Wandeling Hulpboswachter bij de Sallandse Heuvelrug

Wandeling Hulpboswachter bij de Sallandse Heuvelrug

De wandeling ‘Hulpboswachter’ is volgens gastblogger Yvonne van Kids in de bergen een aanrader als je bij de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal bent. Met een echte boswachterbodywarmer en rugtas vol boswachtersspullen, is je kind voor een paar uurtje een echte boswachter. In dit blog vertelt ze er meer over. 

Wandeling ‘Hulpboswachter’ bij het bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug

In het weekend komen wij graag bij de Holterberg. De Holterberg is onderdeel van de Sallandse Heuvelrug en is een heuvelachtig gebied tussen Holten en Nijverdal. Vanuit Deventer bezoeken we vaak de kant van Holten, maar vandaag rijden we de prachtige ‘toeristenweg’ vanaf het Natuurmuseum in Holten naar Nijverdal.

Aan de kant van Nijverdal ligt het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Hier is van alles te doen; er is een sterrenwacht, een leuk restaurant met mooie natuurspeeltuin en het is het startpunt van allerlei activiteiten zoals:

  • Een kabouterpad
  • Een bossafari
  • Een dierenvriendjespad
  • Hulpboswachter

Hulpboswachter bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Onze zoon D. van bijna 8 jaar is een echte natuurliefhebber en kiest voor de hulpboswachter activiteit. Een wandeling van een paar kilometer waar je op spelenderwijs van alles leert over de natuur, met opdrachten, zoekplaten en veel meer.

Bij de kassa van het bezoekerscentrum betalen we €5,- voor de wandeling. Hiervoor krijgt D. een echte boswachtersbodywarmer en een rugtas vol met benodigdheden die een boswachter nodig heeft te leen.

Denk bijvoorbeeld aan een kaart, een verrekijker, een kompas, een insectenbeker voor het vangen van kleine beestjes en een zak voor het verzamelen van zwerfafval. In de rugzak zitten daarnaast nog diverse zoekkaarten van paddenstoelen, bomen en planten, bodemdiertjes en andere insecten. Ook zit er in de rugzak een opdrachtenboekje en notitieboekje met een potlood.

Met de kompas op stap of zelf een route lopen

Voordat we starten doet D. de meest noodzakelijke items in zijn bodywarmer, zoals de verrekijker en het kompas. Naast de kompas hebben we ook een kaart meegekregen. De eerste opdracht geeft uitleg hoe D. met behulp van de kompas en kaart de juiste route kan vinden. We lopen eerst richting de Dassenburgt waar ook de kabouterwandeling start.

De route vinden met het kompas is best nog een beetje lastig, maar we kunnen gelukkig ook gewoon de gele (kinder)route wandelen. Dit is een route van circa 2 kilometer en bewegwijzerd. D. vindt het prima, want die is al bezig met de eerste opdracht. Zittend op een boomstam leest hij de opdracht voor: ‘Wat zijn de taken van de boswachter eigenlijk?’. D. denkt even na, ‘Vooral de natuur beschermen en andere mensen vertellen wat is iets.’ D. schrijft het op in zijn notitieboekje.

Opdrachtenboekje en zoekplaten

In de rugzak zit een opdrachtenboekje met zes lessen en bijbehorende opdrachten. Als je de wandeling met de kompas loopt, staat op de kaart aangegeven wanneer je welke opdracht moet doen. Wij gebruiken niet echt de kompas maar volgen de gele paaltjes. We kiezen zelf wanneer we welke opdracht doen.

Elke les is op een leuke en makkelijke manier beschreven. De eerste les gaat over wat de boswachter allemaal moet doen. Een tweede opdracht gaat over bodemdiertjes herkennen. Hiervoor moeten we de zoekplaat herkennen. Een volgende opdracht gaat over het verschil tussen dennenbomen en loofbomen.

Ook leert D. (en wij) dat je via jaarringen kan tellen hoe oud een boom is en welk blad van welke boom is. Verderop gaan we nog sporen zoeken en gebruikt D. wederom een zoekkaart om te achterhalen van welk hier het spoor is. Het zijn allemaal leuke opdrachten waarbij de kinderen echt gestimuleerd worden om goed om zich heen te kijken en te leren van de natuur.

