Overprikkeld: tips om de prikkels te verminderen

Overprikkeld: tips om de prikkels te verminderen

Heb jij dit ook? Door de vermoeidheid van de laatste schoolweken en de lockdowns (waarin er weinig prikkels waren) ben ik snel overprikkeld. Ik kan dit wel snel signaleren en handelen. Tips om de prikkels te verminderen

Ik had een drukke week. Mijn tweede jaar van de opleiding tot Mindfulness trainer is begonnen en ik had er net een trainingsdag op zitten. Hetzelfde weekend was er een feest van mijn uitgever met veel mensen. De week erop had ik veel afspraken staan en in het weekend was de verjaardag van mijn man. En ik merk dat ik al die prikkels ontwend ben door de lockdowns! Het lijkt wel of elk weekend nog veel meer gevuld is, omdat er feestjes en activiteiten worden ingehaald.

Ik ben geen introvert, maar ook geen extravert, een ambivert schijnt dat te heten. Ik vind het heerlijk om het middelpunt van de belangstelling te staan en kan me goed bewegen in groepje. Soms voer ik de boventoon en maak ik allerlei grapjes, andere momenten luister ik liever. En op sommige momenten wil ik geen prikkels om me heen en juist helemaal alleen zijn.

Overprikkeld: wat merk je?

Dat had ik dus afgelopen weekend na al die activiteiten. Dan heb ik zoveel prikkels gehad, mensen gesproken en geluiden gehoord dat ik even helemaal niks wil. Geen geluid, geen social media, maar rust. Ik merk dat ik mezelf probeer af te sluiten voor geluiden (op zo’n feestje bijvoorbeeld), ik word chagrijnig, raak sneller geïrriteerd, ook tegen mijn kinderen. Ik ben snel moe en wil me het liefste voor alles en iedereen verstoppen. Op dat moment weet ik dat ik tijd voor mezelf nodig heb.

Wat kun je ook merken?

Je kunt sneller emotioneel worden, moe zijn, hoofdpijn krijgen, zaken vergeten, niet meer goed kunnen luisteren naar een ander. Bij lange overprikkeling kun je een verhoogde hartslag krijgen, een onrustig gevoel en evenwichtsproblemen. Lees er hier meer over.

Tips om de prikkels te verminderen

Signaleren

Ik signaleer het snel als ik overprikkeld ben. Ik heb de neiging me terug te trekken in mijzelf en voel dit letterlijk aan mijn lijf. Ik zak vaak iets in elkaar en probeer mijn oren (en hoofd) af te sluiten voor alle prikkels van buitenaf. Dit leerde ik door veel te mediteren. Hierdoor voel ik het snel aan mijn lijf als er iets niet goed gaat. Het start bij signalering dus, merken aan je lijf en je hoofd dat je overprikkeld raakt. Dat vond ik vroeger lastig, ik ging maar door. Nu niet meer, doordat ik signaleer dat ik me niet helemaal lekker voel, kan ik ingrijpen.

Meditatie

Je leert je gevoelens en gedachten te observeren bij meditatie. Maar het kan je ook helpen om rustig te worden. Ik vind het heel fijn om een geleide meditatie te luisteren en hierdoor meegenomen te worden. Ik word er rustig van. Ik mediteer dan ook niet alleen in drukke periodes, maar elke werkdag in de ochtend. Ik heb hier een routine van gemaakt, waardoor ik dus ook steeds beter kan signaleren.

Afspraken afzeggen

Niet altijd een populaire, maar ik ga het toch zeggen: zeg afspraken af. Ik weet steeds beter wanneer ik teveel afspraken heb. Omdat ik altijd plan, heb ik snel overzicht in mijn agenda. Ik weet op professioneel vlak heel goed wanneer ik nee moet zeggen. Bijvoorbeeld als ik al veel afspraken die week heb staan, als ik oppas moet regelen voor mijn kinderen of als ik gewoonweg even wat meer rust wil/nodig heb. Vooral korte termijn afspraken sneuvelen dan. Op de langere termijn kan ik er namelijk beter rekening mee houden en eromheen minder plannen. Dus vraagt iemand iets voor over een week, is de kans groot dat ik nee zeg. Zeker als ik ergens naar toe moet.

Op sociaal gebied vind ik het wel lastiger, want ik wil graag aardig gevonden worden door iedereen. Maar dan probeer ik mijn grenzen wel aan te geven. Bijvoorbeeld: we doen de verjaardag alleen in de middag, zodat ik in de ochtend wat tijd voor mezelf heb. Of ik kan wel even een uurtje koffie met je drinken i.p.v. een paar uur voor een maaltijd. En soms zeg ik wel wat af en pak ik toch mijn rust.

Op school heb ik wel eens de afscheidsavond van groep 8 afgezegd. Ik voelde toen aan dat ik ziek zou worden als ik door zou zetten, want mijn lijf was op dat moment echt op. En hoe moeilijk ook: soms moet je die keuze maken. Beter dan dat je jezelf de laatste schoolweek ziek moet melden en niet voor de klas kan staan toch?

Een dag per week niets

In ons gezin hebben we de regel: we zorgen voor een weekenddag niets. Natuurlijk lukt dat niet altijd, zoals met een familieweekend, maar we proberen er ons zoveel mogelijk aan te houden. Voor iedereen fijner, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de kinderen. Vervelen is goed voor je creativiteit, maar je hebt ook gewoon goed rust nodig na een (lange) werkweek.

Noice canceling

Om acute prikkels te vermijden, bijvoorbeeld van mijn druk spelende kinderen, gebruik ik deze noice cancelling koptelefoon. Heerlijk met rustgevende muziek of een podcast op. Werkt ook heel goed om collega’s buiten de deur te houden als je met focus wilt werken.

Sauna

Als ik echt veel rust nodig heb en even geen vakantie in de buurt, dan kies ik ervoor om in mijn eentje naar de sauna te gaan. Daar heb ik mijn telefoon niet bij de hand. Alleen rust, warmte, een boek en af en toe een opgieten, mijn ultieme ontspanning!

Wil je ook weten wat voor jou werkt en je werk goed leren plannen? Bekijk dan de cursus Werkdrukverlichting

Er staat een affiliate link in dit blog.