Voorbereiding op het Pieterpad

Voorbereiding op het Pieterpad

Inmiddels heb ik drie etappes van het Pieterpad gelopen, de eerste etappe naar Winsum, de tweede etappe naar Groningen en de derde etappe naar Zuidlaren. Ik ben zeker van plan om meer etappes te lopen, want ik vind het heerlijk! Daarom heb ik dan ook een goede voorbereiding op het Pieterpad gehad.

Ik heb gemerkt dat ik het heerlijk vind om te wandelen. Het maakt mijn hoofd iets leger en ik geniet van de natuur om me heen. Het helpt me zeker in mijn proces rond overprikkeling, ik moet gewoon af en toe alleen zijn om op te laten. Dat doe ik het liefste in de sauna of door te wandelen in de natuur. Het Pieterpad stond al een tijdje op mijn bucketlist. Toen ik voor de voorjaarsvakantie een leuk vakantiehuisje bij Landal Suyderoogh vond, bekijk het hier, vond ik dat het er maar eens van moest komen! We waren tenslotte vlakbij Pieterburen, dus klaar voor de start. Maar dan moest ik wel nog wat voorbereidingen treffen, zoals kleding kopen. 

Voorbereiding Pieterpad

Trainen

Het Pieterpad is geen wandelingetje in het park, dus het is belangrijk om je lichaam te trainen. Ik heb al een aardige basisconditie vanwege alle groepslessen die ik doe in de sportschool. Ook doe ik al een aantal jaar aan krachttraining, waardoor ik aardig wat spiermassa heb opgebouwd in mijn benen. Maar als je niet zoveel sport, is het handig om de lange afstanden eerste te trainen. Begin bijvoorbeeld met 5 km, ga dan naar 10, 15 en tenslotte 20 km. Er staat een fijn schema op wandel.nl. Ik merkte bij de eerste etappes dat ik het ook zwaar had en elke 5 km even wilde rusten. Maar ik hield het wel vol door de basisconditie. Vanaf nu kan het alleen maar makkelijker gaan. 

Voorbereiding op het Pieterpad
Eerste etappe met lage wandelschoenen, hardsell jas, Thule AllTrail en wandellegging. 

Kleding lange afstandswandeling

Schoenen

Investeer in een paar stevige en goed ingelopen wandelschoenen die je voeten ondersteunen en beschermen tijdens de wat langere tochten. En loop ze goed in! Ik heb veel wandelverhalen gelezen, zoals de prachtige boeken van Raynor Winn en alles staat of valt met goede schoenen. Maar welke dat voor jou zijn, kan ik niet beoordelen. Ik begon met lage wandelschoenen die ik al goed ingelopen had. Helaas bleek ik na de lange tocht naar Groningen toch veel last te hebben van mijn rechterenkel met artrose. Dus ging ik naar de winkel Zwerfkei, bekijk het hier, om me goed te adviseren en kocht ik bergschoenen met meer ondersteuning bij mijn enkel. Ik weet dus nog niet hoe een lange wandeling daarmee is, ik ben nu nog bezig met ze in te lopen. Het loopt heel anders, toch wel wat zwaarder, dus ik ben benieuwd. Sowieso is het niet makkelijk met mijn maat 35, ik heb weinig keuze. Ik raad aan om naar een goede wandelwinkel te gaan om schoenen uit te proberen en je te laten adviseren door de deskundigen daar. 

Verschillende lagen kleding

Ik heb veel online gelezen over welke kleding je het beste kan dragen en kwam uit bij het lagen systeem, bekijk het hier. 

