd mét gedegen onderbouwing. Dit boek dat je zelfs met Kobo plus kunt lezen, kijkt naar het reilen en zeilen van kinderen en jongeren in de dagelijkse praktijk. Met natuurlijk tips hoe je met die inzichten aan de slag kan. Behalve uit de psychologie, bevat het inzichten uit de pedagogiek, sociologie en andere gedragswetenschappen om zo tot een bruikbaar overzicht te komen. Hoe leren kinderen en jongeren, hoe motiveer je hen en hoe kun je hun gedrag individueel en in een groep positief beïnvloeden? Dit praktische en actuele basisboek leert het je allemaal. Bekijk ook zijn boek Waarom moet mijn kind eigenlijk naar school?

Bekijk het boek hier.

De school als werkplaats

school werkplaats

Dit boek staat op mijn lijstje voor in de zomervakantie, want ik heb het nog niet gelezen. Kan echt niet hè, na het succes van En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? ;) Die gaat dus zeker de koffer in! Mijn oog viel wel meteen op hoofdstuk 3, de rollen in de school. Martin Bootsma en Eva Naaijkens geven daarin aan dat je leraren op waarde moet schatten en de kwaliteiten van de leraren moet benutten. Als je dat niet doet, loop je het risico dat leraren naar een andere school vertrekken of helemaal het onderwijs uit gaan.

Bekijk het boek hier.

Regie in de klas

Regie in de klas

Nog zo’n boek wat elke leraar eens gelezen moet hebben! Het is duidelijk en strikt, net zoals je in de klas geacht te zijn ;). Tom Bennett, de auteur, is docent, gedragsdeskundige en de oprichter van ResearchED, niet zomaar iemand dus ;). Ik ben begonnen in het boek, maar het is een aardige pil, dus nog niet uit. Je kunt het ook op je e-reader zetten met Kobo plus, makkelijker om mee te nemen ;). Het leest erg prettig, door de fijne schrijfstijl en de leuke grapjes en vergelijkingen tussendoor. Het doet zeker denken aan Gedragsoplossingen voor de groep, maar dit boek is nog wat uitgebreider met wetenschappelijke kennis van nu veel praktijkvoorbeelden en veel tips, vergelijkbaar met de ideeën van Erik van ‘t Zelfde.

Bekijk het boek hier. 

Doorloopjes

Doorloopjes

Wil je liever een dun boekje in je koffer? Kies dan voor Doorloopjes, ideaal formaat! Maar ook heel goed, vooruit ;). Dit boek is eigenlijk ook een naslagwerk, want je kunt er telkens doorheen bladeren en een nieuwe techniek leren en oefenen. Er is ook een site waar je veel technieken gratis kunt bekijken! In Doorloopjes is het beste uit onderwijsonderzoek verzameld en weergegeven in eenvoudig te lezen stappenplannen. Zodat jij, het beste uit jezelf en je leerlingen kunt halen.

Bekijk het hier.

Wie niet leest is gek

naomi-smits-omslag-website

Je moet Wie niet leest is gek echt lezen! Om geïnspireerd te raken om zelf weer te lezen, boekentips te ontvangen of om eens te lezen wat schrijvers vinden van het leesonderwijs. Een dikke, dikke aanrader, zeker omdat Naomi zo ontzettend leuk schrijft. En wist je dat Ingrid (Kinderboekenjuf) en ik een fantastische leesbingo voor jullie hebben bedacht waar o.a. dit boek op staat? Doe ook mee met de Relaxte-leraar-zomer-leesbingo!

Bekijk het boek hier.

De relaxte leraar

Mijn eigen boek moet er natuurlijk ook op, ja toch, niet dan? Alleen al door de titel ;). Want hoe word je nou een relaxte leraar NA de vakantie en niet alleen erin? Het schijnt ook lekker te lezen te zijn en af en toe ook best grappig. Hoor ik van anderen hè, ik ben nou niet bepaald objectief te noemen ;). Ook dit boek staat op die geweldige, befaamde en al veel gedownloade relaxte-leraar-zomer-leesbingo vol prrrrrrrrrrrrrrrijzen.

Bekijk het boek hier

Nog meer tips

Wellicht ben jij ook zo’n beroepsgek en heb je alle boeken al gelezen? Kan hè?! Dan hierbij nog wat extra tips.

Juf Judith heeft er enorm veel gelezen én gerecenseerd voor jullie.

Er staan affiliate links in dit blog.