Leren tellen: zo help je je kind

Leren tellen: zo help je je kind

Leren tellen is een belangrijke voorwaarde voor het leren rekenen in groep 3 en verder. Tijdens een gesprek met de leerkracht hoor je dat het tellen voor je kind nog lastig is. Waarom is het zo belangrijk? Met tips hoe je kunt oefenen met leren tellen en downloads om het tellen te oefenen. 

Leren tellen: wat moet het kind kunnen?

Aan het einde van groep 2 moet de kleuter de telrij tot en met ten minste 20 kunnen opzeggen. Het moet ook verder kunnen tellen vanaf een bepaald getal. Dus als jij 15 zegt, moet het kind verder kunnen tellen. Bij terugtellen is dat vanaf 10. Bijvoorbeeld terugtellen vanaf 9. Dit geldt dus alleen voor het kunnen opzeggen van de telrij.

Resultatief tellen, als je het erbij aanwijst dus, of als je het erbij neerlegt, moet tot en met 12 kunnen. Het kind moet het ook zelf kunnen laten zien met bijvoorbeeld vingers, streepjes of stippen.

Niet alleen het tellen is belangrijk, maar ook de rangtelwoorden tot en met 10, zoals eerste, tweede, derde.

En het kind moet kleine hoeveelheden tot en met 6 zelfs meteen kunnen zien. Bijvoorbeeld de stippen op een dobbelsteen.

Download ook de cijferkaarten

Waarom leren tellen?

In groep 3 gaat de telrij snel verder tot en met 100. Wel zo makkelijk als je de structuur van de getallen kent en al een beetje snapt dat getallen verder gaan vanaf de 10. Ze leren ook de getallen lezen tot en met 100. Sommetjes maken ze ongeveer tot en met 20. Handig als je de getallen al kent, dan kun je je volledig concentreren op de sommen zelf. Handig dus om ook de cijferherkenning te oefenen.

Tips om te leren tellen

Oefenen met tellen hoeft niet moeilijk te zijn en kan thuis spelenderwijs!

1. Versjes en liedjes

Leren tellen begint met het aanleren van versjes en liedjes. Er zijn online veel liedjes te vinden waarin getallen voorkomen. Bijvoorbeeld het telliedje van Hoelahoep. Of het lied van de Zevensprong. En iedereen kent wel Hoedje van papier. De kinderen krijgen door de telliedjes de structuur van de getallenlijn door. Zing dus vaak telliedjes met het kind. Ook zijn er versjes in boeken, bijvoorbeeld Rekenen op rijm van Annie MG Schmidt. Voor kerst schreef ik een aftelversje.

2. Leren tellen in prentenboek

Er zijn veel prentenboeken waarin rekenen en tellen centraal staat. Maar met alle prentenboeken kun je in principe het tellen oefenen. Tel samen de dieren in het boek, het eten, de activiteiten, etc.

3. Spelletjes

Mijn absolute tip om te oefenen met tellen is spelletjes doen! Denk maar aan een simpel ganzenbord: het aantal stappen tellen, de cijfers en de getalbeelden op de dobbelsteen komt hier allemaal aan bod. Op de site van SLO staan bestaande spellen met het doel van rekenen waarmee je kunt oefenen.

Ik maak ook regelmatig spelletjes voor de site, bijvoorbeeld in thema Pasen.

Ik maakte een bordspel om het leren tellen te oefenen. Zorg voor een dobbelsteen en pionnen.

Bordspel tellen

Bordspel tellen

Je kunt ook gebruik maken van de spellen in het thema winter.

4. Tellen in het dagelijks leven

Je kunt ook oefenen met tellen terwijl je bezig bent met de dagelijkse gang, dan hoef je er helemaal niks extra’s voor te doen! Tel de treden van de trap als je naar boven loopt, tel het aantal borden en bestek tijdens het tafel dekken. Tel het aantal kledingstukken dat je aan hebt, etc.

5. Tel in huis

Leg grote cijfers neer en laat het kind een bepaald aantal tellen. Bijvoorbeeld alleen Duploblokjes, knikkers of boeken. Laat het bij het juiste cijfer leggen.

Cijfers

Cijfers

Veel telplezier! 

Afbeelding van komisar/Shutterstock

Leren tellen: zo help je je kind