Regen in de vakantie activiteiten voor kinderen

Regen in de vakantie: activiteiten voor kinderen

Je hebt vakantie, de kinderen zijn thuis, maar het regent. De kids dagenlang achter elkaar een schermpje geven vind je vast ook niet zo’n goed idee. Hierbij allerlei activiteiten voor kinderen die je kunt doen bij regen in de vakantie.

Regen in de vakantie: activiteiten voor kinderen

Thuis

Als het met bakken uit de hemel komt, blijf je wellicht het liefste thuis. Onze kinderen zeuren dan al snel dat ze zich vervelen en kunnen ook niet altijd zelfs iets bedenken om te doen. Daarom allerlei activiteiten op een rij. Sommige dingen moet je samen doen, maar veel kunnen ze ook alleen, heb jij ook even de rust om een boekje te lezen ;).

 1. Binnenpicknick: Maak van de woonkamer een gezellige picknickplaats! Laat de kinderen helpen met het klaarmaken van hun favoriete snacks en hapjes. Spreid een deken uit op de vloer, zet wat muziek op en geniet samen van een lekkere picknick.
 2. Creatieve knutselmiddag: Haal de knutselspullen tevoorschijn en stimuleer de creativiteit van je kinderen. Ze kunnen schilderen, tekenen, kleien of hun eigen kunstwerken maken. Zoek inspiratie voor leuke en eenvoudige knutselideeën, hier op de site vind je van alles, bijvoorbeeld met wc-rolletjes, een clown, of met knutselpakketten.
 3. Film- of serie marathon: Kies samen een aantal klassieke kinderfilms of -series uit en maak er een gezellige film– of serie marathon van. Pop wat popcorn en nestel je met een deken op de bank voor een dag vol filmplezier.
 4. Binnenfort bouwen: Gebruik kussens, dekens en stoelen om een ​​groot fort te bouwen. In het fort kun je ook weer allerlei activiteiten doen, zoals lezen, spelletjes en knutselen.
 5. Bakken en koken: Een regenachtige dag is het perfecte excuus om samen de keuken in te duiken en heerlijke traktaties te bakken. Laat je kinderen hun favoriete recepten kiezen en maak er samen een culinair avontuur van. Of wat dacht je van zelf klei maken?
 6. Bordspellen en puzzels: Breng ouderwets plezier terug met bordspellen en puzzels. Van Monopoly tot Pictionary en van legpuzzels tot 3D-puzzels, er zijn genoeg spellen om de tijd te doden en plezier te hebben. Hier op de site vind je allerlei tips voor spelletjes. Je kunt ook een spelletjes competitie opzetten, wie wint de meeste spelletjes en is de overall winnaar? Of kijk naar allerlei vakantie spelletjes
 7. Indoor sport en dans: Verbrand wat energie door binnen te sporten of een dansfeestje te houden. Beweeg de meubels opzij en zet wat opzwepende muziek aan om samen te dansen en plezier te hebben. De kinderen zijn vaak dol op Just Dance waar je allerlei filmpjes van op YouTube hebt staan. Zelfs gouden oude voor de papa’s en mama’s ;).

8. Leesmarathon: Moedig lezen aan door een leesmarathon te organiseren, goed voor de leesbevordering. Laat je kinderen hun favoriete boeken kiezen en lees samen in comfortabele hoekjes van het huis. Bijvoorbeeld in het donker met een zaklamp.
9. Proefjes: Voed de nieuwsgierigheid van je kinderen door proefjes te doen. Er zijn veel leuke en eenvoudige experimenten die je thuis kunt uitvoeren met huishoudelijke artikelen. Bekijk ook het proefjesboek jonge kinderen.
10. Thuis speelparadijs: Creëer een speelparadijs in huis. Bouw een hindernisbaan met kussens, stoelen en dekens. Laat de kinderen kruipen, springen en klauteren terwijl ze hun energie kwijtraken.
11. Schattenjacht: Organiseer een spannende schattenjacht door het huis met een schatkaart. Maak aanwijzingen en verstop kleine verrassingen op verschillende locaties. Het vinden van de schat zal zorgen voor veel opwinding en plezier. Bekijk ook het zomer feest pakket waar een leuke speurtocht in zit.
12. Tentenkamp: Haal de tenten tevoorschijn en zet ze op in de woonkamer. Vul ze met knuffels en dekens om het gezellig te maken. De kinderen kunnen hierin spelen, lezen of zelfs een dutje doen. Je kunt ook een camping in de achtertuin maken (wel handiger met mooi weer ;)).
13. Yoga: Stimuleer beweging en ontspanning door samen yoga. Zoek leuke kinderyoga-oefeningen op internet of dans gewoon op hun favoriete muziek. Bij onze dochter is yoga met Roos erg populair.

