Doeboek en vakantieboek voor de vakantie

Doeboek en vakantieboek voor de vakantie

Doeboek en vakantieboek voor de vakantie. Een mooi overzicht met doeboeken voor peuters tot en met 12 jaar. Welke zijn geschikt? (door Miranda)

Als we op vakantie gaan, mogen mijn kinderen altijd een vakantieboek of doeboek uitkiezen. Deze krijgen ze dan zodra we in de auto zitten en vaak zijn ze er de hele vakantie en langer zoet mee. In dit soort boeken staan allerlei activiteiten waarmee kinderen zich kunnen vermaken; lezen, knutselen, tekenen, puzzels, maar ook echte doe-opdrachten.

Deze vakantie zijn er veel mensen die thuis blijven. Ook als je thuis blijft, zijn deze boeken ideaal.
Met de vakantie in het vooruitzicht heb ik een aantal leuke boeken voor jullie op een rij gezet.

Doeboek en vakantieboek voor de vakantie

Peuters

Dribbels grote doeboek

Dribbels grote doeboek

Dit zonnige doeboek staat boordevol leuke puzzels en spelletjes. Ga op zoek naar Dribbel in de doolhof, help hem dieren tellen op de boerderij of kleur een van de vele kleurplaten in. Een heerlijk vakantieboek voor een zomer vol puzzel- en speelplezier met Dribbel en zijn vriendjes.

Onze dochter (van Maike) vond het heerlijk om stickers te plakken in het boekje en te kleuren. Stickers plakken bij de kleurplaten was nog het leukste. Ze wilde dat ik er water bij tekende voor de vis, want die moest ook bij Dribbel. De oefeningen zien er eenvoudig uit, fijn voor jonge kinderen, want doeboeken zijn meestal nog te moeilijk. 

De oefeningen met het tellen kan ze ook al samen met mij maken, ik schrijf dan het cijfer op. Het is geen doeboek om je peuter alleen te laten maken, zo staan er ook teksten in die je kunt voorlezen met woorden om te zoeken. Maar ook juist leuk om een moment samen te hebben. 

Bekijk het hier

Pippo, mijn eerste vakantieboek

Pippo

In dit lieve vakantieboek, met kleurpotloden, gaat je peuter op vakantie met Muisje Meisje. In het boek vind je kijk- en zoekplaten, kleurspelletjes en een versjes wedstrijd. Door de vorm met een handvat, kan je peuter het als een soort tasje meenemen.

Bekijk het hier

Het grote nijntje vakantieboek

nijntje

In het grote nijntje vakantieboek kan geknipt en geplakt worden. Er staan verhaaltjes in en er zijn mooie platen om naar te kijken. Een leuk boek voor alle nijntje vriendjes.

Bekijk het hier

Het grote Dikkie Dik vakantiedoeboek

Dikkie Dik

In ‘het grote Dikkie Dik vakantiedoeboek’, zijn veel leuke activiteiten te vinden. Kleuren, puzzeltjes oplossen en tekeningen afmaken. Ook zit er een knipblok in. Hierin zitten allerlei knutselopdrachten waarmee je kleuter aan de slag kan gaan. Het is een vrolijk boek, vol afwisselende activiteiten.

Bekijk het hier

Kleuters

Bobo

Bobo Zomerboek

Het Bobo vakantieboek heeft 100 pagina’s vol plezier. Kinderen kunnen er zelf spelletjes in doen of kleuren. Maar er staan ook verhalen in die samen met papa of mama gelezen kunnen worden.

Het grote Rompompom doeboek

Rompompom

Dit kleurrijke boek staat vol met kleurplaten, spelletjes, puzzels, zoek-de-verschillen, verhaaltjes en knutsels! Spelenderwijs oefenen kleuters lezen, schrijven en rekenen. Ongemerkt leert de kleuter veel van de spelletjes uit het boek. Wanneer er op school de methode ‘Schatkist’ gebruikt wordt, zal je kind ook al veel herkennen.

Bekijk het hier

Juf Maike

Vakantieboek kleuters

Download dit gratis vakantieboek op de site. Je vindt allerlei spelletjes, kleurplaten en begrijpend lezen verhaaltjes voor alle leeftijden in het boekje.

Het Gruffalo doeboek

Gruffalo

Het grote Gruffalo-doeboek werd heel enthousiast ontvangen door mijn 3- en 5-jarigen. Ze zijn dol op het prentenboek, dus ik had ook eigenlijk niet anders verwacht.

