De klas inrichten en voorbereiden op het nieuwe jaar — groep 3

Krijg je dit jaar groep 3? Ik verzamelde mijn tips om je voor te bereiden op deze groep. 

Ik schreef pas geleden al een blog over het voorbereiden op een nieuwe groep en alle ideeën die ik daarbij kreeg.
Hier beschrijf ik wat ik van plan ben en hoe ik de klas wil inrichten.

De groep 3 die ik krijg is in een gedeeld lokaal met de BSO. Als de schooltijd afgelopen is, komt de BSO in mijn lokaal met de kinderen waarvan de ouders werken. Samen zullen we dus ook goed overleggen hoe we het lokaal gaan inrichten. Ik heb wel al zo mijn ideeën laten gaan over wat er allemaal nodig is.

Op de site van Juf Nazia en Juf Inger vond ik handige checklist om te gebruiken bij het inrichten van je lokaal. Wat heb je allemaal nodig in groep 3 en hoe organiseer je dat? Ik kon het niet laten om er ook een zelf te maken. Maar bedankt dames voor de goede ideeën! Kijk vooral zelf welke je handig vindt en gebruik die voor je eigen klas.
Download hier: Checklist inrichten van nieuwe klas
Ik heb wat ruimte over gelaten, zodat je ook je eigen punten kunt toevoegen voor je klas.

Ik heb een lijstje gemaakt met ideeën die ik heb voor de eerste schoolweek in groep 3. Deze lijst zal vast nog wel aangevuld worden deze week. De eerste schoolweek

Ik heb ook de methodes goed door gelezen. Daarnaast heb ik op de site van Onderwijsgek goed gekeken naar de leerlijnen voor groep 3. Uit alles wat ik heb gelezen heb ik tips gehaald voor mijn klas. Rekenen en lezen groep 3.

Voor groep 3 heb ik bedacht wat ik wil in de klas als regels. Regels klas. Je kunt deze regels in je juffenkast ophangen, zodat je altijd kunt checken hoe je het ook alweer wil en waar je dus op moet letten. Voor de kleuters heb ik een manier bedacht om de regels aan te leren met een beloningssysteem. Die kun je natuurlijk ook gebruiken voor de start van groep 3.
Samen met de klas zal ik ook regels opstellen wat zij belangrijk vinden.

Straffen vind ik zelf best lastig. Ik heb wel wat straffen uitgedacht.
In de kring of tijdens instructie krijgt een leerling een waarschuwing als hij of zij door de andere leerlingen heen kletst. Bij de tweede waarschuwing moet de leerling zijn stoel omdraaien. Gaat hij of zij dan nog door, dan komt de leerling op de nadenkstoel. Deze is omgedraaid, zodat de leerlingen niet meer kan deelnemen aan de klassenactiviteit. Een tip hiervoor kan zijn om de een time-timer bij de stoel neer te zetten. Zet deze bijvoorbeeld op 5 minuten. Na de 5 minuten, of als je tijd hebt voor de leerling, bespreek je kort met de leerling waarom hij of zij daar zat en hoe de leerling het nu verder gaat aanpakken.
Je kunt ook de hele klas ‘straf’ geven. Bij niet stil zijn als de juf praat, allemaal in de kring. Als ze in de kring kletsen, juist aan de tafel gaan zitten. Ik laat ze ook wel eens allemaal met de armen over elkaar zitten en de mond op slot. Dat laat ik maar eventjes duren, ik zet hier ook vaak de timetimer voor in. Met de hele klas een minuut stil zijn bijvoorbeeld.

Wat zijn jouw tips bij het voorbereiden op het nieuwe schooljaar?
Schrijf ze als reactie onderaan dit bericht, zet het op Facebook of deel het op Twitter. Ik hoor graag van je!