Thuisonderwijs lesmateriaal

Lesmateriaal voor thuis

Je kind is thuis aan het werk voor school. Waarschijnlijk heeft je kind allerlei taken vanuit school gekregen, maar ben je op zoek naar meer lesmateriaal voor thuis om je kind te stimuleren. Dit zijn mijn favorieten voor spelenderwijs leren.

Lesmateriaal voor thuis

Ik geef les aan kleuters én heb een kleuter thuis die ook wat uitdaging kan gebruiken, daarom heb ik thuis veel materiaal dat ik kan inzetten. Ik heb ook nog zeker wat extra besteld voor deze bijzondere weken. Ook onze kleuter kreeg taken voor school, maar ik merkte dat hij nog wel wat extra uitdaging kan gebruiken en dat het fijn voor hem is om echt even een tijdje aan het werk te zijn volgens de dagplanning. Het geeft structuur aan zijn dag, hij leert en wordt ook even vermaakt.

Thuisonderwijs lesmateriaal voor taal

(Voor)lezen

Lezen, lezen, lezen, het blijft het belangrijkste wat mij betreft. Laat zelf zien dat je leest, ik heb een rustmoment in de dagplanning staan waarop we allemaal even uitrusten. In die tijd lees ik een boek, zodat ik laat zien dat lezen ontspanning is. Tijdens de eetmomenten lees ik voor. Dat kun je uiteraard ook op een ander moment doen.

In veel (prenten)boeken leer je ook andere schoolse vaardigheden, zoals de sociaal-emotionele ontwikkeling en rekenen. Zo heb ik verschillende boeken op een rij gezet in het blog rekenen in prentenboeken.

Je kunt in deze moeilijke tijd je lokale boekhandel steunen, op de site van Jozua Douglas staat een handige winkelzoeker voor een boekhandel bij jou in de buurt.

Letters en woorden

Als je kind de letters leert en woorden wil maken, zijn er ook mooie materialen te vinden waarbij je kind spelenderwijs kan oefenen met de voorbereiding op het leren lezen.

Magnetische letterdoos

Rompompom magnetische letterdoos

De magnetische letterdoos is een van mijn favorieten die ik in de klas ook graag gebruik. Ik schreef er meer over in het blog over de spellenpakketten. De doos bestaat uit 77 magnetische letterblokjes en 16 werkbladen, die variëren in niveau. Door de magneten blijft alles goed bij elkaar en de kleuter oefent met de letters en zet een eerste stap in het vormen van woorden.

Bekijk de letterdoos hier
Groep 3

Voor groep 3 is er ook een speciale versie. Ietsje duurder, ik heb het idee dat ze bijna uitverkocht zijn. Net zoals de magnetische rekendoos die ik blijkbaar nog net op tijd bestelde. Hier zitten meer letters in en tweetekenklanken, zodat kinderen ook langere woorden en zinnen kunnen maken.

Magnetische letterdoos groep 3

 

Bekijk de letterdoos hier
Eerste woordjes

Spelletjes vind ik altijd fijn om te spelen. Met dit materiaal maken kinderen de puzzel en leren zo het onderstaande woord kennen. Ik heb het nooit gespeeld, maar het ziet er aantrekkelijk uit, is niet duur en ik vind het fijn dat er kleine letters onder staan.

Eerste woordjes

Bekijk het spel hier

Spelling

Ik blijf een beetje bij de magnetische dozen, maar die vind ik ook zo fijn als thuisonderwijs lesmateriaal! Het neemt weinig ruimte in de kast, de letters blijven er goed in en kinderen vinden het fijn om mee te werken. Deze magnetische spellingsdoos heeft ook nog eens als thema De Gorgels wat razendpopulair is en heeft veel verschillende taalspelletjes.

Magnetische spellingsdoos

 

Bekijk het spel hier

Rekenen

Voor kleuters schreef ik een uitgebreid blog over rekenspelletjes. Maar soms is het fijner voor je kind om alleen te werken. Dan kan ik de SmartGames erg aanraden waarbij vaak logisch inzicht nodig is. Je kunt vaak rekenen door te meten en soms ook te tellen. De oefeningen die de kinderen moeten oplossen lopen op in moeilijkheidsgraad.

Logisch denken en meten

Down the rabbit hole

Dit spel is populair, zelfs ik vind het leuk om te spelen ;). Meneer Vos, Meneer Das en de Familie Konijn zijn allemaal op zoek naar een nieuwe woonplek. Maar ze moeten opletten om niet op de verkeerde plaats te graven. Zorg ervoor dat elk dier een hol heeft met een eigen uitgang.

Bekijk het spel hier

Sommen maken

getalleneiland

tiptoi® vind ik ook mooi materiaal. Kinderen uit mijn klas zijn dol op die pen om mee te leren. Dit spel ziet er heel aantrekkelijk uit! De kinderen lossen rekenopgaven op en verdienen daar mooie schatten mee. Door minispellen oefenen ze bovendien spelenderwijs het hoofdrekenen en eenvoudige sommen.

Bekijk het hier

Wist je dat je ook kunt sorteren op leeftijd en op leerthema? Bekijk hier alle educatieve spellen.

Creatief

Creatief bezig zijn is altijd een fijne bezigheid en goed voor de motoriek. Door te vouwen leren de kinderen ook rekenen.

Loop een Hema bij jou in de buurt in en koop allerlei knutselmateriaal. Daar kan je kind uren zoet mee zijn.

Knutselemmer

Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld dol op de knutselemmer met 105 glitterpompoms, 30 glitterchenille, 20 glitter foamstickers, 1 zakje lovertjes, 4 tubes glitterlijm. Voor een paar euro hebben ze voor een aantal dagen aan heerlijke knutselspullen.

Bekijk het hier

Letterstempels

De stempels zijn hier ook in trek, zoals bijvoorbeeld deze letterstempels. Deze zijn in hoofdletter, dus soms een beetje lastig, maar ook wel mooi om alvast de letterbeelden te oefenen.

Bekijk het hier

Downloads

Natuurlijk is er ook veel te downloaden. Ik heb een overzicht gemaakt van mijn favorieten op thuisonderwijs Corona.

Er staan affiliate links in dit blog. 

 

Thuisonderwijs lesmateriaal; Spelend leren met magneetdozen, rekenspellen en knutselen