Hoe overleef ik thuis? - Corona

Hoe overleef ik thuis? – Corona

Hoe overleef ik thuis? – Corona door Suzan. Ineens zitten er velen van ons thuis en is er in ieder gezin wel iets veranderd. Deze veranderingen zijn natuurlijk voor ieder huishouden anders. Maar toch lopen we tegen dezelfde dingen aan. Waar we dan weer ieder op ons eigen manier mee om gaan. In dit artikel staan 10 herkenbare situaties die ons huishouden veranderen nu we in de Corona crisis zitten. Welke situatie herken jij en hoe overleef jij thuis de Corona crisis?

Ik zal eerst even vertellen hoe mijn huishouden eruit ziet. In ben getrouwd en mijn man is financieel manager en moet thuiswerken. Onze zoon is 17 jaar en moet 4 HAVO halen dit jaar aangezien hij al 2 jaar over 3 HAVO heeft gedaan en is sinds kort gediagnosticeerd als ADD-er. Onze dochter  wordt binnenkort 14 jaar en zit op 2 VMBO Kader en heeft dyslexie, thuisonderwijs dus. Ikzelf ben zelfstandig ondernemer en werk in verschillende rollen op basisscholen; als leerkracht, ambulant begeleider en trainer/coach in kindgesprekken. Op dit moment ga ik één dag in de week naar school om het onderwijs op afstand te helpen organiseren, veranderen ik fysieke afspraken in bel afspraken en besteed ik aandacht aan het ontwerpen van gespreksmiddelen.

Hoe overleef ik thuis? – Corona

1. De hele dag in onze pyjama

Met moeite luister ik naar mijn wekker, deze gaat wel af, maar is mijn to do list vandaag aan een deadline verbonden? Die van mijn man wel, die zit om 7:30 uur achter zijn laptop terwijl ik denk dat doe je anders ook niet. Je begint pas met werken als de virtuele treinreis erop zit om 8:15 uur. Maar goed tegen de tijd dat ik en de kinderen beneden komen zit hij al in zijn eerste telefoongesprek. De meeste van ons schieten als ze uit bed komen een joggingbroek aan en een losse trui, poetsen de tanden en gaan een boterhammetje eten. Mochten we het huis niet uit hoeven dan blijft onze outfit onveranderd, je komt in deze situatie vandaag immers toch niemand tegen.

2. Meerdere devices op de wifi, online werken

Tja dat was voor onze zoon wel de belangrijkste vraag: ‘Gaat dit werken? Met zijn vieren online op de wifi gedurende de hele dag?’ Gelukkig hebben we sinds kerst een wifi versterker boven in de hal hangen dus is het bereik op de slaapkamers goed, opluchting alom. Nu was het nog even afwachten of alles snel genoeg zou blijven werken. En ook deze test lijkt de wifi te doorstaan. Mijn man de hele dag online, onze zoon kan inloggen volgens zijn gewone lesrooster. Onze dochter kan haar eigen planning maken en is twee uur per dag druk met school. Voor haar is het natuurlijk ook fijn dat insta en snapchat gewoon blijven werken als ze op de bank zit. En voor mij aan de vaste computer is er ook geen vuiltje aan de lucht.  Van een vriendin hoorde ik dat ze in shifts werken ;).

3. Lekker buiten spelen, maar mag dat wel?

Onze dochter heeft nogal wat energie en moet deze kwijt, van alleen maar op de bank zitten en huiswerk maken wordt zij niet vrolijk. Normaal fiets ze elke dag een half uur heen en een half uur terug naar school. Voetbal trainingen en wedstrijden zijn afgelast. Waar moet zij heen met haar energie? Gelukkig wil ze nog wel met mama en papa op pad. Dus onze dochter gaat bootcampen met mij en mountain biken met papa in het bos. Of we wandelen samen tussen de middag een stukje. Hiervoor moeten we tijd vrijmaken. Wat normaal pauze zou zijn op het werk is nu eet- en beweegtijd in deze corona crisis. Dus tussen de middag of aan het einde van de werkdag in actie! Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder toezicht buitenspelen lees je hier. Boven de 12 gelden de regels voor volwassenen.

4. Het huis wordt meer vies, help!!!

Al die mensen thuis maakt ook dat ons huis viezer wordt in een kortere tijd. Op zich hebben we natuurlijk dan ook meer mensen om het schoon te krijgen. Maar ja dit is natuurlijk niet iets wat men met plezier gaat doen in deze situatie. Ik maak in drukke tijden een lijst waarop alle taken per week of per dag staan vermeld. De kinderen, mijn man en ik zelf natuurlijk ook, vullen onze namen in en houden ons aan het schema. Ik laat regelmatig mijn waardering blijken en mocht er iets niet gelukt zijn dan kijken we hoe het wel gaat lukken. Soms gaat het wel een beetje anders dan ik zou willen, maar dit zie ik even door de vingers. Mijn irritatiepuntje is dan bijv. dat de opgevouwen handdoeken met de verkeerde (open) kant naar voren in de kast liggen. Lekker belangrijk…

Download poetsschema

5. Rollen veranderen

Ik heb het gevoel dat vooral mijn rol veranderd, namelijk in een faciliterende. Ik zorg dat mijn man door kan werken, het huishouden wordt georganiseerd, het huiswerk wordt gemaakt, er beweging is tussendoor, hulp wordt geboden waar nodig, eten en drinken wordt geserveerd, het brood wordt gehaald en dat er wordt nagedacht over het avondeten. Mijn eigen werk doe ik er tussendoor. Nu zijn onze kinderen al pubers en kunnen ze dus met weinig instructie veel zelfstandig. Dat is super fijn. Toch geef ik mezelf hiervoor af en toe een schouderklopje tijdens deze corona crisis. Want iedereen doet zijn ding. Ik hoef al deze rollen niet te vervullen, maar als het me lukt en ik voel me er prettig bij dan doe ik het graag. Regelmatig wordt er ook iets voor mij gedaan.

