Nieuwe groep goed neerzetten

Nieuwe groep goed neerzetten

Nieuwe groep goed neerzetten. Ik ben dit schooljaar midden in het schooljaar overgestapt van school. Ik krijg veel energie van het werken op nieuwe plekken en weet hoe ik een nieuwe groep snel eigen kan maken. Ik deel mijn tips met je, ook handig voor het nieuwe schooljaar.

Ik krijg veel energie van nieuwe groepen opstarten en het zo snel mogelijk een leuke, fijne groep maken. Ik heb dat nodig, op verschillende plekken werken, blijkbaar een passie. Ik kan me er dan volledig instorten en krijg daar juist energie van ipv dat het me energie kost. Ik weet dat het niet voor iedereen zo werkt, maar de meeste leerkrachten moeten wel aan het begin van het schooljaar starten met een nieuwe groep. Dan is het fijn als je de nieuwe groep goed neer kunt zetten.

Het is voor een goede omgang met elkaar nodig dat de kinderen respect hebben voor elkaar en jou en verdraagzaam zijn. Dat kun je bevorderen door de nieuwe groep goed neer te zetten.

Nieuwe groep goed neerzetten

Namen onthouden

Ik start altijd met zo snel mogelijk alle namen uit mijn hoofd leren. Ik vergeet in het begin meestal nog welke ouder bij welk kind hoort, want daar ligt mijn focus niet. Mijn focus ligt bij de kinderen en ze te leren kennen. We doen veel kennismakingsspelletjes om de namen te leren en als ze hun naam noemen, herhaal ik deze.

Ik ben heel slecht in het onthouden van namen, maar van de kinderen weet ik ze altijd binnen een dag. Vind ik belangrijk. Natuurlijk vergis ik me ook wel eens, of haal ik leerlingen door elkaar. Als ik dat drie keer doe, krijgen ze een sticker van me. Leer ik het zelf ook snel goed ;).

Coöperatieve werkvormen om groep goed neer te zetten

Ik zet veel coöperatieve werkvormen in om het groepsproces te bevorderen. Daarnaast is het een goede werkvorm om je lessen vaart te geven. Ik zet teambouwers en klassenbouwers in om mijn nieuwe groep goed neer te zetten.

Ik doe ook veel groepsvormende activiteiten met de kinderen.

Zoek iemand die

Zoek iemand die zet ik regelmatig als werkvorm in om lesdoelen te behalen, maar het is ook een goede activiteit om je groep goed neer te zetten. Je kunt er namelijk voorbeelden instoppen waardoor de kinderen elkaar beter leren kennen. En daardoor krijgen ze meer respect voor elkaar en kunnen ze dus uiteindelijk beter samenwerken en samen leren.

Gouden weken

De gouden weken zijn een bekende term in onderwijsland. Ze worden vooral in de eerste weken van het schooljaar ingezet. Maar je kunt de activiteiten ook op een ander moment in het jaar doen. Via de link kom je op een pagina waar je een inspiratiepakket voor deze weken kunt kopen.

Lees ook de tips van leraar 24

Hopelijk helpen deze tips je om je nieuwe groep goed neer te zetten. Hoe pak jij dat aan? 

Afbeelding van Rawpixel.com/Shutterstock