Het grote Gruffalo doeboek is een hardcoverboek. Hierdoor werd er heel voorzichtig gevraagd of ze er wel echt in mochten ‘schrijven’.
Ik moet zeggen dat het er voor mij ook voor zorgt dat er voorzichtiger met het boek omgegaan wordt. En deze kan prima tussen de andere (prenten)boeken bewaard blijven.

Op elke bladzijde staat een andere activiteit en voor ieder wat wils. Dochterlief is meteen geïnteresseerd in de knutselopdrachten zoals het ‘schaduwpoppentheater’ en ‘maak uil’. Dit zijn activiteiten die heel geschikt zijn als je deze zomer thuis blijft. Op vakantie ontbreekt het je waarschijnlijk aan de materialen.
Het spelletje ‘glijdende slangen en hoge bomen’ valt bij zoonlief in de smaak, net als de bladzijden met informatie over de schrijfster en illustator.

In het boek staan ook recepten; allemaal lekker hapjes voor bij een Gruffalo high tea.
Ook staan er leuke tekenopdrachten in en ‘van punt naar punt’, zoek de verschillen, een woordzoeker en een leuke gruffalo-quiz.

Er is een pagina met ‘muizenmoppen’ en ook een pagina met spelletjes die je als gezin kunt spelen.

Alle figuren uit het prentenboek komen in het verhaal voor. Ook het ‘kind van de gruffalo’ (het andere prenten boek) komt aan bod. Er zijn over dit boek een aantal pagina’s over sneeuw. Hierdoor is het boek ook heel geschikt voor het winterseizoen.

Ik vind het een heel leuk boek en mijn kinderen zijn het er mee eens. Het maakt me ook nieuwsgierig naar de andere doeboeken die er bij verschillende kinderboeken zijn gemaakt.

Bekijk het boek hier

6-8 jaar

Het grote maan roos vis doeboek

maan roos vis

Dit doeboek sluit aan bij de methode ‘Veilig Leren Lezen’ van groep 3. Maar natuurlijk is het ook een heel leuk boek als er op school een andere leesmethode gebruikt wordt. In dit doeboek worden de letters geoefend en oefenen de kinderen met getallen tot 100. Er staan puzzels, moppen en raadsels in. Leuk om het lezen te blijven oefenen in de vakantie. Leuk aan het einde van groep 3, maar een lezende kleuter kan er zeker ook al mee uit de voeten.

Bekijk het hier

Denksport vakantie doeboek

Denksport

Een grote favoriet hier in huis. In dit doeboek staan allemaal puzzeltjes, woordzoekers, verbind de lijntjes. Ze zeggen van 6-10 jaar, maar ik denk dat het vooral leuk is voor 6-8 jaar. De lijntjes puzzels die zijn gemaakt, kunnen daarna ook weer ingekleurd worden.

Het super dino doeboek

Dino doeboek

Dit doeboek is niet speciaal een vakantieboek, want deze verschijnt 4x per jaar. Dit is ook van Denksport en staat net als het bovenstaande boek vol met puzzels en spelletjes. De dino-vormgeving maakt dat het er iets stoerder uitziet.

Ingrid van Kinderboekenjuf.nl vond leuke boeken die aansluiten bij kinderboeken. 

8-12 jaar

Het grote geschiedenis doeboek

Geschiedenis

 ‘Het grote geschiedenis doeboek geeft je kind uren lang plezier. Het thema van dit boek is ‘schatgraven’. Het staat boordevol interessante weetjes, puzzels en knutselopdrachten.
Met dit doeboek leert je kind vanalles over geschiedenis. Van de prehistorie tot de maanlanding.

Bekijk het boek hier

Het grote kinderen voor kinderen vakantieboek

KvK

Dit boek staat boordevol met zang- en danstips. Ook staan er heel veel leuke weetjes over Kinderen voor Kinderen in. Naast dansen en zingen kan je kind puzzels maken, tekenen, knutselen en testjes maken.

Bekijk het hier

Mijn vakantie doeboek

mijn vakantiedoeboek

‘Mijn vakantie doeboek’ is een boek wat mij als ouder direct aanspreekt qua vormgving. Geen druk opgemaakte bladzijden, maar een overzichtelijk boek met vrolijke kleuren. In het boek staan puzzels, leuke kleurplaten, spelletjes, geheimtaal. Er is een bladzijde waarop je je eigen ansichtkaart kunt ontwerpen. Een boek wat veel vermaak kan opleveren voor zowel jongens als meisjes.