14. Kleuren op code: de kleurplaten met kleuren op code zijn ook erg populair en vinden de kinderen heerlijk om te doen. Ze zijn er voor allerlei leeftijden.
15. Misschien ook een idee om te loomen thuis? Blijft populair.

Erop uit, uitjes, activiteiten buitenhuis

Natuurlijk kun je er ook op uit trekken. We gaan wel eens naar een krijspaleis, als ik moet werken bijvoorbeeld. Maar als ik op een fijne manier met de kinderen samen wil zijn, kies ik liever iets anders. Al heb je wel hele mooie, zoals bij Landal Rabbit Hill. En Schateiland Zeumeren vind ik ook erg leuk en ruim opgezet.

 1. Bioscoopbezoek: Ga naar de bioscoop en bekijk samen een leuke familiefilm. Het is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de nieuwste avonturen op het grote scherm. Voor jonge kinderen zijn ook speciale voorstellingen waar het geluid wat zachter gezet wordt.
 2. Bowlen: Breng een gezellige middag door in een bowlingcentrum. Kinderen zullen genieten van het gooien van de bowlingballen en het proberen om zoveel mogelijk kegels omver te gooien.
 3. Museumbezoek: Wij hebben een museumkaart en komen zo regelmatig in een museum. In de vakanties is het er vaak wel druk, daarom gaan wij vaak vroeg in de ochtend, stuk beter. Ontdek educatieve en interactieve tentoonstellingen in een museum. Veel musea hebben speciale kinderactiviteiten die zelfs op regenachtige dagen de nieuwsgierigheid van jonge geesten prikkelen. Er staan ontzettend veel tips voor musea op deze site, bekijk ze allemaal hier.
 4. Zwemmen in een overdekt zwembad: Ga zwemmen in een overdekt zwembad en geniet van waterpret met het hele gezin. Zwemmen is een leuke en gezonde activiteit die alle leeftijden zal vermaken. Ook vaak druk in de vakantie, dus ook de tip om vroeg in de ochtend te gaan.
 5. Koken of bakken in een kookstudio: Veel kookstudio’s bieden speciale kook- of bakworkshops voor kinderen aan. Doe mee aan een van deze sessies en leer samen nieuwe culinaire vaardigheden.
 6. Indoor klimhal: Voor avontuurlijke kinderen is een bezoek aan een indoor klimhal een geweldige keuze. Ze kunnen hun klimvaardigheden testen en uitdagingen aangaan in een veilige omgeving.
 7. Indoor minigolf: Probeer een rondje indoor minigolf te spelen. Het is een leuke en gezinsvriendelijke activiteit die voor lachende gezichten zal zorgen, ongeacht het weer buiten. Ook deze heb je op verschillende plekken.
 8. Bibliotheekbezoek: Breng een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek. Veel bibliotheken organiseren leuke voorleessessies en knutselactiviteiten, perfect voor een regenachtige vakantiedag. Én, kinderen worden gratis lid van de bibliotheek, dus boeken genoeg!
 9. Toch naar buiten: Natuurlijk kun je er ook altijd nog voor kiezen om tóch naar buiten te gaan. Regenkleding aan en gaan, lekker stampen in de plassen. In het bos of het strand is dan extra leuk, met een warme chocolademelk als laatst :).

Wat is jouw tip om te doen met regen? 

Bron: de teksten in dit artikel zijn tot stand gekomen met behulp van ChatGPT