Doeboek en vakantieboek voor de vakantie

Doeboek en vakantieboek voor de vakantie

Doeboek en vakantieboek voor de vakantie. Een mooi overzicht met doeboeken voor peuters tot en met 12 jaar. Welke zijn geschikt? (door Miranda en Maike)

Als we op vakantie gaan, mogen mijn kinderen altijd een vakantieboek of doeboek uitkiezen. Deze krijgen ze dan zodra we in de auto zitten en vaak zijn ze er de hele vakantie en langer zoet mee. In dit soort boeken staan allerlei activiteiten waarmee kinderen zich kunnen vermaken; lezen, knutselen, tekenen, puzzels, maar ook echte doe-opdrachten.

Deze vakantie zijn er veel mensen die thuis blijven. Ook als je thuis blijft, zijn deze boeken ideaal.
Met de vakantie in het vooruitzicht heb ik een aantal leuke boeken voor jullie op een rij gezet.

Doeboek en vakantieboek voor de vakantie

Peuters

Zappelin

Zappelin

Voor onze peuter kopen we vaak het Zappelin vakantieboek in de supermarkt. Je kunt ‘m hier bekijken, maar daar is het wel een stuk duurder dan je eigen winkel in de buurt. Het boek is een mix tussen spelletjes voor peuters en kleuters, net zoals de programma’s van Zappelin. Onze dochter vindt het heerlijk om mee bezig te gaan, maar ik moet er wel echt naast zitten om te helpen.

Wat zijn er veel ontzettend leuke doeboeken op de markt voor kleuters! Ik ontving er aardig wat speciaal voor dit blog.

bobbi doeboek

bobbi doeboek

Dit doeboek is wel echt te schattig! Onze driejarige dochter juichte toen ze dit boek zag. Het moest eigenlijk meteen mee naar bed en in de koffer, maar ja, mama moest er nog over schrijven… Deze gaat zeker mee op vakantie. Natuurlijk is het doeboek met de prachtige (gekleurde) illustraties van Monica Maas (ze woont op Texel). Maar er staan ook zeker leuke spelletjes in, geschikt voor peuters en jonge kleuters. Daar zie je niet zoveel spellen voor, dus leuk om aan te schaffen. Zeker voor de prijs. Simpele telopdrachten, dezelfde plaatjes zoeken en veel kleuren. De meeste opdrachten moet je als ouder wel uitleggen, maar ik denk dat ook bij de leeftijd van de kinderen past. Wij zijn in ieder geval enthousiast!

Bekijk het hier.

Fien & Teun Doeboek

Fien & Teun doeboek

Als je het hebt over fijne prijsjes, is dit er zeker één. Kijk maar eens hier. Het Fien & Teun Doeboek is voor kinderen van drie tot en met zes jaar, peuters en jonge kleuters dus. Het duo is erg populair, zo willen onze kinderen elk jaar naar de Avonturenboerderij en ze raken er niet uitgespeeld, ook onze zevenjarige niet. Er staan veel illustraties in dit doeboek en alles in kleur! De opdrachten zijn simpel, zoals zet een rondje om het kleinste dier en tel de vlekken van de koe. Hier moet je als ouder wel even bij helpen, want je moet het cijfer opschrijven. De meeste kinderen van die leeftijd vinden dat nog moeilijk vanwege hun motoriek of ze kennen de cijfers nog niet. Ik vind het ook leuk dat er recepten in het doeboek staan waar je de verhalen bij kunt voorlezen, zo heb je nog eens iets anders te doen in de vakantie.

Dribbels grote doeboek

Dribbels grote doeboek

Dit zonnige doeboek staat boordevol leuke puzzels en spelletjes. Ga op zoek naar Dribbel in de doolhof, help hem dieren tellen op de boerderij of kleur een van de vele kleurplaten in. Een heerlijk vakantieboek voor een zomer vol puzzel- en speelplezier met Dribbel en zijn vriendjes.

Onze dochter (van Maike) vond het heerlijk om stickers te plakken in het boekje en te kleuren. Stickers plakken bij de kleurplaten was nog het leukste. Ze wilde dat ik er water bij tekende voor de vis, want die moest ook bij Dribbel. De oefeningen zien er eenvoudig uit, fijn voor jonge kinderen, want doeboeken zijn meestal nog te moeilijk. 

