Thema de tuin, tuincentrum, alles groeit

Thema de tuin, tuincentrum, alles groeit

Onze dochter kwam thuis met de naam van het thema in haar kleuterklas: “De Welkoop”, een winkel in onze plaats. Het bleek het thema Alles groeit te zijn, ook wel thema de tuin of tuincentrum. Ik moest erg lachen (zonder dat ze het zag), maar bedacht ook gelijk van alles om te doen in dit thema, aansluitend bij de kerndoelen.

Thema de tuin

In de lente begint alles te groeien en te bloeien, een magische wereld voor kleuters. In de tuin kunnen ze de verschillende elementen van de natuur zien, voelen, ruiken en zelfs proeven, het maakt hen bewust van hun omgeving. Dit sluit aan bij kerndoel 40: de leerlingen leren in de eigen omgeving planten en dieren onderscheiden, benoemen en leren hoe ze functioneren in de leefomgeving. Bekijk dit kerndoel hier.

De kerndoelen thema tuincentrum

Kerndoel 40 is een van de belangrijkste kerndoelen, maar je werkt ook aan kerndoel 43: het weer, kerndoel 44: relaties leggen bij producten uit hun eigen omgeving, kerndoel 47: het begrip grond. En natuurlijk kerndoel 39: met zorg om leren gaan met het milieu. 

Ik maakte gebruik van de kerndoelen wereldoriëntatie zoals beschreven in het boek Begrijpend lezen in een doorlopende lijn van Marita Eskens, bekijk het hier

Thema alles groeit

Kleuters hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen. Onze dochter loopt maar wat graag rond met kijkdoosjes om diertjes in te stoppen. Maar ook bollen planten en zaaien vindt ze fantastisch. Kinderen leren het groeiproces van planten, zien verschillende soorten zaden en planten, ze leren over het tuincentrum en ook daar te verkopen en kopen. Ze zien verschillende soorten tuingereedschap en leren daarmee omgaan. Het veranderen van de natuur in de seizoen speelt ook een rol. Ze zien hoe de tuin tot leven komt na de lange wintermaanden, met knoppen die uitkomen, bloemen die bloeien en dieren die terugkeren van hun winterslaap. Dit helpt hen om het concept van tijd en verandering te begrijpen. 

Activiteiten

Zaaien en groeien

Kerndoel 39 – Natuur en techniek

Laat de kleuters kennismaken met het concept van zaaien en groeien door samen een moestuin te maken. Geef elk kind een eigen potje, wat potgrond en zaden van bijvoorbeeld zonnebloemen, radijsjes of tuinkers. Laat ze zelf het zaadje in de grond stoppen en vertel hen hoe ze ervoor moeten zorgen: water geven, zonlicht en geduld hebben. Je kunt ook een tuintje in de klas maken door te zaaien in de zandtafel. Misschien heb je nog wel wat moestuintjes van de AH die je kunt gebruiken?  Bekijk ook het werkboekje met verschillende cycli, ook van de zaadjes en bollen. Of de werkbladen met de groei van planten in de juiste volgorde zetten. 

Insectenjacht

Kerndoel 40 – Natuur en techniek

Ga op zoek naar insecten in de buurt. Geef ze kleine loepjes, zoals deze waar ze ook insecten in kunnen stoppen.  Moedig ze aan om verschillende soorten insecten te zoeken, zoals lieveheersbeestjes, vlinders en mieren of andere kriebelbeestjes. Bespreek met hen de verschillende kenmerken van de insecten die ze vinden en hoe ze een belangrijke rol spelen in de tuin. 

Bloemen sorteren

Kerndoel 42 – Natuur en techniek

Verzamel samen met de kleuters een assortiment bloemen uit de tuin. Of vraag plastic bloemen aan ouders, wellicht hebben ze wat in huis. Zorg voor een verscheidenheid aan kleuren, vormen en groottes. Leg de bloemen vervolgens op een tafel en moedig de kleuters aan om ze te sorteren op basis van verschillende kenmerken, zoals kleur, aantal bloemblaadjes of grootte. Dit bevordert hun sorteer- en classificatievaardigheden, maar ook het tellen. 

Knutselen met natuurlijke materialen

Kerndoel 44 – Natuur en techniek

Laat de kleuters creatief aan de slag gaan met natuurlijke materialen uit de tuin. Denk aan bladeren, takjes, bloemen en stenen. Geef ze de vrijheid om hun eigen kunstwerken te maken, zoals bloemenkransen, schilderijen met bladafdrukken of zelfs kleine sculpturen. 

Andere activiteiten

  • De school waar ik werkte maakte elk seizoen een wandeling door de natuur. Het is mooi om dezelfde wandeling te maken, zodat de kleuters de verschillen van de seizoenen ook zien. Je kunt ook de speurtocht om het huis meenemen. 
  • Zorg voor wat planten in de klas waarbij de kinderen ook de verantwoordelijkheid krijgen ervoor te zorgen. 
  • Maak samen een insectenhotel voor op het plein en zaai wilde bloemen, leuk voor in de zomer en geweldig voor alle beestjes die we nodig hebben. 
  • Laat kleuters kennismaken met verschillende kruiden door ze te laten ruiken en proeven. Plant enkele kruiden zoals munt, basilicum en peterselie en laat ze ervaren hoe ze smaken. Tuinkers zaaien en dat later samen eten is altijd een succes. 
  • Oogst groenten uit de tuin of koop het samen in de winkel en laat kleuters helpen bij het maken van groentesoep. Dit leert hen over gezonde voeding en waar voedsel vandaan komt.
  • Geef kleuters papier en potloden en laat ze tekenen wat ze in de tuin zien, doe dit dan ook buiten.

 

Bingo/speurtocht thema tuin

Speurtocht thema tuin

download

Doe een speurtocht of bingo in de klas en/of buiten. Ga samen op zoek naar alle onderdelen: 

  • narcis
  • worm
  • wolk
  • vogel
  • raam
  • plantjes die net uit de grond komen
  • zaadjes
  • schep
  • gras
  • zon
  • bol met een plantje eraan
  • nest
  • regenwolk
  • gieter
  • tuin
  • tulp 

Cyclus van bloemen

Met de verschillende cycli van bloemen kun je alle kanten op in het thema tuincentrum. Je kunt de onderdelen gebruiken om te verkopen in het tuincentrum in de klas. Je kunt de kinderen de cycli op goede volgorde laten leggen. En je kunt ze er veel kennis bij meegeven over planten en bloemen. 

Viool en krokus

Cyclus viooltje en krokus

Download

Sneeuwklokje en tulp

Cyclus sneeuwklokje en tulp

download 

Cyclus bloemen praatplaten

Cyclus bloemen praatplaat

Download

Het bestand met de cyclus van de grote tulp zit in het blog met lente werkjes

Er staan affiliate links in dit blog.