Ik koos voor de bovenlaag voor:

  1. Een merinowollen shirt. Dit is zowel te dragen bij koud als bij warm weer, het ademt, zelfreinigend en stinkt niet als je zweet. Ik ben fan van het merk Dilling, bekijk het hier, en heb hier al aardig wat shirtjes van gekocht, zowel met lange, als korte mouwen. 
  2. Een merinowollen trui. Ik probeer te letten op duurzame kleding en koop het liefst zo weinig mogelijk. Ik heb nu bijvoorbeeld een vest van het merk Pure Wool, bekijk het hier. Dit werkt perfect als tweede, warme laag, ook dit is ademend. 
  3. Hardshell jas. Een van de belangrijkste voordelen van een hardshell jas is dat deze lichtgewicht en ademend is. Dit maakt het ideaal voor lange wandelingen waarbij je je vrij wilt kunnen bewegen zonder belemmerd te worden door zware en oncomfortabele kleding. Ik koos een duurzaam exemplaar, maar niet te duur, omdat ik net start met wandelen. Ik koos de Jack Wolfskin Stormy point die online wel veel mooie reviews kreeg en bestelde deze, bekijk het hier. Alleen maat S was nog over, maar achteraf gezien had ik met zo’n dik vest wel een M kunnen kopen. Maar ach, nu heb ik er ook met wat warmer weer er nog veel aan. 

De laag bij mijn benen:

Ook hier had ik veel online over gelezen. Je hebt de keuze tussen een wandelbroek, vaak af te ritsen, of een wandellegging. Ik loop het liefst de hele dag in sportleggings (alleen in de winter een beetje koud), dus een wandellegging leek me ideaal. Ik koos de Fjällräven Broek FR Abisko Tights, die nu ook niet meer te koop was, ik had een van de laatste exemplaren. Bekijk hier andere broeken van dit merk. Wederom een duurzaam merk en in de aanbieding niet al te duur. Het leek me genoeg, maar al snel ontdekte ik op de dijk tijdens de proloog van het Pieterpad dat het voor de winter nog veel te koud was. Al ben ik wel een koukleum en liep ik ook in de regen. Al snel deed ik een thermolegging van merinoswol er onder aan, ook van Dilling. Later deed ik ook nog een sportlegging aan, met drie lagen had ik het eindelijk warm. De dag erna, bij de tweede etappe, was het weer iets gunstiger en had ik genoeg aan de merinowollen broek en de wandellegging. 

De tas voor de lange afstandswandeling

Thule AllTrail

Small-Thule_AllTrail_Sykline_2024

Van Thule kreeg ik twee wandelrugzakken. De Thule AllTrail-rugzak combineert de meest gewaardeerde prestatie kenmerken van wandel- en hydratatierugzakken met frisse, verfijnde ontwerpen en kleuren. Zowel geschikt voor in de stad als tijdens het wandelen. Ik kreeg de Thule AllTrail X van 35 liter en de Thule AllTrail 25 liter. 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Juf Maike Douglas (@jufmaike)

Wandelgids en de routes

Ik heb de boekjes van het Pieterpad gekocht, bekijk ze hier. Onderweg had ik ze niet nodig, maar ik vond het wel leuk om de route ervoor of erna te lezen. Er stond ook veel informatie over de omgeving van de etappe in, dat vond ik vooral ook leuk om te lezen. Onderweg wordt het Pieterpad heel goed aangegeven. Maar soms miste ik een sticker of schildering, dan was het net achter een bord verstopt of waren de stickers ergens afgetrokken. Op die momenten had ik veel aan de GPX van de website van het Pieterpad zelf, bekijk het hier. Je kan op de site zelf je locatie aanzetten, maar ik vond het fijner om de GPX in de Topo GPS app te zetten, dan zat ik altijd goed. Mede hierom ben ik niet van de route afgeweken en niet verdwaald, een hele prestatie voor mij :P. 

Pieterpad deel 1

Zorg voor voldoende eten en drinken

En last but not least: neem voldoende drinken en eten mee voor onderweg. Je denkt, het is Nederland, dus overal is wel een supermarkt. Tja, dat was in de provincie Groningen dus niet zo. Je liep hele stukken tussen de akkers, maar ook niet elk dorpje had een supermarkt. Dus prop die rugzak maar vol (met niet te zwaar eten dan). Bij wandelwinkels kun je ook vacuümverpakt voedsel kopen. Ik ben verslingerd aan de koekjes, lekker, voedzaam en makkelijk te eten onderweg. 

Heel veel succes en vooral plezier met lopen! 

Er staan affiliate links in dit blog.