Fijne motoriek lente

Fijne motoriek lente

Fijne motoriek verwijst naar de beheersing van kleine spiergroepen in handen en vingers. Dit is nodig voor taken als schrijven, knippen, knutselen en zelfs eenvoudige dagelijkse taken zoals knopen vastmaken. Heel belangrijk om deze vaardigheden bij kleuters te ontwikkelen, zodat ze er hun hele schoolcarrière baat bij hebben. Hier vind je allerlei oefenen voor de fijne motoriek in thema lente.

Waarom oefenen met de fijne motoriek

Voorbereiden op het schrijven

Fijne motoriek legt het fundament voor het kunnen schrijven. Kleuters die deze vaardigheden goed beheersen, hebben een vliegende start wanneer ze beginnen te leren schrijven en tekenen in groep 3

Bekijk ook kleuren op code lente

Zelfredzaamheid

Ik vind het altijd een hele klus, alle veters strikken en jassen dichtritsen. Toen ik kleuterleerkracht was, leerde ik dit de kinderen zo snel mogelijk aan, of liet ik kinderen uit de klas helpen. 

Activiteiten 

Zaaien 

Je kunt samen zaaien in de zandtafel. Een erg leuke activiteit waarbij je de kinderen ook verantwoordelijk kan maken voor het verzorgen van de plantjes. Als je de kinderen zaadje voor zaadje laat zaaien, werk je ook aan de pincetgreep. Het past goed bij thema de tuin of tuincentrum

Knippen en plakken

Knippen en plakken is altijd goed om de motoriek te trainen. Zorg bij jonge kinderen voor afbeeldingen met rechte lijnen, zoals bij de lente werkjes. Wat oudere kinderen kunnen de lente afbeeldingen knippen en opplakken, zoals de download hieronder. 

Werkblad knippen lente

Download

knippen lente zwart-wit

Download

Kleien

De kinderen vinden het vaak ook fijn om te kleien. Bekijk bijvoorbeeld het recept voor lente klei waarbij de kinderen ook de eitjes zelf kunnen kleien. Hieronder vind je een download met kleikaarten. 

Kleikaarten lente

download

Maak de tekening af 

lente maak de tekening af

download

Ontbijt of brunch

Laat de kinderen helpen met een paasbrunch of ontbijt maken. Je kunt ze laten helpen met de tafel dekken, maar ook servetten laten vouwen, uitnodigingen laten maken, etc.