Herfstvakantie 2023: erop uit

Herfstvakantie 2023: erop uit

In de herfstvakantie is het niet altijd mooi weer, maar we gaan er wel graag op uit. Het liefste naar een van de speelbossen van het land, zodat we ook in de natuur zijn. Maar bij regen zijn er ook genoeg erop uit tips te vinden voor herfstvakantie 2023. Ik zet (educatieve) tips op een rij.

Herfstvakantie 2023: erop uit

Wil je nog last minute op vakantie? Landal heeft nog prachtige plekken en vooral een midweek is niet duur in vergelijking met andere vakantieparken. Bekijk alle plekken hier. Hof van Saksen heeft net een geweldige nieuwe (en laatste) glijbaan geopend, de Subito.

Of kijk wat jij als leerkracht echt in de herfstvakantie moet doen ;).

Musea

Ik heb lang niet alle musea opgenomen in dit blog, kijk ook vooral op de sites van jouw favoriete musea voor de leuke programma’s in de vakantie.

In Amsterdam is het de tweede week pas herfstvakantie 2023, maar toch is er ook in de eerste week ook al van alles te doen met tentoonstellingen die speciaal op kinderen gericht zijn.

Van Gogh Museum

Wellicht dat wij dus naar Amsterdam gaan voor het Van Gogh Museum. Daar is nu een Pokémon presentatie!
Ontdek Pikachu, Eevee, Snorlax en vele andere Pokémon van 28 september tot en met 7 januari in Van GoghMuseum. Door middel van verschillende activiteiten rond Pokémon, in het museum en online, kunnen kinderen op een nieuwe manier kennismaken met Vincent van Gogh en zijn kunst. Japanse prenten waren van grote invloed op Vincents kunst en zijn kijk op de wereld. Bekijk er hier meer over.

Rijksmuseum

Dan kunnen we meteen door naar het Rijksmuseum voor de samenwerking met Disney voor het familieprogramma.  Dit programma wordt feestelijk gelanceerd tijdens de familiemaand die het Rijksmuseum jaarlijks in oktober organiseert. Jonge bezoekers kunnen een aantal pronkstukken van het Rijksmuseum op een speelse manier onderzoeken met een Mickey Mouse boekje vol zoek – en tekenopdrachten. Ook zijn er de gehele maand oktober allerlei workshops en rondleidingen, zoals een masterclass met echte tekenaars van het Donald Duck-weekblad en een workshop waarin je een magische tekening maakt. Bekijk het programma hier

Museon-Omniversum

In oktober bouwt Museon-Omniversum samen met jonge en oudere bezoekers de Stad van de Toekomst. Tijdens interactieve Minecraft-challenges ben jij de toekomstontwerper van een duurzame, inclusieve stad. Aan het einde van de dag geven stedenbouwkundigen in het grootbeeldfilmtheater tijdens Minecraft Watch Party’s commentaar bij de creaties. In de herfstvakantie – 14 t/m 22, 28 & 29 oktober – zijn er dagelijks Minecraft-workshops en shows.

Bekijk het hier

Textielmuseum

Kom in de herfstvakantie met de kids naar het TextielMuseum en bezoek de familie doe-tentoonstelling ‘Makersgeheimen #3’. De expo neemt je mee in de creatieve zoektocht van kunstenaars en ontwerpers. Zij komen van over de hele wereld naar het TextielLab van het museum om hun meest wonderbaarlijke ideeën te vertalen naar textiel. Ontdek spelenderwijs hoe het is om een kunstenaar te zijn en wat je allemaal kunt maken met een paar garens. Lees hier wat er nog meer te doen is in het museum tijdens de herfstvakantie. Bekijk het programma hier

Rijksmuseum van Oudheden

Onze nieuwe tentoonstelling Het jaar 1000 hebben we extra leuk voor families en kinderen gemaakt met twee speurroutes. Daarmee ontdek je spelenderwijs hoe Nederland eruitzag in het midden van Middeleeuwen en welke mensen er woonden. Voor kinderen vanaf 4 jaar is er een blacklight tour. Lukt het jullie om alle voorwerpen te vinden die archeologen zijn vergeten op te graven? Voor kinderen vanaf 8 jaar is er een ontdekkingsreis naar het jaar 1000. Met een dagboek ga je op reis door het Nederland van duizend jaar geleden. De routes zijn voor € 2,95 verkrijgbaar bij de entreebalie. Bekijk alle activiteiten hier.

Kinderboekenmuseum

In het Kinderboekenmuseum is het natuurlijk Kinderboekenweek en vandaar ook in herfstvakantie 2023 van alles te doen! Bekijk alle activiteiten hier

Masterclass Bij mij thuis

Kunstenaar Anke van den Burg kijkt met de kinderen naar diverse illustraties van onder andere Yvonne Jagtenberg en Max Velthuijs, maar ook naar kunstenaars zoals Vincent van Gogh. Doe inspiratie op van de grote meesters en ga aan de slag met jouw eigen huis!

