Geofort, ook voor jongere kinderen leuk

Geofort, ook voor jongere kinderen leuk

Geofort, het leek me echt een museum voor wat oudere kinderen. Ik zag het langskomen op de site van de museumkaart, het is niet zover bij ons vandaan. Nu onze dochter vier jaar is, nam ik de proef op de som, maar Geofort bleek ook voor haar heel leuk!

Geofort Herwijnen

Wij hebben een museumkaart en meestal willen onze kinderen naar het Spoorwegmuseum of het Nationaal Militair MuseumMaar dat heb ik nu wel gezien ;). Aan de afstand te zien, lag Geofort best dicht bij onze woonplaats. Ik denk niet zo snel aan een museum bezoeken over de rivieren, maar we waren er in ongeveer 35 minuten inclusief de pont. Misschien komt het toch omdat ik nu zo veel inval aan de andere kant van de rivier ;).

Ik dacht dat het museum voor oudere kinderen bedoeld was, totdat ik zag dat er ook veel activiteiten vanaf vier jaar zijn. Ik vond die informatie via de site van Museumkids, bekijk het hier, waar ook allerlei tips voor de vakantie op staan. Dus besloot ik om onze Museumkaart te gebruiken en daarheen te rijden. We zijn hier dus niet uitgenodigd, ik ben zelf enthousiast. Varen met de pont vonden de kinderen trouwens ook al erg leuk.

Wat is Geofort?

Bij Geofort draait alles om de aarde, ook een mooi educatief uitje rond aardrijkskunde dus! Het museum is gevestigd in een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dat op zich is natuurlijk al heel leuk. Nu ik nog eens op de site kijk, zie ik dat we nog allerlei activiteiten hebben gemist zelfs. Kunnen we nog een keer terugkomen ;). Je leert van alles over de aarde en mag ook zelf veel zelf aan de slag. Zo hebben wij zelf bijvoorbeeld een kompas gemaakt en problemen vanuit de lucht, met satellieten, opgelost. In de vakantie worden ook extra activiteiten georganiseerd, zoals nu van alles rond Minecraft.

Wat is er te doen?

Wij zijn tweeënhalf uur gebleven, omdat het buiten toch best koud was, maar met mooi weer kun je e er wel de hele dag vermaken. Bij de ingang krijg je een plattegrond waar alle activiteiten opstaan.

Naast het kompas maken binnen, vermaakten onze kinderen zich vooral veelal buiten. Je hebt daar het Wereldpan pannenkoekenrestaurant met ook een groot terras. Daarachter ligt de speeltuin waar je dus ook zonder naar het museum te gaan gebruik van kunt maken. Maar met onze museumkaart komen we natuurlijk makkelijk overal binnen. De speeltuin noemen ze de speurtuin en is gemaakt door Staatsbosbeheer. Hier kun je ook meteen een vleermuisspeurtocht doen.

Wij vonden het geurdoolhof het leukste. De bedoeling is dat je de zwemroute van de zalm vindt, door overal te ruiken. Als je viskruiden ruikt, zit je op de goede route. Wij vonden de bloemetjesroute wel een stuk beter ruiken, maar ja, dan kwam je niet bij de uitgang.

Binnen vonden we het Green Screen leuk om een foto met een toekomstbeeld te maken. We hebben de interactieve zandbak zelfs gemist, dat vond onze vierjarige vast ook leuk, net als de desoriëntatietunnel. Bij mooier weer is de Tipi tent open waar je wat lekkers kunt halen en soms een vuurtje is. In de zomer is de vleermuis experience ook open. Dan is de waterspeeltuin natuurlijk ook een stuk leuker.

Je kon ook een van de bomvrije schuilplaatsen binnen bekijken, zeker leuk om ook te doen.

Bekijk ook andere educatieve uitjes in Nederland.

Zoals je leest, is er echt van alles te doen, wij moeten nu dus wel een keer terug in de zomer, met lekker weer ;).