De oefeningen met het tellen kan ze ook al samen met mij maken, ik schrijf dan het cijfer op. Het is geen doeboek om je peuter alleen te laten maken, zo staan er ook teksten in die je kunt voorlezen met woorden om te zoeken. Maar ook juist leuk om een moment samen te hebben. 

Bekijk het hier

Pippo, mijn eerste vakantieboek

Pippo

In dit lieve vakantieboek, met kleurpotloden, gaat je peuter op vakantie met Muisje Meisje. In het boek vind je kijk- en zoekplaten, kleurspelletjes en een versjes wedstrijd. Door de vorm met een handvat, kan je peuter het als een soort tasje meenemen.

Bekijk het hier

Het grote nijntje vakantieboek

nijntje

In het grote nijntje vakantieboek kan geknipt en geplakt worden. Er staan verhaaltjes in en er zijn mooie platen om naar te kijken. Een leuk boek voor alle nijntje vriendjes.

Bekijk het hier

Het grote Dikkie Dik vakantiedoeboek

Dikkie Dik

In ‘het grote Dikkie Dik vakantiedoeboek’, zijn veel leuke activiteiten te vinden. Kleuren, puzzeltjes oplossen en tekeningen afmaken. Ook zit er een knipblok in. Hierin zitten allerlei knutselopdrachten waarmee je kleuter aan de slag kan gaan. Het is een vrolijk boek, vol afwisselende activiteiten.

Bekijk het hier

Kleuters

Alfabet doeboek

Alfabet doeboek

Dit is toch wel echt één van mijn favorieten hoor! Wat ziet het er aantrekkelijk uit, daar wil je echt meteen in beginnen. Ik als volwassene zelfs ;). Het succes van het boek Alfabet is dan ook groot en terecht. Het alfabet doeboek is groot, hier kun je je zeker wel een vakantie mee vermaken. Er staan enorm veel illustraties in en allemaal in kleur. Er staan geen hoofdletters in, geschikt voor kleuters, maar ook nog voor groep 3 kinderen die het zelf kunnen lezen. Onze zevenjarige wilde er in ieder geval meteen in beginnen. Maar ook de opdrachten zijn goed te doen voor kleuters als je ze eerst uitlegt. Het zijn oefeningen met letters en woorden, maar ook spelletjes zoals zoek de verschillen. En natuurlijk zoeken naar de woorden met een bepaalde beginletter, zet zoals in het boek. Deze gaat met ons mee op vakantie!

Bekijk het alfabet doeboek hier.

Vos en Haas Doeboek

Vos en Haas doeboek

Dit is het eerste doeboek van Vos en Haas en geschikt als voorbereiding op groep 3. Handig voor kleuters die na de zomervakantie naar groep 3 zullen gaan dus! Je vindt er oefeningen die passen bij kleuters als voorbereiding op groep 3 zoals woorden met de beginletter zoeken, tellen, rijmen en letters herkennen. Maar ook andere spelletjes, zoals zoek de verschillen en delen van de verhalen uit het boek van Vos en Haas. Het ziet er mooi uit, alles in kleur en het papier is stevig en voelt lekker in de hand. Hier gaan we een buurtkind heel blij mee maken.

Bekijk het doeboek hier.

Het grote AVI doeboek

AVI doeboek

Inmiddels zijn er al meerdere delen van het grote AVI doeboek in de verkoop, op verschillende AVI niveaus, van M3 tot en met M4. Wij kregen het eerste deel, op M3 en E3 niveau. Ik denk dat onze zevenjarige op het niveau van groep 5 leest, dus dit boek kan hij makkelijk aan. Vol met puzzels, raadsels, verhalen, strips en nog veel meer. Met speciale AVI verhalen van de kinderboekenschrijvers: Jacques Vriens, Janneke Schotveld, Vivian den Hollander, Marianne Busser en Ron Schröder, Mirjam Mous en Arend van Dam. Leuk om zelf te lezen of voor te lezen! Er staan meer verhalen in dan spelletjes, dus heel goed om de zomerdip te voorkomen.

Bobo

Bobo Zomerboek

Het Bobo vakantieboek heeft 100 pagina’s vol plezier. Kinderen kunnen er zelf spelletjes in doen of kleuren. Maar er staan ook verhalen in die samen met papa of mama gelezen kunnen worden.

