Voorbereiden nieuw schooljaar

Voorbereiden nieuw schooljaar

Voorbereiden nieuw schooljaar: dat wil je vast graag goed doen. Ik heb veel tips op de website staan om je voor te bereiden, ik zet ze in dit overzicht op een rij.

Voorbereiden nieuw schooljaar

Het nieuwe schooljaar is weer gestart of gaat bijna starten! Ik houd van een goede voorbereiding: van mijn klaslokaal, de lesstof, de thema’s en de verwerking van professionalisering die ik heb gelezen. Dit doe ik graag alleen en/of samen met mijn collega’s. Zeker als ik een duo collega heb, wil ik die goed samen voorbereiden. Er staat veel informatie over het voorbereiden nieuw schooljaar op mijn site. Ik heb een handig overzicht gemaakt met alle links bij elkaar.

Kijk ook eens op start schooljaar: speciaal onderwijs.

Tips voor een goede voorbereiding

  1. Neem de tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar. Wat ging goed? Wat kon er verbeterd worden? Door deze vragen te beantwoorden, kun je lessen trekken uit je ervaringen en je aanpak aanpassen voor het komende jaar.
  2. Bepaal heldere doelen voor jezelf en je leerlingen. Wat wil je bereiken? Of het nu gaat om het bevorderen van een positieve klasomgeving of het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, doelen geven richting aan je inspanningen.
  3. Een georganiseerd klaslokaal bevordert een positieve leeromgeving. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en hulpmiddelen bij de hand hebt. Richt je klas in op een manier die stimulerend en inspirerend is voor de leerlingen.
  4. Verdiep je in nieuwe onderwijsmethoden: Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs. Er zijn voortdurend nieuwe methoden en benaderingen die het leren kunnen verbeteren. Investeer tijd in professionele ontwikkeling om je kennis en vaardigheden bij te werken. Je kunt ook een overzicht maken van al het materiaal dat je hebt.
  5. Creëer een positieve band met je leerlingen: Het opbouwen van een sterke relatie met je leerlingen is cruciaal voor een succesvol schooljaar. Toon interesse in hun interesses en behoeften, en moedig open communicatie aan. Start dus met de gouden weken.
  6. Wees flexibel: Elk schooljaar brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Wees flexibel en pas je aan waar nodig, start het jaar rustig.
  7. Bedenk goed van tevoren hoe je je nieuwe groep neer wilt zetten.
  8. Lees de groepsoverdracht nog eens door.

Bekijk ook de cursus Relaxed voor de klas met nu gratis allerlei gratis extra’s:

    • E-book Plannen voor leerkrachten (€6,95)

    • Lespakket Gouden weken (€7,95)

    • Eerste schoolweken lespakket kleuters (€8,95)

    • Extra module: de eerste schoolweken

Inrichten klas nieuw schooljaar

Bij de meeste scholen gaat de vloer tijdens de zomervakantie in de was. Alle meubels, kasten en andere spullen moeten dan op de plek gezet worden waar je ze wilt hebben. Ook ruim je vaak je klas goed op voor het nieuwe schooljaar.

Checklist nieuw schooljaar

Ik heb een checklist inrichten klas gemaakt om alle voorbereidingen te kunnen afvinken. Met genoeg ruimte om ook je eigen afvinkpunten te maken. Er staat veel op voor de kleuterklas, maar je kunt de lijst ook in hogere groepen gebruiken, eventueel met wat aanpassingen.

Lokaal inrichten nieuw schooljaar

Ik heb een blog geschreven over het inrichten: lokaal inrichten nieuw schooljaar. Waar moet je rekening mee houden? Met tips voor (stoel)kaartjes, labels en de eerste schoolweken. Met ook een link naar hoe je een klein lokaal kunt inrichten. En specifieke tips voor een kleuterklas of voor groep 3/4. 

Kaartjes

Veel leerkrachten maken gebruik van stoelkaartjes, kapstokkaartjes en/of kaartjes voor het kiesbord. Ik heb hiervoor allerlei kaartjes in emoticon thema gemaakt. Die kun je direct downloaden, alleen de namen invoeren en klaar ben je.

Dagritmekaarten

Misschien wil je dit jaar nieuwe dagritmekaarten ophangen? Ik heb dagritmekaarten middenbouw en dagritmekaarten kleuters gemaakt. Ook de dagen van de week en de maanden van het jaar kun je zo uitprinten, lamineren en ophangen.

Plannen

Plan het schooljaar goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan of een enorme werkdruk voelt.

De eerste weken

Openingen

Je kunt het schooljaar met je klas, maar ook met de hele school openen.

De gouden weken

Als je de klas in orde hebt, kun je je voorbereiden op de eerste schoolweken, ook wel de gouden weken genoemd. Hier zet je in op groepsvorming door coöperatieve werkvormen, energizers en andere groepsvormende activiteiten in te zetten.

Ik heb verschillende gouden weken lessen in een lespakket opgesteld. Ook heb ik een specifiek lespakket eerste schoolweken kleuters gemaakt met andere activiteiten en handige kaarten, zoals voor de taakmuur.

De eerste schooldagen

Veel tips met activiteiten vind je ook in het blog eerste schoolweek: voorbereiden. Of kijk voor wat leuke spelletjes voor de eerste schooldag. Ik schreef ook over leuke openingen op school of in de klas. Plan ook jaar van groep 7 vast goed in.

Oudercontact

Schrijf de ouders (en de kinderen) uit je klas een brief voordat de lessen beginnen.

Rekenen in groep 3

En een extra tip om de eerste schoolweken in groep 3 te rekenen (zonder de methode).

En vergeet ook vooral niet te genieten van de stralende koppies, de eventuele gespannen gezichten vol enthousiasme wat er staat te gebeuren. Observeer je groep, leer de kinderen goed kennen en zet je in voor een fijne, leuke groep. Daar heb je het hele jaar profijt van. 

Afbeelding van Anna Nahabed/Shutterstock

Voorbereiden nieuwe schooljaar