Datum: zaterdag 14 en woensdag 18 okt
Tijd: 11.00-12.00 uur
Leeftijd: 7 jaar en ouder
Reserveren verplicht

Schrijversoptreden Simon van der Geest 

Kinderboekenschrijver Simon van der Geest vertelt onder andere over zijn nieuwste (luister)boek Hart van staal en neemt je mee naar het eiland van Ravi en Zina, waar niets is wat het lijkt. Waarom geven hun ouders niets om muziek? En waarom schijnt er ‘s nachts blauw licht uit hun oren? Via een oproep komt hij erachter dat hij niet de enige is; ook Zina uit zijn klas heeft vreemde dingen gemerkt aan haar vader. Op een geheime plek in het bos ontmoeten ze Blinker en Mink, die hen de schokkende waarheid vertellen. Hun ouders zijn geen mensen, maar robots! Kom luisteren en doe mee aan de Grote Robot Test!

Datum: zondag 15 oktober
Tijd: 10.30-11.30 uur
Leeftijd: 9 jaar en ouder
Reserveren verplicht 

Masterclass striptekenen 

Renate Stüger is de maker van de stripheld Suriman. Tijdens deze masterclass ga je onder begeleiding van Renate aan de slag met je eigen strip. Waar wordt jouw superheld in de ochtend wakker? In welk huis beleeft jouw held de gekste avonturen? Of wat maakt jouw superheld thuis mee op een vrije dag?

Datum: zondag 22 oktober
Tijd: 10.30-11.30 uur
Leeftijd: 7 jaar en ouder
Reserveren verplicht 

Activiteiten rond geschiedenis

Het is de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast fietstours, rondleidingen en festivals zijn er ook kinderprogramma’s voor verschillende leeftijdscategorieën. Bekijk alle activiteiten hier.

Ondergrondse ontdekkingstocht
Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar is er een leuk programma gemaakt waarin ze alles leren over archeologie. Na de vertoning van de klei-animatiefilm Early Man kunnen ze vragen stellen aan een echte archeoloog. Na de lunch staan nog een workshop en een spannende ondergrondse speurtocht op het programma!
Nijmegen, TOEN, de Bastei, Radboud Universiteit en Gemeente Nijmegen, 14 oktober 

Bekijk ook het boek over Nijmegen: De geest van het Besiendershuis.

Rariteiten en uitvindingen
De eerste directeur van Teylers Museum was Martinus van Marum. Hij experimenteerde met de grootste elektriseermachine van de wereld! Ben jij net zo nieuwsgierig als hij? Ga dan op onderzoek uit en misschien ontdek je wel een bijzondere uitvinding…
Haarlem, Teylers Museum, 1 t/m 31 oktober

Oereka!
Maak kennis met de ontdekkers van vuur, de bewerkers van vuursteen, en de makers van textiel. Met de mensen die bessen proefden die giftig konden zijn, uit grond aardewerk wisten te maken en het zélfs voor elkaar kregen om stenen van duizenden kilo’s op elkaar te stapelen… Tijdens het OERweekend maak je kennis met de ontdekkingen van de oertijd.
Borger, Hunebedcentrum, 21 en 22 oktober

Huisdino
Elk museum heeft toch een huisdino? Spike de Triceratops is die van ons! Als een echte kenner van de oertijd wil hij iedereen informeren over de wonderlijke geschiedenis van onze aarde. Spike heeft in de zomer een nieuwe ontdekking gedaan en die wil hij graag met jullie delen. Daarvoor moeten jullie op zoek naar Spike én het geheime wachtwoord.
Boxtel, Het Oertijdmuseum, 1 t/m 31 oktober 

Zeepsop
Kinderen van 7 tot 14 jaar kunnen experimenteren met echte zepen, zeepsurrogaten en moderne schoonmaakmiddelen en ontdekken zo de chemie van zeep en detergenten. Ze testen deze producten op schuimkracht, reiniging, vetoplossing en maken er stevige zeepbellen mee. En wist je dat je met schoonmaakmiddelen ook smurfensnot kan maken?
Zaandam, Hemlab, 14 en 15 oktober

Mission Eureka
Kom op avontuur in het Philips Museum en leer de onderzoeker in jezelf kennen! Mission Eureka is een interactief gezinsspel en geeft inzichten in 130 jaar Philips uitvindingen, die voor andere bezoekers geheim blijven… Daag je vrienden of familie uit, en kom langs! Voor iedereen vanaf 8 jaar.
Eindhoven, Philips Museum, 1 t/m 31 oktober

Dagelijks leven
De 3 museumroutes nemen je binnen in het museum mee langs 160 oude ambachten, winkeltjes en beroepen uit de vorige eeuw. Een tijd toen er nog nagenoeg geen elektriciteit was en waar veel arbeid nog met de hand werd gedaan. Een reis terug in zo’n 100 jaar Nederlandse geschiedenis. Want wat is in die 100 jaar veel gebeurd!
Terschuur, Oude Ambachten & SPeelgoed Museum, 1 t/m 31 oktober

Slag op de Zuiderzee
In oktober 1573, voor de kust van Hoorn, streed een geuzenvloot tegen een vloot van de Spaansgezinde regering. In archieven in binnen- en buitenland is van alles over deze strijd terug te vinden. In de herfstvakantie kunnen kinderen in de voetsporen van de historische personages stappen en een mini-rondleiding in de kluis krijgen!
Hoorn, Westfries Archief, 24 t/m 27 oktober