Bekijk het hier

Het Penny zomerboek

Penny

Dit boek herinner ik me van vroeger. Dol als ik was op paarden mocht ik dit zomerboek elk jaar kopen. Net als vroeger zitten er nog steeds heel veel paardenposters bij het boek. Verder staan er strips in, verhalen, leuke quizjes en heel veel weetjes over paarden.

Donald Duck vakantieboek

Donald Duck

In mijn speurtocht naar leuke doe- en vakantieboeken ontdekte ik dat er van Donald Duck verschillende soorten vakantieboeken zijn. Zo heb je het ‘originele’ vakantieboek. Dat boek staat boordevol strips en spelletjes.
Je hebt ook het Ducklexie vakantieboek. Dit boek is voor iedereen met dyslexie of wie moeite heeft met lezen. Er staan ook spannende avonturen in van Donald en zijn vriendjes, maar de tekst is aangepast.
Voor de beginnende lezers is het Donald Duck junior vakantieboek. Ook hier is de tekst aangepast naar het leesniveau.

Young Scientist vakantieboek

Young scientists

 

Wow, wat een ontzettend leuk boek vond ik in mijn brievenbus! Toen ik de omschrijving van dit boek las, werd ik al enthousiast; ‘het Young Scientist vakantieboek: bomvol bijzondere beesten!’
Nou en een vakantieboek vol bijzondere beesten is het. Het boek heeft allemaal hoofdstukken over verschillende dieren. De dieren waar je over kunt lezen zijn: de mug, de regenworm, de monarchvlinder, het stokstaartje, de kousenbandslang, de reuzentoekan, de neusaap, de gnoe, het nijlpaard en de blauwe vinvis.
In zo’n hoofdstuk staat een stuk informatie over dit dier met daarbij een quiz. Over elk dier zijn er ook spelletjes en puzzeltjes. En er staan verschillende experimenten en doe-opdrachten zoals een recept in het boek.

Het doeboek heeft een overzichtelijke opbouw, elk dier heeft z’n eigen kleur pagina’s. Het staat vol met mooie foto’s en plaatjes, kleurrijk maar toch niet te druk. Het boek is voor kinderen van 8 – 12 jaar. Maar wat ik al hoopte en verwachtte, was mijn bijna 6-jarige zoon direct enthousiast. Hij gunde mij amper de tijd om zelf het boek te bekijken en nam het meteen mee naar een rustig plekje. Vol interesse bekeek hij alle plaatjes, probeerde her en der al een woordje te lezen en kwam vervolgens vragen om een potlood. De ‘punt-tot-punt-puzzels’ en de doolhoven zijn namelijk ook goed te doen voor wat jongere kinderen.

Young Scientist

De informatie die bij de verschillende dieren beschreven staat is ook interessant en begrijpelijk voor jongere kinderen. Alleen kunnen zij dit nog niet zelf lezen, waardoor ze niet helemaal zelfstandig met dit boek aan de slag kunnen. Maar dat vind deze mama niet erg, we maken er samen gezellige momentjes van, waar we samen gaan lezen over deze bijzondere dieren.

Kinderen van 8-12 jaar kunnen wel prima zelfstandig met dit boek uit de voeten. De puzzeltjes zijn op verschillende niveaus en er is voor ieder wat wils. Het is een leuk boek voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar wat er allemaal in de wereld te zien is.
Na de vakantie, als het boek hier thuis waarschijnlijk veelvuldig bekeken en gelezen is, mag deze met mij mee naar school, want als juf zie ik ook mogelijkheden voor in mijn nieuwe groep 5-6.

Hema Speurtochtset

speurtocht

Niet echt een doeboek, maar ik wil het wel noemen; de speurtochtset van de Hema.  Ik vond het er zo leuk uit zien, dat ik deze moest kopen. Deze set is eigenlijk voor alle leeftijden. Het bevat een blokje met 9 verschillende kaarten waarmee je op speurtocht kunt. Op drie verschillende plekken, namelijk de stad, het strand en het bos. Het is de bedoeling dat de kinderen de plaatjes vinden die zijn aangegeven op de kaart. Voor elke plek is een kaart op drie verschillende niveau’s aanwezig. En van alle kaarten zijn er meerdere.

Bekijk het hier

Er staan affiliate links in dit blog.