Het grote Rompompom doeboek

Rompompom

Dit kleurrijke boek staat vol met kleurplaten, spelletjes, puzzels, zoek-de-verschillen, verhaaltjes en knutsels! Spelenderwijs oefenen kleuters lezen, schrijven en rekenen. Ongemerkt leert de kleuter veel van de spelletjes uit het boek. Wanneer er op school de methode ‘Schatkist’ gebruikt wordt, zal je kind ook al veel herkennen.

Bekijk het hier

Juf Maike

Vakantieboek kleuters

Download dit gratis vakantieboek op de site. Je vindt allerlei spelletjes, kleurplaten en begrijpend lezen verhaaltjes voor alle leeftijden in het boekje.

Het Gruffalo doeboek

Gruffalo

Het grote Gruffalo-doeboek werd heel enthousiast ontvangen door mijn 3- en 5-jarigen. Ze zijn dol op het prentenboek, dus ik had ook eigenlijk niet anders verwacht.

Het grote Gruffalo doeboek is een hardcoverboek. Hierdoor werd er heel voorzichtig gevraagd of ze er wel echt in mochten ‘schrijven’.
Ik moet zeggen dat het er voor mij ook voor zorgt dat er voorzichtiger met het boek omgegaan wordt. En deze kan prima tussen de andere (prenten)boeken bewaard blijven.

Op elke bladzijde staat een andere activiteit en voor ieder wat wils. Dochterlief is meteen geïnteresseerd in de knutselopdrachten zoals het ‘schaduwpoppentheater’ en ‘maak uil’. Dit zijn activiteiten die heel geschikt zijn als je deze zomer thuis blijft. Op vakantie ontbreekt het je waarschijnlijk aan de materialen.
Het spelletje ‘glijdende slangen en hoge bomen’ valt bij zoonlief in de smaak, net als de bladzijden met informatie over de schrijfster en illustator.

In het boek staan ook recepten; allemaal lekker hapjes voor bij een Gruffalo high tea.
Ook staan er leuke tekenopdrachten in en ‘van punt naar punt’, zoek de verschillen, een woordzoeker en een leuke gruffalo-quiz.

Er is een pagina met ‘muizenmoppen’ en ook een pagina met spelletjes die je als gezin kunt spelen.

Alle figuren uit het prentenboek komen in het verhaal voor. Ook het ‘kind van de gruffalo’ (het andere prenten boek) komt aan bod. Er zijn over dit boek een aantal pagina’s over sneeuw. Hierdoor is het boek ook heel geschikt voor het winterseizoen.

Ik vind het een heel leuk boek en mijn kinderen zijn het er mee eens. Het maakt me ook nieuwsgierig naar de andere doeboeken die er bij verschillende kinderboeken zijn gemaakt.

Bekijk het boek hier

6-8 jaar

Het grote maan roos vis doeboek

maan roos vis

Dit doeboek sluit aan bij de methode ‘Veilig Leren Lezen’ van groep 3. Maar natuurlijk is het ook een heel leuk boek als er op school een andere leesmethode gebruikt wordt. In dit doeboek worden de letters geoefend en oefenen de kinderen met getallen tot 100. Er staan puzzels, moppen en raadsels in. Leuk om het lezen te blijven oefenen in de vakantie. Leuk aan het einde van groep 3, maar een lezende kleuter kan er zeker ook al mee uit de voeten.

Bekijk het hier

Denksport vakantie doeboek

Denksport

Een grote favoriet hier in huis. In dit doeboek staan allemaal puzzeltjes, woordzoekers, verbind de lijntjes. Ze zeggen van 6-10 jaar, maar ik denk dat het vooral leuk is voor 6-8 jaar. De lijntjes puzzels die zijn gemaakt, kunnen daarna ook weer ingekleurd worden.

Het super dino doeboek

Dino doeboek

Dit doeboek is niet speciaal een vakantieboek, want deze verschijnt 4x per jaar. Dit is ook van Denksport en staat net als het bovenstaande boek vol met puzzels en spelletjes. De dino-vormgeving maakt dat het er iets stoerder uitziet.

Ingrid van Kinderboekenjuf.nl vond leuke boeken die aansluiten bij kinderboeken. 

