Voorjaarvakantie 2023: erop uit, activiteiten en uitjes
© Twycer / www.twycer.nl

Voorjaarvakantie 2023: erop uit, activiteiten en uitjes

De voorjaarsvakantie 2023 komt er weer aan. Ben jij nog op zoek naar leuke uitjes en activiteiten op erop uit te gaan met kinderen voor in de voorjaarsvakantie? Lees dan snel verder! 

Voorjaarvakantie 2023: erop uit, activiteiten en uitjes

Hele land

Oerrr – Natuurmonumenten

In het hele land organiseert Oerrr leuke activiteiten in de natuur in de voorjaarsvakantie. Zoals veren versieren, op kraambezoek bij lammetjes, speuren naar voorjaarsbloemen en op pad met de boswachter. Met verschillende prijzen. Bekijk de activiteiten hier

Regio Zuid

Kasteel Doorwerth

Doe de Ridderproef
Op ontdekkingstocht door het kasteel leer je aan de hand van vragen en opdrachten meer over het leven op het kasteel. En heb je het geheime wachtwoord gekraakt, dan slaat Ridder Corneel je tot ridder voor het leven.
Datum: woensdag 1 maart
Tijd: 11:00 tot 17:00 uur
Entree: volwassenen € 13,50 kinderen 4 t/m 18 jaar € 8,00 donateurs en
museumkaarthouders € 3,00
Bekijk hier alle activiteiten.

Kasteel Hernen

Kinderen kunnen tijdens de voorjaarsvakantie op kasteel Hernen leren om een echte prins of prinses te worden! Ze leren dan deftig buigen, keurig praten, koninklijk zwaaien en nog veel meer. Deze cursus start in de grote ridderzaal met allerlei leuke, speelse activiteiten. Na afloop krijgt iedereen een mooie oorkonde. Kinderen mogen verkleed komen als een echte prins of prinses!

 Locatie: Kasteel Hernen, Dorpsstraat 40, Hernen bij Nijmegen
· Datum: woensdag 22, donderdag 23, vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 februari 2023
· Tijd: van 12.00 tot 16.00 uur
· Kosten: Volwassenen € 11,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,00. Donateurs en
Museumkaarthouders gratis op vertoon fysieke pas
· Reserveren: www.glk.nl/hernen

Kasteel Ammersoyen

Locatie: kasteel Ammersoyen, Kasteellaan 1, Ammerzoden
Datum: zondag 26 februari 2023
Tijd: 11.00 tot 16.00 uur
Entree: volwassenen €13,50, kinderen €5,00, donateurs GLK en museumkaarthouders gratis op vertoon van geldige pas
Reserveren: wordt aanbevolen door e-tickets te boeken via de website  https://www.glk.nl/ammersoyen
In de Voorjaarsvakantie kunnen bezoekers op zondag 26 februari de middeleeuwse kasteelbewoners van re-enactmentgroep ‘Het Woud der Verwachting’ ontmoeten op kasteel Ammersoyen.

Designmuseum Den Bosch

Locatie: Design Museum Den Bosch
· Datum: hele vakantie
· Kosten: Gratis voor kinderen en museumkaarthouders, vanaf €6,-
In de groots opgezette familietentoonstelling Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgang vloeien design, kunst, natuur en techniek samen tot één pijlsnelle ervaring. Ontdek de fascinatie voor snelheid, ervaar de jacht op de milliseconde en beleef de hoogtijdagen van gestroomlijnd design!

Regio Noord

Scheepvaartmuseum
© Twycer / www.twycer.nl

Scheepvaartmuseum

Leeftijd: alle leeftijden
Datum: 25 februari tot en met 5 maart
Locatie: Scheepvaartmuseum– Amsterdam
Kosten: Activiteiten gratis, museum: vanaf €8,50

Deze voorjaarsvakantie 2023 (25 feb t/m 5 mrt) staat er bij Het Scheepvaartmuseum weer een prachtig programma klaar voor families met kinderen. In elke hoek van het museum valt er wel iets te beleven. Waar navigeer jij naartoe? Maak je eigen kaart, ga op avontuur met Duiker Doris, laat je verrassen door onze tentoonstellingen, en nog veel meer.

Van Gogh museum

Leeftijd: vanaf 6 jaar
Datum: 25 februari tot en met 5 maart
Locatie: Scheepvaartmuseum– Amsterdam
Kosten: Tot 18 jaar gratis, volwassenen €20,-, museumkaart gratis

In de voorjaarsvakantie 2023 zijn er weer Familiedagen, en is er in het Van Gogh Museum nog meer te beleven voor het hele gezin. Zo kunnen kinderen in het kader van de tentoonstelling Kiezen voor Vincent in hun eigen familiegeschiedenis duiken tijdens de inloopworkshop stamboom tekenen. De Familiedagen vinden plaats van 25 februari tot en met 5 maart 2023. Klik hier voor het hele programma.

De tentoonstelling Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis is tot en met 10 april 2023 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De toegang is tot 18 jaar altijd gratis. Lees meer over de tentoonstelling op de site van het Van Gogh Museum.

