Groepsvorming in de klas

Groepsvorming in de klas

Groepsvorming in de klas, dat wil je goed neerzetten aan het begin van het schooljaar, zodat het een fijne klas wordt en blijft met goede sociale omgangsvormen. Ik heb veel tips op de site staan, in dit overzicht zet ik ze bij elkaar met nieuwe tips.

Groepsvorming in de klas

Het nieuwe schooljaar start bijna, of is al gestart. Wellicht bekijk je dit overzicht in de kerstvakantie, als erna de zilveren weken beginnen. In ieder geval wil je de groepsvorming goed neerzetten. Maar waarom is dat zo belangrijk?

In groepsvorming is er sprake van vijf fases:

  • Forming
  • Storming
  • Norming
  • Performing
  • Termination

Je kunt hierop anticiperen en sturen als leerkracht. Als je dat niet doet, verloopt de groepsvorming volgens de wetten van de groepsdynamica en kan het dus ook een pittige groep worden, lees ik hier.

Een fijne groep voorkomt veel gedragsproblemen in de klas, dit zet je het beste al aan het begin van het schooljaar neer.

De gouden weken

De eerste twee weken van het schooljaar kun je de gouden weken noemen waarin je vooral op groepsvorming inzet. De kinderen leren elkaar en jou als leerkracht kennen, je doet veel energizers samen, laat de kinderen veel samenwerken en speelt spellen.

Gouden weken lespakket

Met het Gouden weken lespakket maak je een goede start aan het begin van het schooljaar. Het staat vol tips voor de eerste twee weken, specifiek voor de eerste schooldag en energizers om met je klas aan de slag te gaan. Dit pakket is voor alle klassen in het basisonderwijs te gebruiken. Ik denk zelfs voor de eerste klassen in het VO.

Eerste schoolweken lespakket kleuters

Ook heb ik het lespakket eerste schoolweken kleuters gemaakt met andere activiteiten en handige kaarten, zoals voor de taakmuur, speciaal voor alleen de kleuters dus.

Gouden weken 2.0

De Gouden Weken 2.0 win

Boaz Bijleveld schreef het boek Gouden weken 2.0 waar je de theorie rond de fasen van groepsvorming kunt lezen en in het praktische deel vind je veel activiteiten om met je klas te doen.

Bekijk het boek hier.

Wijzer in groepsvorming

Wijzer in groepsvorming

Deze Wijzer in groepsvorming bestaat uit een handleiding en 46 kaarten met activiteiten. In de beknopte handleiding vind je de theorie rond de fasen van groepsvorming. Hier vind je ook meteen wat tips om groepswerk van de kinderen te tonen. Het meeste heb je aan de kaarten waar activiteiten opstaan voor de groepsvorming. Handig gesorteerd per fase van de groepsvorming, die herken je aan de kleur. Je krijgt dus activiteiten voor het hele jaar, ook de adjouring, afscheid nemen aan het einde, dat vind ik vooral heel fijn. De activiteiten zijn wel wat simpel.

Bekijk het hier.

Energizers

Met een energizer zorg je voor meer energie in de klas tussen de lessen door. Even bewegen, even iets anders, helpt om daarna weer actief aan de les mee te kunnen doen. Ze leren vaak nog beter met elkaar omgaan, omdat het leuke spelletjes met de hele klas zijn.

Groepsvormende activiteiten

Het blog met tien groepsvormende activiteiten word elk schooljaar weer goed gevonden. Ik ben benieuwd welke activiteiten jij in de klas doet!

Coöperatieve werkvormen

Ik heb allerlei tips voor cöoperatieve werkvormen die je ook goed als groepsvorming in kunt zetten! Ze zijn het hele schooljaar door geschikt. Zoals klassenbouwers en teambouwers.

Andere tips

Groepsvorming rond kerst

Zilveren weken lespakket

Handboek positieve groepsvorming

Spel maken voor groepsvorming

Er staan affiliate links in dit blog.