Activiteiten peuter Corona

Activiteiten peuter Corona

In de vorige blog vond je de eerste 50 activiteiten welke je makkelijk kunt doen thuis met je peuter tijdens de (corona)sluiting van de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. In deze blog de rest van de activiteiten peuter Corona die je kunt doen met materiaal dat je (waarschijnlijk) al in huis hebt of materiaal dat je kunt bestellen of halen bij een supermarkt. De activiteiten zijn verdeeld onder de kamers en andere ruimtes in je huis.

Activiteiten peuter Corona

Het toilet

51. Mummie
Neem een rol toiletpapier en verander jezelf en je peuter in een mummie.

52. Springen
Maak een muur van toiletrollen en spring erover. Maar de muur steeds hoger.

53. Toren
Bouw een toren van lege toiletrolletjes en kartonnen bordjes. Probeer een zo hoog
mogelijke toren te bouwen.

54. Poppetjes
Oefen thuis met je peuter met knippen door in een rand van een toiletrol te laten knippen. Zo heb je al het haar van een poppetje. Kleur de toiletrol verder.

55. Ketting
Knip kleine ringen van een toiletrol en laat je peuter met een lang lint een ketting
maken rijgen van de ringen.

De schuur

56. Kegelen
Haal wat lege flessen met dop uit de schuur. Vul ze met water, doe de dop er goed op en zet ze naast elkaar. Laat je peuter proberen ze met een bal om te gooien of rollen.

57. Doppen
Verzamel doppen van lege flessen, lege potjes, etc. Met de doppen kan je peuter spelen door ze te sorteren op kleur of op grootte. Het is ook leuk om met doppen te spelen in combinatie met zand, water, etc.

58. Potjes
Vul aan aantal glazen potjes en flessen met water en maak dan samen met lepels muziek door voorzichtig op de potjes en flessen te tikken.

59. Water
Haal je verfkwasten of verfrollers uit de schuur en samen met een bakje water kan je peuter nu uren bezig zijn om in de tuin alles te verven.

60. Knikkers
Pak wat knikkers en laat je peuter zijn of haar tenen gebruiken om de knikkers van de ene plek naar de andere plek te verplaatsen.

61. Schoendoos
Gebruik verf om met knikkers te verven. Leg een stuk papier in een schoenendoos. Doop de knikkers in de verf en laat je peuter de knikkers rollen in de schoenendoos.

62. Helling
Pak karton of planken uit je schuur om samen met wat stenen, een autohelling te maken
te maken voor in de tuin of huiskamer. Welke autootje rijdt het snelst naar beneden?

63. Voelen
Zoek in je schuur en je huis naar materiaal met verschillende structuren. Je kunt dan denken aan schuurpapier, bubbelplastic, aarde, zand, rijst, stof, watten, hout, etc. Ontdek samen met je peuter hoe
alles voelt. Is het hard of zacht? Voelt het lekker of juist raar?

De tuin

64. Stoepverf
Maak zelf stoepverf zodat je peuter met een kwast lekker op de tegels in je tuin kan verven.

Stoepkrijtverf

65. Schat
Neem een lege eierdoos en maak er een schatkist van. Laat je peuter in de tuin op zoek gaan naar schatten: mooie steentjes, blaadjes, bloemetjes, kleine takjes, gras, etc.

66. Schaduw
Speel met voldoende zon een schaduwspel in je tuin. Maak samen gekke gebaren en zie ze terug in jullie schaduw. Dit is ook heel leuk om binnen met een lamp te doen!

67. Spiegel
Zoek wat kleine spiegels en vang de zon om zo de zonnestralen ergens anders op te laten schitteren.

68. Taartjes
Maak modder door wat potgrond of tuingrond met wat water. Met de modder kun je thuis met je peuter met bijvoorbeeld muffinvormpjes moddertaartjes maken. Versier de taartjes met takjes, bloemetjes en blaadjes uit de tuin.

69. Nog meer wind
Gebruik de repen van de vuilniszak van activiteitnummer 12 ook buiten als er een stevig wind staat. Je kunt ook een touwtje aan een lege broodzak binden.

70. Takjes
Zoek verschillende takjes in de tuin. Leg de takjes dan op volgorde. Dit kan zijn van groot naar klein maar ook van dik naar dun.

71. Verven
Gebruik kwasten of kleine stokjes om met de modder van activiteitnummer 66 een mooi schilderij te maken op een stuk karton of stuk behang.

72. Fiets
Was samen met je peuter jullie fietsen in de tuin.

De slaapkamer

73. Kussengevecht
Verzamel alle kussens in huis en doe een kussengevecht in de slaapkamer.

74. Zaklamp
Gebruik ook overdag een moment om samen te lezen. Maak het donker in de slaapkamer en lees met een zaklamp samen een boek.

75. Modeshow
Kies wat gekke kleren, hoofddeksels, stropdassen, etc. uit en organiseer samen met je peuter een gekke modeshow. Hoe gekker aangekleed hoe beter!