8-12 jaar

Het grote thuisnatuurklooiboek

Het grote thuisnatuurklooiboek

Dit doeboek is om mee naar buiten te gaan en dan lekker te klooien. Niet in het boek zelf dus, maar het biedt wel genoeg stof om lekker bezig te zijn. Het grote thuisnatuurklooiboek is eigenlijk vanaf groep 5, maar onze zevenjarige bladerde het al graag in. Ik denk dat we in de zomervakantie lekker samen aan de slag kunnen gaan. We zijn bijvoorbeeld wel benieuwd naar de beschimmelde boterham. Of wat dacht je van zelf een blotevoetenpad maken?! Onze kinderen en ik genieten er altijd enorm van als we er één tegenkomen. Zelf maken lijkt me helemaal top. Dit doeboek gaat dus mee in de koffer voor als we ons een keer vervelen.

Bekijk het doeboek hier.

Vos en Haas Doeboek 2

Vos en haas doeboek 2

Ik ben echt dol op Vos en Haas. De verhalen zijn heel leuk voor beginnende lezers (ook om voor te lezen ;)) en de illustraties van Thé Tjong-Khing zijn natuurlijk helemaal geweldig. Dit doeboek is voor beginnende lezers, dus zeker geschikt voor kinderen die van groep 3 naar groep 4 gaan. De kinderen moeten de opdrachten zelf lezen, daar staat ook best wat tekst bij. Bij de verhalen staan begrijpend lezen vragen, heel handig om te oefenen en te blijven lezen in de vakantie! Ze kunnen hier dus lekker zelf mee aan de slag.

Bekijk het hier

De Gorgels doeboek

De gorgels doeboek

Aan onze zoon is het helaas niet zo besteed, maar veel kinderen lopen weg met De Gorgels en in groep 3 wordt het regelmatig voorgelezen. Er staat dat het geschikt is voor kinderen van 7 jaar en ouder, maar ik denk dat het vooral leuk is als je al groep 4 zit en dus naar groep 5 gaat na de zomervakantie. De teksten zijn best lang en er staat wel wat moeilijke woorden in. Je vindt er verschillende spelletjes, zoals zoek de verschillen, een rebus maken, puzzels, maar ook de tip om een vogelschrift te maken. Dat moest natuurlijk wel met zo’n vogelaar als Jochem Myjer. Het is mooi vormgegeven met veel illustraties en natuurlijk in kleur.

Bekijk het hier

De waanzinnige boomhut het doeboek 1 en 2

De doeboeken van De waanzinnige boomhut zijn beiden voor kinderen vanaf zo’n acht jaar. De boeken zijn niet zo lang, maar er staat veel in zeg! De steunkleur is bij het ene boek geel en bij het andere oranje, verder zijn alles spelletjes zwart-wit. De figuren uit het boek worden in het begin voorgesteld, dus je hoeft niet de boeken zelf gelezen te hebben, al zijn die wel enorm populair. Er staan enorm veel illustraties in het doeboek, aantrekkelijk voor kinderen! In de doeboeken wordt vooral de creativiteit van de kinderen aangesproken, zoals bij het zelf ijs verzinnen. De woordzoekers en zoek de verschillen ontbreken ook niet. De doeboeken lijken erg op elkaar, je kunt ze dus ook los aanschaffen.

Bekijk deel 1 hier

Bekijk deel 2 hier 

André Kuipers en de kleine astronauten doeboek

Astronauten doeboek

 

Dit doeboek is wat dunner dan de andere doeboeken. Wel volledig in kleur en geïllustreerd door Paco Vink. Dit doeboek voor alle jonge astronauten (5 tot en met 8 jaar) staat vol met leuke taal- en rekenpuzzels, verhaaltjes, testen, moppen en raadsels, knutsels en wist-je-datjes. Kinderen leren spelenderwijs de basisvaardigheden die ze op school leren. Bijvoorbeeld met sommen, lezen in een quiz en informatie over de ruimte en een test. Er staat veel tekst in en wat minder spellen dan in de andere doeboeken. Vooral ook om het lezen bij te houden dus!

Bekijk het hier.