Wandeling Hulpboswachter bij de Sallandse Heuvelrug

Een muisje gevonden, een mestkever en spinnetjes

Het leukste vindt D. om met de insectenbeker kleine diertjes te vangen. ‘Kijk mama, als je de schors weghaalt komen er allemaal diertjes tevoorschijn. Kijk dit is volgens mij een kevertje’. wijzend op zijn zoekplaat. Als een echte hulpboswachter neemt D. zijn taak uiterst serieus en verteld mij en zijn zusje van alles over de natuur en de dieren.

Op de bodywarmer staat in grote letters ‘hulpboswachter’ en dat zien de andere wandelaars om ons heen ook. D. heeft veel aanspraak, want ja iedereen wil wel wat leren van deze hulpboswachter. D. glundert van trots als hij in zijn insectenbeker diverse spinnetjes en een kever kan laten zien.

‘Kijk daar!’ roept D. plots. Een beetje verscholen onder wat blaadjes, zien we een klein muisje liggen. Hij leeft niet meer maar is nog helemaal ‘gaaf’. Voorzichtig schuift D. het muisje in zijn insectenbeker. ‘Die ga ik laten zien aan de mevrouw!’.

Hulpboswachtersdiploma bij terugkomst

Na zo’n 1,5 uur wandelen we terug naar het bezoekerscentrum. Vol trots laat D. zijn muisje zien aan de medewerkers van Staatsbosbeheer. D. heeft het heel goed gedaan en het ‘Hulpboswachtersdiploma’ is dan ook meer dan verdiend. Het muisje wordt begraven en het spinnetje en de kever weer uitgezet in de natuur. De rugzak met alle benodigdheden leveren we weer in waarna we de borg weer terugkrijgen.

De hulpboswachterwandeling heeft hongerig gemaakt dus we eten nog een broodje in het gezellige restaurant. De zon breekt door, dus ook nog even spelen in de mooie natuurspeeltijd. Al met al een leuke en leerzame wandeling!

Hulpboswachterwandeling: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je met je kids ook de Hulpboswachterwandeling gaan doen? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

Leeftijd:

De hulpboswandeling is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7. Met jongere kinderen is het wel mogelijk, maar dan zou je als ouder de opdrachten moeten voorlezen. Wij deden de wandeling met D. van bijna 8 jaar oud. Hij kon zelfstandig de opdrachten lezen en uitvoeren en met de kompas overweg.

Onze dochter van 3 jaar wilde ook graag mee, dit ging opzich prima. Je kunt de route zo lang (of kort) maken als je zelf wilt. De opdrachten zijn ook overal uitvoerbaar. In het opdrachtenboekje staat meteen het goede antwoord.

Start- en eindpunt:

De wandeling start bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal. In het bezoekerscentrum kan je bij de receptie een bodywarmer en rugtas ophalen. Met een kaart en kompas kan je een route lopen, deze staat ook op de kaart aangegeven. De route is zo’n 2.5 kilometer en duurt in totaal zo’n 2 uur.

Wij hebben de gele route gevolgd, daardoor liepen we ook deels het kabouterpad en was dat voor onze jongste ook leuk. Je kunt dus zelf bepalen hoe lang je de route maakt. De opdrachten zijn niet locatiegebonden en kan je dus eigenlijk overal doen.

Kosten:

Het lenen van de rugzak kost 5 euro. Je betaalt daarnaast 10 euro borg die je na de wandeling terugkrijgt als alles weer compleet is. Aan het einde van de wandeling ontvang je ook een Hulpboswachtersdiploma. Let op, je kunt de wandeling alleen doen als het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug geopend is. Op de website van staatsbosbeheer kan je de openingstijden vinden.

Voorzieningen:

Bij het begin- en eindpunt van de wandeling zit Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Hier is ook een leuke winkel met o.a. boeken over de natuur. Verder zit er een leuk restaurant met groot buitenterras en leuke natuurspeeltuin. Ook zijn er toiletten te vinden.

Educatieve wandelingen in de bergen of een spannende huttentocht

Heb je ook echte kleine avonturiers? In de bergen zijn er ook steeds meer mooie thematische wandelingen bijvoorbeeld the Hiking Challenge in Saalbach Hinterglemm. of overweeg eens een gave huttentocht, ook een gaaf avontuur!

Link Hiking challenge: Kindvriendelijke wandelingen in Saalbach Hinterglemm: 10x de leukste op een rij! | Kids in de bergen

Link huttentocht: Huttentocht in het Virgental in Oostenrijk: een 3-daagse huttentocht met kinderen | Kids in de bergen

De dierenacademie is ook leuk om te bezoeken. 

Over Yvonne

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen.

Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.