Lente in de kleuterklas

Het is lente! Hier vind je lesideeën voor de lente in je klas. Lente in de kleuterklas. 

Het is duidelijk, het is lente! Ik schrijf dit stukje terwijl het 20 graden is en het hard regent buiten. Hier heb ik wat tips om de lente in je klas te brengen.


Eieren in de klas
Bij de Action vond ik een kip en een ei op stro in een hokje. Ook vond ik daar van die kleine gele kuikentjes die je kunt neerzetten. De Action heeft vaak leuke goedkope spullen van het seizoen.

Uit het thema ‘Wat loopt en vliegt daar’ haalde ik een idee over eieren tellen. Dit idee heb ik iets uitgebreid. De kip legt elke dag eieren. Samen met de klas kijk je hoeveel eieren er zijn gelegd. Het aantal eieren dat de kip heeft gelegd, hang je bij de juiste dag. Aan het einde van de week kijk je met de klas hoeveel eieren er in totaal zijn gelegd. Op welke dag zijn de meeste eieren gelegd? En op welke dag de minste? Je kunt een gesprek voeren met de kinderen waardoor dat zou komen. Heb het met ze over voeding, drinken etc.

Tips

  • Gebruik de eieren die je zelf eet. Als je gekookte eieren eet, kun je het topje eruit snijden en de eieren oplepelen. De eierschalen blijven lang goed en kun je goed in het doosje van de kip leggen.
  • De kinderen kunnen ook de kuikentjes tellen. De kuikentjes zijn goed in de eierschalen te plaatsen. Hang ook het aantal kuikentjes op bij de juiste dag.

Bomen in de klas
In de lente groeit en bloeit er van alles. Ik heb het geluk dat in mijn tuin een grote kastanjeboom staat. Zodoende groeiden hier en daar kleine kastanjeboompjes. Ik heb ze mee naar de klas genomen. De kinderen waren onder de indruk van de wortels die uit de kastanje groeiden. Ik heb een gesprek met gehouden over hoe die kastanjes bloeien. Waar komen ze vandaag? En waar groeien ze? Hoe zien de kastanjes eruit en hoe is het plantje opgebouwd? Hoe worden de boompjes uiteindelijk?

Ik vertelde dat ik ze graag zou willen laten groeien in de klas. We hielden een gesprek over hoe ze konden groeien in een potje in de klas. In de grond of in het water? De kinderen dachten dat ze toch het beste in zand konden groeien, aangezien ze dat buiten ook doen. Wel moest ik wat water erbij doen, dat hebben ze nodig om te groeien. Ik vond het zelf leuk om er een experiment van te maken. Wordt vervolgd dus…

Tips 

  • Zoek in het bos naar kleine boompjes die je in de klas kunt zetten. Misschien vind je wel een kleine beukenboompje of een eikenboom.
  • Ontleed een kastanje of eikel met wortel en laat de kinderen het natekenen.
  • Heb een gesprek over hoe je planten binnen en planten buiten moet verzorgen.
  • Plant samen met de kinderen de boompjes in de buurt van de school en verzorg ze regelmatig.

 

Lesideeën voor thema lente in de kleuterklas