Het grote menselijk lichaam doeboek

Het grote menselijk lichaam doeboek

Dit is weer eens wat anders dan het “standaard” doeboek. Onze zoon vindt dit soort boeken juist leuk, met veel weetjes. Het is vanaf zeven jaar, maar die leeftijd moet nog wel geholpen worden met de tekst. Vanaf tien jaar is het volledig zelfstandig te maken denk ik. Doolhoven, zoek-de-verschillen, zoekplaten, geheugenspelletjes en quizjes – elke puzzel draait om een ander deel van het lichaam én bevat interessante weetjes. Die weetteksten zijn handig om het lezen bij te houden en ondertussen kunnen kinderen ook nog fijn puzzelen. Het is volledig in kleur. Kinderen die het menselijk lichaam interessant vinden, kunnen helemaal los met dit boek.

Bekijk het hier.

Tijdlijn doeboek

Tijdlijn doeboek

Nog zo’n bijzonder doeboek vol weetjes is het Tijdlijn doeboek. Het hoort bij het boek Tijdlijn dat ik eerlijk gezegd nog niet kende. De illustraties zijn prachtig en heel gedetailleerd. Met het doeboek ga je op een creatieve reis door de tijd met fantastische teken-, kleur- en zoekopdrachten. Op een speelse manier ontdek je boeiende weetjes over de geschiedenis. Het is bijna zonde om de opdrachten te doen, want de illustraties uit dit boek zou je zo op willen hangen in je kamer. Ook hier wordt je creativiteit aangesproken, want je mag de meteoriet tekenen die de dino’s uitroeide. Het is het mooiste als je dit doeboek in combinatie met het “gewone” boek gebruikt, dan snap je de geschiedenis beter.

Bekijk het hier.

Spelletjes op reis

Spelletjes op reis

Een iets ander doeboek dan de rest, want dit is speciaal bedoeld voor op reis. De blaadjes kunnen snel loslaten, maar aan de andere kant kun je ze dan ook meteen weggooien, scheelt weer bagage mee terug nemen ;). Het zijn ook wat ander soortige spellen, dus leuk voor alle leeftijden. Zo kun je onderweg een reisbingo doen, zie je alles onderweg? Achterin het boek zie je ook instructies voor bepaalde spellen. Leuk om met z’n tweeën te doen. Handig voor broers en zussen op de achterbank, hopelijk zonder geruzie ;). Maar ook veel spelletjes zijn alleen te spelen, zoals droedelen, sneltekenen en een geheugenspel. En alles in kleur!

Bekijk het hier.

Spelletjes in de vakantie

Spelletjes in de vakantie

Hier staat duidelijk op dat het om 50 blaadjes gaat, laten dus ook makkelijk los. Dit boek is wel voor wat jongere schoolkinderen, ik denk leuk voor kinderen uit groep 3 en 4. Het is wel handig als ze de opdrachten zelf kunnen lezen. De opdrachten zijn wat simpeler dan die van Spelletjes op reis, maar wel ook allemaal in kleur. Er staan meer opdrachten in om zelf te doen, zoals 5 verschillen zoeken, streepjes tekenen op vissen, een woordzoeker en dingen omcirkelen.

Bekijk het hier

Met grote dank aan de uitgevers die me de boeken stuurden. Er zijn er nog wat onderweg, dus dit blog zal nog aangevuld worden.

Het grote geschiedenis doeboek

Geschiedenis

 ‘Het grote geschiedenis doeboek geeft je kind uren lang plezier. Het thema van dit boek is ‘schatgraven’. Het staat boordevol interessante weetjes, puzzels en knutselopdrachten.
Met dit doeboek leert je kind vanalles over geschiedenis. Van de prehistorie tot de maanlanding.

Bekijk het boek hier

Het grote kinderen voor kinderen vakantieboek

KvK

Dit boek staat boordevol met zang- en danstips. Ook staan er heel veel leuke weetjes over Kinderen voor Kinderen in. Naast dansen en zingen kan je kind puzzels maken, tekenen, knutselen en testjes maken.

Bekijk het hier

Mijn vakantie doeboek

mijn vakantiedoeboek

‘Mijn vakantie doeboek’ is een boek wat mij als ouder direct aanspreekt qua vormgving. Geen druk opgemaakte bladzijden, maar een overzichtelijk boek met vrolijke kleuren. In het boek staan puzzels, leuke kleurplaten, spelletjes, geheimtaal. Er is een bladzijde waarop je je eigen ansichtkaart kunt ontwerpen. Een boek wat veel vermaak kan opleveren voor zowel jongens als meisjes.

