Lerarentekort in de praktijk

Lerarentekort in de praktijk

Door Suzanne. Het lerarentekort is nu, dat is inmiddels wel bekend. De afgelopen week zijn daar maar liefst 26.500 leerlingen de dupe van geworden. En dat zijn alleen nog maar de gevallen die officieel geregistreerd zijn. Hoe ziet het lerarentekort er in de praktijk uit? 

Het lerarentekort

Dat er een lerarentekort is, is inmiddels wel duidelijk. Een bezoek aan de website van lerarentekortisnu.nl laat een kaart zien, waarop de rode vlekken zich steeds verder uitbreiden over ons land.
Iedere leerkracht kan via deze site doorgeven hoe het lerarentekort zich uit op zijn of haar school. Ook of juíst als het slechts om één dag gaat. Ondanks dat niet alle gevallen van uitval of vervanging op de website worden gemeld, is het beeld duidelijk; er is een groot tekort aan leerkrachten.

lerarentekort
Bron: lerarentekortisnu.nl

De oplossing voor het lerarentekort

Tja, was die maar zo makkelijk. Het beroep van leerkracht wordt niet bepaald aantrekkelijker door alle negatieve aandacht. Er wordt geklaagd over de hoge werkdruk en het lage salaris.
Ik kan me voorstellen dat de gemiddelde puber niet direct staat te springen om zich aan te melden bij de Pabo.
Een wat positiever beeld van ons, naar mijn mening, prachtige, dankbare en bijzondere beroep zou zeker helpen.

Klassen naar huis sturen

Maar hoe lossen scholen het lerarentekort op? Wat gebeurt er als er geen invallers te krijgen zijn?
Een optie is om klassen naar huis te sturen, maar in de praktijk lijkt dit alleen in het uiterste geval van nood te gebeuren. Ons bestuur heeft als beleid dat leerlingen niet naar huis gestuurd worden. Dat betekent dus dat je andere oplossingen moet bedenken.

Lees ook mijn blog: Luister naar de leerkracht – Maike

Parttimer extra laten werken

Drie weken geleden viel mijn duocollega van de trap. Gevolg; 10 hechtingen en 2 weken niet werken. En geen vervanging. Wat doe je dan op zo’n moment? Ik heb die weken fulltime gewerkt, zodat het programma in de klas gewoon door kon gaan en de kinderen in hun eigen klas konden blijven. Maar heel eerlijk gezegd vond ik het echt wel pittig om fulltime werken en een gezin met drie kinderen te combineren. Compliment voor alle leerkrachten die dat elke week doen!

Onderwijsassistent voor de klas

Een week geleden was een collega ziek en de vervangerspool was nog steeds leeg, lerarentekort! Een klas van 30 kleuters moest worden opgevangen. Onze onderwijsassistente heeft de groep die dag gedraaid, zodat we geen kinderen hoefden te verdelen. Maar dat betekent wel dat de kinderen met zware ondersteuning die dag zonder extra hulp zitten en dat die leerkrachten dus ook zelf dingen op moeten vangen.

Gepensioneerde leerkracht inzetten

Dan hebben we in ons team ook nog een langdurig ziekteverlof. Vanaf het begin van het schooljaar was daar gelukkig meester Jan die ons uit de brand hielp. Meester Jan viert komende week zijn 75e (!!) verjaardag voor de klas. Gelukkig zijn er mensen zoals meester Jan die zoveel passie voor het vak hebben dat ze zelfs hun pensioen afbreken om te komen werken.

Nog meer oplossingen voor het lerarentekort

Een IB-er of directeur voor de klas komt steeds vaker voor. Maar IB-tijd is kostbaar en een dag voor de klas betekent automatisch minder tijd voor de IB-taken. Soms is er een ouder met (of zonder) een onderwijsbevoegdheid die je als school kunt benaderen. Of je verdeelt de leerlingen over andere klassen.
Genoeg creatieve oplossingen te bedenken.

Gevoel versus ratio

Op het moment dat ik hoor dat mijn duo ziek is, ga ik al nadenken over afspraken die ik die week kan verzetten, zodat ik extra kan werken.
Waarom ik dat doe?
Omdat ik het moeilijk vind om nee te zeggen als ik weet dat er geen andere invallers voor handen zijn. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klas niet opgedeeld hoeft te worden en het lesaanbod krijgt waar ze recht op hebben. Omdat ik ook weet dat ik anders de week erop veel in moet halen. En omdat ik nog steeds met heel veel plezier naar mijn werk ga.

Maar hoe je het ook went of keert, feit is dat het lerarentekort bijdraagt aan de hoge werkdruk in het onderwijs.
Leerkrachten voelen zich vaak erg verantwoordelijk voor hun leerlingen. En dus lossen we het wel weer op, komen extra werken, vangen kinderen uit andere groepen op, enz.

Gevoelsmatig maak ik de juiste keuze. Maar even rationeel gedacht; deze keuzes, hoe goed bedoeld ook, lossen het probleem niet op.

Nog een paar weken en de volgende collega gaat met zwangerschapsverlof. Ik ben benieuwd hoe dat verlof ingevuld gaat worden…

Wat merk jij van het lerarentekort? Geef je reactie!

Afbeelding door wavebreakmedia/Shutterstock

Lerarentekort in de praktijk