Huis Verwolde

Tijdens de voorjaarsvakantie van zaterdag 25 februari t/m zondag 5 maart is huis Verwolde voor de allereerste keer tijdens deze vakantie geopend voor publiek. Speciaal voor vakantiegangers, gezinnen en (klein)kinderen zijn er rondleidingen of speurtochten.

Het huis is open van 11:00 tot 16:00 uur op zaterdag, zondag, woensdag en donderdag. Per dag kunnen bezoekers 4x met een rondleiding mee of ná 14:00 zelf door het huis lopen, of alleen een bezoek brengen aan het onderhuis met de speurtocht in de hand, genieten van een warme koffie of thee en iets lekkers in de theeschenkerij of snuffelen in de museumwinkel.

De populaire speurtocht ‘Op stap met de knapzak’ kan ook gedaan worden. Deze speurtocht vindt buiten plaats en is ideaal voor een mooie voorjaarsdag. De knapzak speurtocht wordt bij de kassa verkocht en kost € 7,50.

Bekijk het hier

Dies Goorman
Dies Goorman

Regio Midden

Museon-Omniversum

Leeftijd: 4 – 12 jaar
Datum: De gehele vakantieperiode
Locatie: Museon-Omniversum– Den-Haag
Datum: 15 februari t/m 1 maart
Kosten: Van € 14,- tot € 16,50 p.p. Museumkaart gratis

Ruim zeventig procent van onze planeet bestaat uit zeeën en oceanen. In die magische onderwaterwereld leven en bloeien de meest bijzondere dieren en planten. Het is belangrijk om die te beschermen want het leven op aarde is er nauw mee verbonden. Deze voorjaarsvakantie kun je in het Haagse Museon-Omniversum genieten van de National Geographic tentoonstelling Pristine Seas, de grootbeeldfilm Secrets of the Sea met verteller Claudia de Breij en de geheimen van de zeeën en oceanen tijdens een familietour ontrafelen.

LIGHT NIGHTS – OUWEHANDS DIERENPARK – RHENEN ook tijdens voorjaarsvakantie 2023

Leeftijd: Alle leeftijden
Datum: Dagelijks vanaf 24 februari 2023 t/m 4 maart 202318.30 – 22.00 uur
Locatie: Ouwehands dierenpark– Rhenen
Kosten: Light Nights ticket vanaf 10 jaar – €18,00
Light Nights ticket 3 t/m 9 jaar – €15,50
Light Nights ticket t/m 2 jaar – Gratis
Combiticket voor een dagbezoek vanaf 15.00 uur + Light Nights bezoek – €21,50. Let op: de binnenverblijven van de dieren, zoals bijvoorbeeld de olifantenstal, sluiten om 17.00 uur

Metershoge lichtkunstwerken voeren je mee naar de diepste geheimen van de waterwereld.  Van kleurrijke koraalriffen, een reuzenhaai en gigantische octopus tot de meest bijzondere waterwezens.  Val van de ene golf van verbazing in de andere door adembenemend entertainment, de spetterende familietheatershow en de horeca specials die je doen watertanden. Light Nights ‘AquaLuna’, een onvergetelijk lichtspektakel en een bijzondere avond uit.

Kinderboekenmuseum

De voorjaarsvakantie staat in het Kinderboekenmuseum helemaal in het teken van Kikker. Het is dit jaar namelijk honderd jaar geleden dat Max Velthuijs, de ‘vader’ van Kikker, werd geboren. Een mooie aanleiding om van 18 februari tot en met 5 maart allerlei leuke activiteiten rondom Veldhuijs’ populaire personage te organiseren. Het volledige programma is te vinden op Literatuurmuseum.nl.

Rijksmuseum van Oudheden

  • data: dagelijks van zaterdag 18 februari t/m zondag 5 maart 2023
  • tijd: 10.00 – 17.00 uur
  • kosten: gratis
  • leeftijd: vanaf 7 jaar

Kom in de voorjaarsvakantie naar de tentoonstelling over Byblos in het Rijksmuseum van Oudheden en doe de grote Byblos-show, een speciale audiotour voor het hele gezin. Vraag ernaar bij de kassa. Daarna kun je aanschuiven bij de knutseltafels in de Tempelzaal. Daar maak je met potlood en karton een mooie Byblos-koning(in). Bekijk het hier.

Nationaal Militair Museum

Scheur zelf over het uitdagende buitenparcours in de mini-tank of mini-jeep in voorjaarsvakantie 2023

Voorwaarden mini-tank

  • Leeftijd: minimaal 8 jaar
  • Minimale lengte: 1.35 meter
  • Prijs: € 8,50 per persoon per ritje

Voorwaarden mini-jeep

  • Leeftijd: vanaf 4 jaar
  • Ouder/begeleider loopt mee met bestuurder
  • Prijs: € 4,- per kind per ritje

Bekijk hier ook andere activiteiten in het NMM.

Uitgelichte afbeelding: © Twycer / www.twycer.nl