Bekijk het hier

Het Penny zomerboek

Penny

Dit boek herinner ik me van vroeger. Dol als ik was op paarden mocht ik dit zomerboek elk jaar kopen. Net als vroeger zitten er nog steeds heel veel paardenposters bij het boek. Verder staan er strips in, verhalen, leuke quizjes en heel veel weetjes over paarden.

Donald Duck vakantieboek

Donald Duck

In mijn speurtocht naar leuke doe- en vakantieboeken ontdekte ik dat er van Donald Duck verschillende soorten vakantieboeken zijn. Zo heb je het ‘originele’ vakantieboek. Dat boek staat boordevol strips en spelletjes.
Je hebt ook het Ducklexie vakantieboek. Dit boek is voor iedereen met dyslexie of wie moeite heeft met lezen. Er staan ook spannende avonturen in van Donald en zijn vriendjes, maar de tekst is aangepast.
Voor de beginnende lezers is het Donald Duck junior vakantieboek. Ook hier is de tekst aangepast naar het leesniveau.

Young Scientist vakantieboek

Young scientists

 

Wow, wat een ontzettend leuk boek vond ik in mijn brievenbus! Toen ik de omschrijving van dit boek las, werd ik al enthousiast; ‘het Young Scientist vakantieboek: bomvol bijzondere beesten!’
Nou en een vakantieboek vol bijzondere beesten is het. Het boek heeft allemaal hoofdstukken over verschillende dieren. De dieren waar je over kunt lezen zijn: de mug, de regenworm, de monarchvlinder, het stokstaartje, de kousenbandslang, de reuzentoekan, de neusaap, de gnoe, het nijlpaard en de blauwe vinvis.
In zo’n hoofdstuk staat een stuk informatie over dit dier met daarbij een quiz. Over elk dier zijn er ook spelletjes en puzzeltjes. En er staan verschillende experimenten en doe-opdrachten zoals een recept in het boek.

Het doeboek heeft een overzichtelijke opbouw, elk dier heeft z’n eigen kleur pagina’s. Het staat vol met mooie foto’s en plaatjes, kleurrijk maar toch niet te druk. Het boek is voor kinderen van 8 – 12 jaar. Maar wat ik al hoopte en verwachtte, was mijn bijna 6-jarige zoon direct enthousiast. Hij gunde mij amper de tijd om zelf het boek te bekijken en nam het meteen mee naar een rustig plekje. Vol interesse bekeek hij alle plaatjes, probeerde her en der al een woordje te lezen en kwam vervolgens vragen om een potlood. De ‘punt-tot-punt-puzzels’ en de doolhoven zijn namelijk ook goed te doen voor wat jongere kinderen.

Young Scientist

De informatie die bij de verschillende dieren beschreven staat is ook interessant en begrijpelijk voor jongere kinderen. Alleen kunnen zij dit nog niet zelf lezen, waardoor ze niet helemaal zelfstandig met dit boek aan de slag kunnen. Maar dat vind deze mama niet erg, we maken er samen gezellige momentjes van, waar we samen gaan lezen over deze bijzondere dieren.

Kinderen van 8-12 jaar kunnen wel prima zelfstandig met dit boek uit de voeten. De puzzeltjes zijn op verschillende niveaus en er is voor ieder wat wils. Het is een leuk boek voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar wat er allemaal in de wereld te zien is.
Na de vakantie, als het boek hier thuis waarschijnlijk veelvuldig bekeken en gelezen is, mag deze met mij mee naar school, want als juf zie ik ook mogelijkheden voor in mijn nieuwe groep 5-6.

Hema Speurtochtset

speurtocht

Niet echt een doeboek, maar ik wil het wel noemen; de speurtochtset van de Hema.  Ik vond het er zo leuk uit zien, dat ik deze moest kopen. Deze set is eigenlijk voor alle leeftijden. Het bevat een blokje met 9 verschillende kaarten waarmee je op speurtocht kunt. Op drie verschillende plekken, namelijk de stad, het strand en het bos. Het is de bedoeling dat de kinderen de plaatjes vinden die zijn aangegeven op de kaart. Voor elke plek is een kaart op drie verschillende niveau’s aanwezig. En van alle kaarten zijn er meerdere.

Bekijk het hier

Er staan affiliate links in dit blog.