76. Vliegtuig
Maak papieren vliegtuigjes en laat ze uit het slaapkamerraam vliegen. Haal ze dan weer op uit de tuin en probeer ze nog verder te laten vliegen.

77. Verstoppen
Verstop knuffels door het hele huis en laat ze daarna allemaal door je peuter zoeken.

78. Autobaan
Maak met maskingtape een racebaan op de grond en kijk welke auto het snelst is.

79. File
Laat een rij maken op de tape van activiteitnummer 78 met alle auto’s die jullie in huis hebben.

80. Vuiliszak
Stop een stuk speelgoed in een zak en laat door te voelen raden welk speelgoed het is.

81. Parkeerplaats
Teken parkeerplaatsen op een groot stuk papier. Zet cijfers er cijfers in de parkeervlakken en zet dezelfde cijfers ook op de stukjes maskingtape die je op de daken van speelgoedauto’s hebt geplakt. Nu moet de juiste auto op de juiste parkeerplek geparkeerd worden.

82. Dieren
Zoek wat speelgoeddieren bij elkaar. Bepaal samen welk geluid het dier maakt en ook hoe het dier beweegt.

83. Feest
Maak er een feestje van nu je thuis met je peuter bent en kleed jullie aan alsof het een feestdag is. En maak natuurlijk meteen een lekker feestmaal voor het avondeten!

84. Knuffels
Verzamel alle knuffels in huis en sorteer ze. Eerst van groot naar klein en daarna op kleur.

85. Boeken
Lees met je peuter alle prentenboeken in huis. Je kunt daarvoor ook deze
Lezen-met-je-peuter-bingo’ gebruiken.

86. Schoenendozen
Maak een blote voeten pad door schoenendozen of andere lage bakken te vullen mmet materiaal zoals: zand, rijst, papier, stro, etc.

De hal

87. Schoenen
Leg alle schoenen op een hoop neer. Nu kunnen jullie schoenen memory spelen. Welke schoenen horen bij elkaar?

88. Omtrek
Maak op papier een omtrek van een aantal schoenen. Laat dan je peuter proberen of hij of zij de juiste omtrek bij de juiste schoen kunnen vinden.

89. Balletje
Maak er een wedstrijd van om met een licht balletje en een rietje te kijken wie het snelst het balletje aan de andere kant van de gang kan blazen (ook leuk voor in de woonkamer als de hal te klein is)

90. Springen
Plak een stuk maskingtape op de grond en spring vandaar zo ver mogelijk. Plak dan een stuk tape met naam op de plek waar naar toe gesprongen is.

91. Jas
Oefen samen met je peuter met zelf jas aan doen. Kijk hier hoe je peuter dit makkelijk kan leren.

Lees hier meer over zelfredzaamheid bij peuters

De zolder

92. Doos
Haal wat oude spullen uit een doos en laat je peuter zich lekker in de doos verstoppen. Met wat kleurtjes kan het ook de doos van binnen gezellig maken. Een doos is daarna ook leuk om steeds spullen erin te doen…en er weer uit te halen.

93. Sokken
Laat je peuter je helpen met de was. Kan je peuter bijvoorbeeld de sokken die bij elkaar horen bij elkaar zoeken?

94. Wasknijpers
Gebruik blaadjes gekleurd papier en sorteer er gekleurde wasknijpers op. In plaats van papier kun je ook de kleding die jullie dragen gebruiken. Laat een blauwe knijper bijvoorbeeld vast maken aan de blauwe trui die mama draagt vandaag.

95. Slinger
Maak een slinger met wasknijpers en zelf geknipte stukken papier. Zo maken jullie er zelf een feestje van!

96. Wasmand
Leeg de wasmand en laat je peuter proberen een bal in de wasmand te gooien.

97. Behang
Pak een stuk behang als je dit nog hebt liggen. Maak een omtrek van je peuter en teken samen de peuter af. Grappig is om kleding van je peuter op de omtrek te leggen en zo de tekening ‘aan te kleden’.

98. Scheuren
Zet het badje van activiteitnummer 42 en zet het op zolder. Vul het met je peuter met gescheurd papier, die je samen gaat maken van oude kranten en tijdschriften. Daarna kan je peuter lekker spelen met alle snippers in het badje.

99. Kerstlampjes
Maak een kleine lichttafel door een plastic bak te nemen met een heldere deksel. Stop de kerstkampjes in de bak en doe de lichtjes aan. Nu kan je peuter speelgoed op de lichttafel leggen en zo ontdekken wat er door schijnt en wat niet.

Tenslotte

100. Lootjes
Kies de activiteiten die je thuis met je peuter wilt doen. Schrijf briefjes met de cijfers van die activiteiten. Trek elke dag een briefje en doe samen de activiteit die erbij hoort.

 

Activiteiten peuter tijdens corona