6. Mijn eigen werk met kinderen om me heen – hoe overleef ik thuis?

Om echt door te kunnen werken moet ik heel flexibel kunnen zijn en over organisatietalent beschikken. Want zodra ik er ben kunnen ze een beroep op mij doen. Nu wil ik er meestal wel zijn, maar af en toe ook niet. Ik maak duidelijk kenbaar wat mijn agenda is en vertel welke afspraken er dan gelden en welke alternatieven ze hebben. Ze kunnen op het moment dat ze mijn hulp toch nodig hebben en ik deze niet kan geven: een vraag op een briefje schrijven of even voor een beeldscherm kiezen. Ik gebruik soms dus de weg van de minste weerstand in deze situatie. Mocht het er overdag echt niet van gekomen zijn om mijn dagtaak af te krijgen dan is doorwerken in de avond een optie voor mij. De vraag die ik mezelf dan wel mag stellen is: was het haalbaar wat ik voor vandaag had ingepland? Dit nieuwe leven tijdens deze corona crisis vraagt ook om mildheid, ben mild voor jezelf en oordeel positief, je doet je best!

7. De verjaardag vieren van een jarige

Hoe vieren we nu een verjaardag in deze tijd. Wel of niet?! Meningen zijn hierover verdeeld. Ook over het feit dat afspreken met vriendinnen niet meer zou kunnen. Dit doet onze dochter wel, soms gaat ze buiten een balletje trappen met een paar ‘gezonde’ meiden. Dit is niet verboden, maar is het verstandig? Op een verjaardagsvisite houd je ook echt geen 1,5 meter afstand van elkaar…maar om nu helemaal niks te doen…heel lastig. We denken er nog even over na en zijn op zoek naar alternatieven. Ik denk dat we een pot gaan maken waarin ieder een aantal activiteiten gaat stoppen die leuk zijn, zoals bij een pot vol activiteiten. Zo komen we de dag wel door. Felicitaties op wat voor een creatieve manier zijn welkom in deze situatie!

8. Kinderen aan het school werk krijgen

Nu zitten onze kinderen al op het VO maar zeker ook als je kinderen op het basisonderwijs zitten zijn ze gebaat bij wat hulp. Ik help ze bij het aanbrengen van structuur. Wat ik minimaal doe is vragen in de ochtend wat er deze dag van ze wordt verwacht? Onze kinderen vertellen mij wat volgens hen moet gebeuren. Hierna vraag ik ze wat en wanneer het gaat gebeuren en of ze mijn hulp nodig hebben? Onze zoon volgt zijn lessen volgens Magister, elk lesuur vindt op dezelfde tijd plaats als normaal dit werkt perfect voor hem. Bij onze dochter is het anders, zij levert het huiswerk in zoals dit in Magister staat. Bij onze dochter werkt dit juist goed want zij kan niet tegen tijdsdruk en werkt maximaal een half uur achter elkaar. Voor beide werkt er dus iets anders, super fijn dat het zo kan.

9. We gaan weer spelletjes spelen

Ook dat is wel weer leuk. Naast het (school)werk en de tijd die we besteden met onze smart phones is er ook meer tijd voor elkaar. Sinds het begin van de corona crisis staan er ineens weer spelletjes beneden in de kamer. Galgje, Stratego en Onder-uit zijn weer uit de kast gehaald. Ook heb ik me al door verschillend kaarttrucjes heen mogen werken. Ik zie twister foto’s voorbij komen en regelmatig doen we rek-, strek- en spieroefeningen voor de tv. Ik geniet hier wel van en ook van alle andere leuke ideeën die er te vinden zijn. Loes wil graag iets bijzonders maken van de lunch, gisteren waren het zelfgerolde croissantjes en vandaag heeft ze eieren voor ons gebakken. Ook in de tuin werken, de ramen wassen, foto’s inplakken en andere klusjes krijgen nu aandacht in ons huis.

10. Rust zelf uit!

Omdat eigenlijk de hele dag vol zit mag je er best voor zorgen dat je ook aan je eigen ontspanning toekomt. Bouw lucht in je dagplanning, leg niet te veel druk op je kinderen en ook niet op jezelf. In de ochtend na het schooloverleg met mijn kinderen, plan ik mijn eigen werkzaamheden in. Ik maak mezelf niet te druk en ik deel mijn eventuele zorgen.  Dus als iets niet gaat zoals ik het gepland had dan doe ik het anders, anders is niet slechter! Wat ik zelf fysiek doe is tussen de middag een wandeling maken, samen de takenlijst voor het huishouden opstellen, mijn werk goed plannen waardoor ik zorg ervoor dat ik er kan zijn voor hulp. Ook maak ik tijd voor sporten, het lezen van een krant, het maken van een puzzel, het luisteren naar een boek en lekker liggen in bad of in de zon.

Maak er iets moois van deze periode en zorg ervoor dat je er samen goed uitkomt. Heb jij nog tips voor anderen om het thuis zo fijn mogelijk te maken. Dan mag je ze achter laten in de reacties! Bedankt.

 

Hoe overleef ik thuis tijdens corona? 10 herkenbare situaties