Relaxt de zomer in

Relaxt de zomer in

Die laatste schoolweken… Alles lijkt tegelijk te komen: feestjes, schoolreisjes, afscheid, rapporten, oudergesprekken, analyses, overdracht. Die piekbelasting is er altijd, maar lijkt dit jaar onder invloed van Corona nog wel erger geworden. Tips om hier goed mee om te gaan en relaxt de zomer in te kunnen.

Ik heb het meegemaakt in de laatste schoolweken. Dat ik aan het einde van het schooljaar zo moe was dat ik niet meer op mijn benen kon staan. Dat ik echt de musical van groep 8 moest laten gaan, omdat ik niks meer kon. En dat ik wist dat ik anders niet meer voor de klas kon staan de volgende dag om afscheid te nemen. Of dat ik in de laatste schoolweek uitviel, ziek. En dan was ik nog niet eens zwanger, want bij mijn eerste zat ik in het eerste trimester en werkte ik fulltime, dubbel pret. Nu als moeder is het ook topdrukte. Alle feestjes lijken ingehaald te moeten worden. Voorstellingen, schoolreisjes, afscheid, schoonmaken, ouders worden overal voor ingezet. Ik snap het, maar het is wel veel. Veel teveel.

De kinderen zijn al die drukte ook niet meer gewend! Ik ben geen introvert, maar ook geen extravert. Ik word al langzaam gek van al die prikkels, moet je nagaan als je wel een introvert kind bent. Het is to much. Dus kun je nog wat last minute dingen schrappen? Doen! Echt niet alles hoeft en al helemaal niet zo uitgebreid als je het hebt bedacht. Ouders teleurstellen vind ik sowieso oké om te doen. Je kunt het altijd uitleggen als het ten koste gaat van de onderwijskwaliteit. En kom op, al die feestjes doen dat. Klein afscheid, prima, maar dat is genoeg! En als moeder zeg ik: ik heb het ook veel te druk om maar overal bij te helpen, dus waarschijnlijk ontlast je ouders zelfs ;).

Relaxt de zomer in

Maar dan is er nog genoeg wat er moet gebeuren. Tips om wel relaxt de zomer in te kunnen.

 1. 80% is goed genoeg
  O o, dat perfectionisme hè?! Ik herken het, echt. Ik kon ook doorwerken totdat ik erbij neerviel. Maar dat werkt niet he, want als je uitvalt, heb je 0%. Dus heb ik nu als stelregel 80% is goed genoeg. Man (vrouw!), dat is een dikke 8! Stel je verwachtingen van jezelf wat bij, zaag een stuk van die hoge lat van je af.
 2. Neem rust
  Wat zeg je? Je hebt geen tijd om te rusten? Tuurlijk wel! Want wat als ik nou zeg dat rust essentieel is om efficiënt te werken? Dat je na de rust veel sneller kunt werken en dus meer gedaan krijgt in minder tijd. Echt waar, met goede pauzes tussendoor krijg je meer werk af dan zonder pauze. Klinkt tegenstrijdig he? Is wel zo. Mark Tigchelaar weet er alles van, zo lees je hier.
 3. Planning is key
  Ja ja, je weet wanneer de piekmomenten zijn. Plan ze in! En zet er dan niet alleen bij wanneer die activiteiten zijn, maar ook wanneer je ze gaat voorbereiden. Blok het in je agenda! Kruis erdoorheen. Dan kun je dus niet de overdracht doen naar de volgende groep, nog even snel een formuliertje invullen of een analyse doen van een toets. Klinkt wellicht hard, maar moeten je collega’s ook maar leren niet alles op het laatste moment te vragen aan jou.
 4. Zorg voor minder afleiding
  Ga naar huis om je rapporten te schrijven. (Of ga in een koffietentje zitten, de ruis om je heen is goed voor je focus). Doe de deur op slot van je klaslokaal. Zet een noice canceling koptelefoon op. Zeg dat je niet gestoord wil worden. Wist je dat het een kwartier duurt om weer gefocust te werken als je uit je concentratie bent gehaald? Dus zorg voor minder afleiding.
 5. Zennnnnn
  Pak je yogablokken erbij, rol je matje uit, steek wat wierook aan, slinger je benen in de lotushouding en mediteer. Nee hoor, ik zit gewoon op de bank met een dekentje over mijn benen als het koud is. Maar ik mediteer wel elke dag. Het helpt me niet alleen om rust te vinden, maar door mindfulness leer ik ook betere keuzes maken op werkgebied.

Ook na de zomer relaxt

Wil je leren hoe je na de zomer ook relaxt blijft? Een betere balans krijgen tussen school en thuis? Met focus leren werken en zorgen voor minder afleiding? Meer rust, energie en tijd voor jezelf? Check dan de korting op de cursussen Houd tijd over en Werkdrukverlichting voor leerkrachten.