Door Willemijn. Een lokaal inrichten is altijd al een grote klus. Een klein lokaal inrichten is al helemaal een uitdaging! Ik geef je in deze blog een aantal tips. Deze tips zijn voornamelijk te gebruiken in de midden- en bovenbouw.

Klein lokaal inrichten

Nu is het begrip “klein lokaal” lastig te definiëren, maar als leerkracht ben je toch een bepaalde grootte gewend. Wanneer deze kleiner is dan je gewend bent, is het een klein lokaal. Ik ben kort geleden verhuisd met onze school en van een rechthoekig lokaal zijn we naar een klein vierkant lokaal gegaan. Dit betekende dat de klas net even anders ingericht moest worden.

Tafels en stoelen

Als je een klein lokaal inricht kun je de tafels en stoelen in groepjes te zetten, zo creëer je meer ruimte. Eerst dacht ik altijd dat in rijtjes zitten, de minste ruimte in beslag zou nemen, maar dat is niet waar. Als je de tafels in het midden van het klaslokaal zet, kun je er aan de buitenkant nog omheen lopen. Tussen de groepjes door, is het lastig, maar elke leerling kan van zijn of haar tafel naar de buitenste ring, de ruimte om alle groepjes heen. Vanuit de buitenste ring kan gelopen worden naar andere locaties in de klas.

Bureau leerkracht klein lokaal inrichten

Mijn bureau staat vooraan in de klas, tegen de muur waar ook het digibord hangt. Zo kan de computer gemakkelijk worden verbonden met het digibord. Gedurende de dag zit ik niet vaak aan mijn bureau, daarom is het ook niet erg dat hij tegen de muur aan staat. Ik kan zo gemakkelijk papieren pakken als ik dat nodig heb en ook dingen neerleggen.

Mocht jij wel tijdens de les aan je bureau zitten, zou ik de korte kant tegen de wand plaatsen tijdens het inrichten van het kleine lokaal. Zo heb je overzicht over de klas. Echter is dit niet altijd mogelijk is een klein lokaal. Bedenk dus goed wat de functie van jouw bureau is. Ik werk er alleen na schooltijd aan, dus dan is het geen probleem dat ik dan met mijn rug naar de klas zit. Maar gebruik jij het bureau wel, dan kun je hem draaien.

Bekijk ook de tips bij leraar 24

Instructietafel

Mijn lokaal is te klein voor een extra instructietafel. Mocht ik dit toch nodig hebben, dan laat ik leerlingen gewoon van plek wisselen. Ik kies een groepje uit voor de instructietafel en de leerlingen wisselen van plek. Ik schuif een kruk aan en we kunnen aan de slag. Voor instructies van de onderwijsassistenten staan er tafels op de gang, zij kunnen hun groepje dan meenemen naar de gang in plaats van werken in de klas. Heel soms neem ik een groepje mee naar de gang en blijft de onderwijsassistent in de klas achter om de overige leerlingen te helpen met hun werk.

Lees ook: LOKAAL INRICHTEN NIEUW SCHOOLJAAR

Kasten

Hoge kasten zoveel mogelijk achter in de klas, zodat de leerlingen daar niet naar hoeven te kijken. Lage kasten kunnen aan de zijkanten of aan de voorkant van het lokaal worden geplaatst. De voorkant van het lokaal is voor mij de muur waar het bord hangt. Wij hebben nu het voordeel dat we ingebouwde dichte kasten hebben, dit zorgt voor veel rust. Wanneer het mogelijk is om een kast op de gang te zetten, dan zou ik daar voor kiezen. Mocht je helemaal geen plek hebben überhaupt voor kasten, dan zou je kunnen kijken waar het mogelijk is om planken op te hangen. Veel klassen hebben ook een pantry in de klas, onder dat aanrecht is ook veel kastruimte die efficiënt gebuikt kan worden.

Dit waren alle tips voor de inrichting van een klein lokaal van mij, heb jij nog een goede tip?

Afbeelding van Anna Nahabed/Shutterstock